Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Deň rozhodnutia. Aj tenis potrebuje svojho Šatana, vraví Hrbatý

Dvadsaťštyri rokov si sadal na kapitánsku stoličku ten istý človek. Miloslav Mečíř sa však kvôli zdravotným komplikáciám rozhodol, že už stačilo.

24.11.2017 06:00
Hrbatý Foto: ,
Dominika Hrbatého tento týždeň prijali do Siene slávy STZ.
debata

V zápase Davisovho pohára povedie slovenských tenistov v apríli budúceho roku proti Bosne a Hercegovine nový kapitán. Karol Kučera alebo Dominik Hrbatý. Kto z nich to bude, sa rozhodne už dnes.

Chce obrusovať hrany medzi hráčmi

Napraviť pošramotené vzťahy v tíme či vrátiť Martina Kližana na víťaznú cestu a dostať z neho to najlepšie. Aj to budú úlohy nového šéfa lavičky.

„Je pravda, že na Slovensku to je jeden z mála hráčov, ktorý dokáže zdolať aj tých najlepších. Naša krajina je príliš malá na to, aby mala každý rok tenistu v prvej svetovej päťdesiatke,“ hovorí Hrbatý.

V slovenskom tíme to v uplynulých rokoch občas iskrilo. Tridsaťdeväťročný Bratislavčan verí, že iba jednotný tím môže dosahovať nadštandardné výsledky.

„Chlapci si problémy, ktoré medzi sebou mali, už vydiskutovali. Ale predpokladám, že hrany treba obrusovať aj naďalej. Je to výzva a tých som sa nikdy nebál,“ dodáva od utorka člen Siene slávy slovenského tenisu.

Hrbatý tvrdí, že v slovenskom tenise sa v čase, keď bol na vrchole, niektoré veci zanedbali. Isté vzory preto vidí aj v zmenách, ktoré nastali v hokejovom hnutí.

„Pozrite sa na Miroslava Šatana. Vzal na seba veľkú zodpovednosť. Obdivujem ho, pustil sa do toho v tej najhoršej možnej chvíli,“ pokračuje dlhoročný reprezentant.

Pri Kanaďanoch nestíha otvárať oči

Aby bolo Slovensko v tenise konkurencieschopné, potrebné vraj budú reformy. Príklad našiel za oceánom.

„Kanaďania pred pätnástimi rokmi prekopali celý systém a dnes produkujú svetové hviezdy – Šapovalova či Raonica. A keď som videl ich nádejných juniorov, nestíhal som otvárať oči,“ prezradí.

V uplynulých rokoch rozdával lekcie v netenisovej krajine, teraz by sa však rád usadil doma.

„So slovenskými hráčmi sa mi predsa len pracuje lepšie. Turecku som však vďačný, dalo mi vo všetkom absolútne voľnú ruku, mohol som si vyskúšať, na čo mám. Keď trénujete hráča z elitnej stovky, mnohé veci beriete automaticky, tam som však začínal od nuly. Tureckí tenisti netušili, čo znamená poriadna rozcvička, alebo namáhavá kondičná príprava v predsezónnom období,“ spomína si na anabázu v krajine polmesiaca.

Trénerské know-how je vraj jednoduché. Chémia medzi koučom a hráčom funguje vtedy, keď sú na jednej vlnovej dĺžke. „Hráč by mal mať vždy pocit, že rady, ktoré dostáva, sú vlastne jeho. Ak mu potom poviete, aby vyliezol na strom, on tam pôjde, lebo tomu verí,“ zamýšľa sa Hrbatý.

Psychológ ho poslal domov

Federer kedysi o ňom vyhlásil, že je majstrom sveta v trénovaní. Odpoveďou na prehry boli vždy iba ďalšie hodiny strávené na kurte.

"V roku 2002 som prežíval krízu, motal som sa niekde okolo 50. miesta. A tak mi otec ponúkol možnosť stretnúť sa so psychológom, vraj by mi mohol pomôcť. Po treťom sedení mi povedal: ,Ty vôbec psychológa nepotrebuješ, veríš jedine svojmu tréningu, aj preto si taký dobrý',“ hovorí niekdajší 12. hráč sveta o kurióznom stretnutí.

„Mal pravdu, poctivý tréning je a vždy aj bol mojou športovou filozofiou. Predstavoval jedinú možnú cestu, ako sa dostať medzi absolútnu špičku. Do tenisu som vždy dával všetko, ak by som dostal dôveru viesť slovenský tím, budem to robiť rovnako. Na sto percent,“ dodáva Hrbatý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Hrbatý #davis cup #Karol Kučera