Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Radil mu aj Vajda. Štěpánek po ukončení kariéry povedie Djokoviča

Nečakaný spád nabrali za posledný mesiac udalosti v živote dvojnásobného českého daviscupového víťaza Radka Štěpánka.

30.11.2017 23:13
Radek Štěpánek, Novak Djokovič Foto: ,
Radek Štěpánek a Novak Djokovič na turnaji vo Wimbledone 2014.
debata

Ani on sám nečakal, že len pár týždňov po skočení aktívnej kariéry nastúpi na pozíciu trénera hviezdneho Novaka Djokoviča. Znovu si tak musel zabaliť rakety a do tašky k nim tentoraz pribaliť aj zápisník.

Ešte na začiatku novembra pri oznámení rozchodu s kondičným trénerom Markom Všetíčkom Štěpánek plánoval, na akých turnajoch sa vráti po rekonvalescencii po operácii chrbta. O dvanásť dní neskôr ohlásil koniec kariéry, pretože nakoniec nechcel riskovať ďalšie zdravotné komplikácie.

Mal rôzne plány, čomu sa ďalej venovať. Ponuka od Djokoviča prišla bleskurýchlo. „Nečakal som, že o tri týždne budem zase baliť tenisové rakety. Myslel som si, že strávim viac času doma, ale to je život,“ povedal bronzový olympijský medailista z Ria.

Desať rokov sa s Djokovičom stretával na okruhu ATP, časom sa spriatelili. Teraz ho bude spoznávať z inej strany. „Ja som sa desať rokov pripravoval na to, ako ho zdolať. Teraz mu budem pomáhať víťaziť. To sú dve úplne odlišné úlohy. Keď ste súperi, tak si tie dvierka neotvárate. Teraz do tej kuchyne vstúpim a uvidím, ako to tam vyzerá,“ uviedol Štěpánek.

Radil sa s bývalým dlhoročným Djokovičovým trénerom Mariánom Vajdom. S Djokovičom sa stretol v Monaku, keď sa tam zúčastnil na charitatívnom behu. Telefonicky diskutoval aj s Andrem Agassim, ktorý pomáha Djokovičovi od mája a bude ho sprevádzať na grandslamových turnajoch.

„Komunikácia s Andrem bude veľmi dôležitá a intenzívna. Určite sa budeme vždy rozhodovať ako tím, v tom je všade veľká sila. Pohybuje sa v tom oveľa viac ako ja, postupne do toho vplávam,“ plánoval Štěpánek.

Udržuje sa v kondícii, pretože s Djokovičom bude tráviť čas na kurte. Jeho blok, ktorý prihodí nanovo do tašky, sa začal zapĺňať poznámkami.

„Hlava mi už šrotuje. Snažím sa sledovať videá, pripravovať sa na to,“ doplnil Štěpánek.

Bude sa musieť správať inak, ako keď sám bojoval o tenisové vavríny. „Moje tenisové ja musí ísť absolútne bokom. Moja rola trénera bude absolútne iná, takže asi ťažko budem v tom boxe skákať ako na kurte. Súvisí s tým všetko. Aj vystupovanie alebo to, čo budem a nebudem môcť hovoriť,“ povedal.

Iný pohľad bude mať aj na hviezdy tenisového kolotoča. „Budem mať viac priestoru vnímať viac vecí, viac maličkostí. Všímať si veci, ktoré som ako hráč už nevnímal,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda #Radek Štěpánek