Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Francúzi volali po Noahovej hlave. Teraz ju milujú

Na vysnívanú trofej hľadeli šestnásť rokov. Trikrát na ňu dokonca siahali, ale nakoniec im nebolo dopriate. Dočkali sa až v nedeľu.

27.11.2017 22:53
Yannick Noah Foto: ,
Slávny francúzsky daviscupový kapitán Yannick Noah oslavuje s tímom triumf v šatni.
debata

Na futbalovom štadióne a v atmosfére, ako na tradičnom derby. Francúzski tenisti ovládli najprestížnejšiu tímovú súťaž. Pod zatiahnutou strechou v Lille zdolali po veľkej dráme Belgicko 3:2 na zápasy.

„O tomto sme snívali. Bol to taký náročný víkend, taký ťažký súper. Je to nádhera!“ rozplýval sa priamo na betónovom kurte, pod ktorým sa dočasne ukrýval zelený trávnik, slávny francúzsky kapitán. Yannick Noah priviedol svoju krajinu už kdesiatemu triumfu v Davisovom pohári.

Legenda, ktrorú okrem triumfu na Roland Garros v roku 1983, preslávili aj dredy či marihuanové škandály, sa musela popasovať hneď s niekoľkými prekážkami. Prvou bol Belgičan David Goffin, ktorý hral v uplynulých týždňoch v obrovskej forme. Druhou zasa nedôvera verejnosti, ktorá sa vystupňovala predovšetkým po tom, ako Noah nenominoval na finále elitného deblistu Nicolasa Mahuta.

„Chlapci ma zachránili,“ povedal po tom, ako postavil na kľúčovú štvorhru nezohratú dvojicu Gasquet – Herbert. „Celý zápas som na Mahuta myslel. Veril som, že je to správna voľba. Ale bez ohľadu na to, koľko som toho odohral aj odtrénoval, veľa ľudí chce aj naďalej moju hlavu,“ oddýchol si, keď jeho zverenci v sobotu zdolali belgický pár.

Poprava Noaha sa nakoniec nekonala. Naopak, oslavovalo ho 25-tisíc nadšených fanúšikov. „Je skvelé, ak sa na troch bodoch podieľajú až štyria hráči. Po trofeji sme túžili všetci, uprednostnili sme tímového ducha pred individualitami. Som taký šťastný,“ dodal na záver kapitán, ktorý doviedol Francúzov k slávnej šalátovej mise už tretíkrát (predtým 1991 a 1996).

Boj o účasť vo Svetovej skupine Davisovho pohára rozohrajú v apríli budúceho roka aj Slováci. V Bratislave privítajú Bosnu a Hercegovinu. Hrať sa však bude po novom – namiesto troch už iba dva dni. A zápasy dvojhry len na dva víťazné sety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #Yannick Noah