Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brno zahalil smútok. S Novotnou sa prišiel rozlúčiť aj šéf Wimbledonu

Zhruba tri stovky ľudí sa prišli v Brne rozlúčiť s českou tenisovou legendou Janou Novotnou, ktorá zomrela po ťažkej chorobe v nedeľu 19. novembra vo veku 49 rokov.

27.11.2017 15:21
debata (1)
Jana Novotná po víťazstve vo Wimbledone 1998. Foto: SITA/AP, DAVE CAULKIN
Jana Novotná Jana Novotná po víťazstve vo Wimbledone 1998.

Wimbledonská šampiónka z roku 1998, víťazka Fed Cupu aj turnaja majsteriek viedla viac ako rok márny boj s rakovinou. Jej úmrtie zasiahlo celý tenisový svet.

Okrem rodičov, ďalších najbližších rodinných príslušníkov a fanúšikov dali úspešnej hráčke a neskôr trénerke posledné zbohom aj ďalší wimbledonskí víťazi Jan Kodeš a Petra Kvitová.

A spoločne s nimi aj Novotnej bývalá deblová spoluhráčka Helena Suková, tréner fedcupového tímu Petr Pála, prezident Českého tenisového zväzu Ivo Kaderka, ale aj šéf turnaja vo Wimbledone Philip Brook.

„Je to veľmi smutné, pretože odišla nielen veľká tenisová legenda, ale aj veľký človek a dobré dievča. Všetkých nás to trápi. Jána bola noblesná a vždy nad vecou. S chorobou bojovala sama,“ povedal Kaderka.

„Boli sme kamarátky. Keď s niekým hráte na kurte, tak si s ním musíte rozumieť a zhodnúť sa na tom, čo chcete hrať. Fungovalo nám to, medzi nami bola súhra,“ spomínala Suková.

Kvitová sa naposledy stretla s Novotnou v roku 2016 vo Wimbledone. „Obdivovala som na nej bojovnosť. Dvakrát bola vo finále Wimbledonu a vyhrala ho tretíkrát. Pamätám si, ako ju mrzelo, keď druhýkrát finále prehrala,“ poznamenala Kvitová.

Brook prišiel na poslednú rozlúčku v Brne v sprievode Kodeša. „Je najdôležitejšou osobou All England Lawn Tennis Clubu,“ povedal Kodeš a na Novotnú spomínal ako na veľmi skromnú hráčku.

„Z môjho pohľadu jedna z najskromnejších šampióniek, ktorá vyhrala veľké veci. Bola vynikajúca singlistka aj deblistka. Aj vynikajúce dievča. Boli sme veľkí kamaráti. Je veľmi smutné, že odišla taká mladá,“ konštatoval Kodeš.

Brnianska rodáčka Novotná vyhrala na okruhu WTA 24 turnajov vo dvojhre a 76 vo štvorhre. V roku 1988 oslavovala triumf vo Fed Cupe. Okrem jedného grandslamového vavrínu z dvojhry získala ďalších dvanásť vo štvorhre a štyri v zmiešanej štvorhre.

Je bronzovou olympijskou medailistkou z dvojhry v Atlante 1996, kde pridala striebro vo štvorhre so Sukovou. S ňou boli druhé aj v Soule 1988. Wimbledonský titul získala Novotná v roku 1998, vo finále trávnatého grandslamu hrala aj v rokoch 1993 a 1997.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon #Jana Novotná