Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi chcú jubilejný, Belgičania premiérový. Kto získa Davisov pohár?

Francúzski tenisoví reprezentanti sa od piatka do nedele v domácom prostredí v Lille pokúsia vyvážiť miestnu finálovú traumu spred troch rokov a jubilejný 10. raz dobyť Davisov pohár družstiev mužov.

23.11.2017 14:22
Davis Cup Foto: ,
Belgičania Ruben Bemelmans, Joris De Loore a Francúzi Richard Gasquet a Pierre-Hugues Herbert na žrebe finále Davisovho pohára.
debata

Belgičania túžia po premiérovom úspechu z MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

„Galský kohút“ v sezóne 2014 – vtedy na antuke – pod strechou účelovo upraveného primárne futbalového Stade Pierre Mauroy prehral v rozhodujúcom stretnutí 1:3 so Švajčiarskom, ktoré disponovalo grandslamovými šampiónmi vo dvojhre a zároveň zlatými olympijskými medailistami vo štvorhre Rogerom Federerom a Stanom Wawrinkom.

Teraz budú Francúzi na tvrdom povrchu Rebound Ace čeliť „iba“ Davidovi Goffinovi, sedmičke singlového renkingu a čerstvo finalistovi výberového šampionátu ATP Finals, ktorý v Londýne prekonal Federera a predtým aj lídra počítačového poradia Rafaela Nadala zo Španielska.

V definitívnej nominácii kapitána hostí Johana van Hercka sú aj napospol značne menej renomovaní Steve Darcis, Ruben Bemelmans a Joris de Loore. Šéf realizačného štábu hostiteľov Yannick Noah dal dôveru Jo-Wilfriedovi Tsongovi, Lucasovi Pouillemu, Richardovi Gasquetovi a Pierrovi-Huguesovi Herbertovi.

V každom družstve boli oproti minulotýždňovej oficiálnej predbežnej zostave možné dve zmeny pred štvrtkovým žrebom programu a udialo sa po jednej: Gasquet nahradil Nicolasa Mahuta a De Loore vystriedal Arthura de Greefa, referuje twitter súťaže.

Hrať sa bude loptičkami Tecnifibre X-One. Začiatky stanovili na 14.00 h (piatok – postupne dve dvojhry, sobota – štvorhra) a 13.30 h (postupne dve dvojhry). V piatok sa najprv stretnú Pouille a Goffin, po nich Tsonga s Darcisom.

Nomináciu na sobotňajšiu štvorhru dostali Gasquet s Herbertom, resp. Bemelmans a De Loore. V nedeľu si zmerajú sily Tsonga s Goffinom a Pouille s Darcisom.

Belgičania v septembrovom bruselskom semifinále dosiahli obrat z 1:2 proti Austrálčanom. Francúzsko v semifinále zvíťazilo 3:1 nad výrazne oslabeným Srbskom práve Lille v rovnakom dejisku, ale na antuke vonku.

Francúzsko sa už od sezóny 2001 usiluje o zaokrúhlenie v DP na dvojciferný počet celkových triumfov. Belgicko je neúspešným finalistom ročníkov 1904 a 2015.

Proti Francúzsku má bilanciu 3:4 a na úspech v konfrontácii s týmto rivalom čaká od roku 1997 a na jeho pôde dokonca od sezóny 1952. V roku 2001 prehralo v osemfinálovom 1. kole na antuke v Gente 0:5. Rivalita trvá už od roku 1904.

Finále Davisovho pohára 2017

Francúzsko – Belgicko

Piatok
Lucas Pouille – David Goffin
Jo-Wilfried Tsonga – Steve Darcis
Sobota
Richard Gasquet, Pierre-Hugues Herbert – Ruben Bemelmans, Joris de Loore
Nedeľa
Jo-Wilfried Tsonga – David Goffin
Lucas Pouille – Steve Darcis

FRANCÚZSKO
Jo-Wilfried Tsonga (15. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre, 545. vo štvorhre)
Lucas Pouille (18. / 161.)
Richard Gasquet (31. / -)
Pierre-Hugues Herbert (81. / 13.)
kapitán: Yannick Noah

BELGICKO
David Goffin (7. / 548.)
Steve Darcis (76. / 321.)
Ruben Bemelmans (118. / 274.)
Joris de Loore (276. / 343.)
kapitán: Johan van Herck

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Belgicko #Davisov pohár