Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vedie ho už 17 rokov. Aj tenisový virtuóz je dielom Paganiniho

Meno Paganini si mnohí spájajú s genialitou. Zatiaľ čo toho slávnejšieho, Niccolá, v 19. storočí pre neobyčajnú hru na husliach obviňovali zo spolčenia sa s diablom, dokonca mu odopreli cirkevný pohreb, Pierra všetci uznávajú. A azda najviac Roger Federer. Za úspechom švajčiarskej tenisovej legendy stojí práve jeho kondičný tréner.

27.11.2017 06:00
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer.
debata

Kedysi mu učarovala atletika. Keď sa však jeho myšlienky začali pohrávať s trénerstvom, myslel predovšetkým na veľké futbalové hviezdy. Zostalo iba pri vášni, svet zelených trávnikov totiž Pierrovi Paganinimu nebol súdený. Zažiaril až pri športe, ktorému sa nikdy predtým aktívne nevenoval. Dnes je symbolom tenisového úspechu.

„Má obrovský podiel na všetkom, čo som dosiahol. Bez neho by to nebolo možné,“ povedal nedávno o svojom 60-ročnom koučovi Federer.

Fyzicky mladší, mentálne vyzretejší

S 19-násobným grandslamovým šampiónom spolupracuje už viac ako 17 rokov, je služobne najstarším členom jeho tímu. Aj preto pozná rodáka z Bazileja zo všetkých najlepšie. Paganini síce stál pri zrode tenisovej legendy, no ani on neveril, že rok 2017 bude patriť práve jeho zverencovi.

„Samozrejme, prekvapilo ma to. Budem úprimný, táto sezóna bola jednoducho neskutočná. Niečo také sa za normálnych okolností nestáva,“ zamyslel sa v rozhovore pre americký denník New York Times.

Paganini dostal v roku 2011, teda keď mal Federer iba 31, otázku, či jeho zverenec bude môcť hrať aj v sezóne 2016. Odpovedal pohotovo, vzhľadom na jeho tenisový štýl, talent a veľký entuziazmus, nevidel najmenší dôvod, prečo by tak nemalo byť.

A čo tak rok 2020?

„Sám Roger by odpovedal najlepšie. Som si však istý, že spozná správny moment, kedy povie, že už stačilo,“ poznamenal Paganini.

„Má 36 rokov – je to však iba jeho biologický vek. Ten atletický je podľa mňa výrazne nižší. Ešte dôležitejšie je, že mentálne je vyspelý ako štyridsiatnik. Je teda ideálne vybalansovaný. Aj preto je veľmi ťažké predpovedať, dokedy bude môcť aktívne hrať. Rozhodne sa ako človek a nie ako športovec,“ povedal.

Stretli sa, keď mal Federer 14 rokov, v tom čase bol iba nováčikom vo Švajčiarskom tenisovom centre v Ecublens neďaleko Lausanne. Sledoval, ako tento nádejný chlapec poctivo trénuje a zlepšuje sa. V roku 2000 už dostal Paganini ponuku na spoluprácu.

„Z kondičných tréningov urobil neuveriteľnú zábavu. Nasledoval som ho tak, ako nikoho pred ním. Čokoľvek mi povedal, spravil som to, lebo som mu absolútne dôveroval. Ľudia sa ma neustále pýtajú, či si občas robím nejaké fyzické testy. Pravdou je, že žiadne nepotrebujem, Pierre najlepšie vie, či sa pohybujem dobre, alebo zle, či som rýchly, či nie. Moje úspechy sú aj jeho. Som šťastný, že kedysi dávno som ho prizval k spolupráci,“ ocenil Federer.

Úspech je najmä o regenerácii

Vo februári 2016 svet obletela fotografia, ako sa najlepší tenista všetkých čias zotavoval z operácie roztrhaného menisku v ľavom kolene. Odborná verejnosť rýchlo začala pochybovať, či sa ešte niekedy tenisový elegán vráti do bývalej formy. Paganini rovnako.

„Roger najprv dva týždne spolupracoval s fyzioterapeutom, potom sme začali s kondičnou prípravou. Jeho úlohou bolo odšprintovať päť metrov a rýchlo cúvať späť,“ zaspomínal si na krušné chvíle.

„Bolo to, akoby sa opäť učil iba chodiť. Môžete byť tou najpozitívnejšou osobou na svete, ale v živote sa aj tak vyskytnú momenty, keď začnete pochybovať. Pýtal som sa sám seba, či ešte niekedy bude môcť hrať na takej vysokej úrovni, ako predtým,“ priznal neistotu vo vlastnej hlave.

Federer sa ale vrátil. Dokonca silnejší, ako pár sezón pred vážnym zranením. Zostala mu aj rýchlosť, podmienka pre špičkového tenistu. Podľa Paganiniho však nie je absolútna rýchlosť rozhodujúca.

„Keď sa v tenise posudzuje tempo, nemalo by sa to robiť ako pri šprinte na 100 metrov,“ skonštatoval. „Dôležitý je reakčný čas a tiež koordinácia na kurte. Nie iba samotná rýchlosť. Tak, ako mnohí iní tenisti pred ním, aj Roger dokázal, že byť na kurte svieži, sa dá aj po tridsiatke,“ povedal.

Kondiční tréneri majú nielen pripravovať na enormnú fyzickú záťaž, ale aj tak, aby sa športovci vyhli vážnemu zraneniu. Recept pre mladých? Paganini ho má.

Ak túžia budúce hviezdy po športovej dlhovekosti, mali by sa držať tejto rady: ,„Dostatočne dlho regenerovať. Po každom tréningu pred zápasom. A naopak, po každom zápase pred najbližším tréningom. Jedine takto sa môžu vyvarovať zraneniam počas kariéry,“ odkázal.

Federer nie je ani zďaleka jeho jediným úspešným zverencom. V jeho starostlivosti je aj ďalší hviezdny Švajčiar, tiež už tridsiatnik, Stan Wawrinka. Ďalších hráčov už zrejme do tenisovej večnosti neprivedie.

„V mojom veku už riešim skôr budúcu sezónu ako budúce generácie. Nemám dlhodobé plány, skôr denno-denné radosti. Aj vďaka Rogerovi Federerovi,“ dodal na záver.

debata chyba
Viac na túto tému: #ATP #Roger Federer #Pierre Paganini