Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rybáriková: Súperky už majú zo mňa rešpekt. Inak sa nezmenilo nič, ani ja

"Mama mi niekoľkokrát pripomenula, aby som sa nezabudla ešte raz poďakovať," pobavila sálu Magdaléna Rybáriková (29), keď si v utorok večer preberala už svoju druhú trofej. Po cene od fanúšikov aj tú najprestížnejšiu - Tenistka roka 2017. Slovo "ďakujem" zopakovala na pódiu ešte niekoľkokrát. A potom aj v rozhovore s novinármi po slávnostnom ceremoniáli.

22.11.2017 17:39
Rybáriková Foto: ,
Tenistka roka 2017 Magdaléna Rybáriková.
debata (3)

O víťazstve

Je to krásny titul, mimoriadne si ho vážim. Nečakala som, že dostanem aj ocenenie od fanúšikov, potešilo ma rovnako. Koniec koncov, sú to porovnateľné ankety.

O sezóne

Bola vydarená. Podarilo sa mi dostať z piatej stovky svetového rebríčka až na 20. miesto. O čomsi takom som ani len nesnívala. Náznak, že sa niečo deje, som dostala už v Ázii, kde som povyhrávala turnaje kategórie ITF. Ale stále som nevedela, čo môžem od seba očakávať. Nešlo totiž o najlepšie obsadené podujatia. Definitívny zlom nastal, keď som zdolala Wozniacku. Vtedy som si už povedala, že keď viem vyhrať nad ňou, môžem si trúfať na kohokoľvek.

O absolútnom vrchole

Jednoznačne Wimbledon. Uhrala som tam predsa semifinále, splnil sa mi sen. Vždy som túžila dosiahnuť veľký výsledok na niektorom z grandslamových turnajov. Podarilo sa mi to v čase, keď som to príliš nečakala. Mnohokrát predtým som skončila už v 1. kole. Zlomovým momentom bol triumf nad Karolínou Plíškovou, pre mňa znamenal akúsi definitívu – že na to mám.

Tenista roka 2017 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Do Siene slávy STZ prijali Henrietu Nagyovú.

O obhajobe bodov

Zatiaľ nad tým nerozmýšlam, času je ešte dosť. Rada by som si teraz oddýchla od tenisu aj všetkých tých výsledkov. Keď sa to začne blížiť, určite príde aj tlak. Na tráve sa mi odjakživa darilo, je to môj obľúbený povrch. Ak by som aj body z tohtoročného Wimbledonu neobhájila, nič sa nestane. Tento úspech mi už nik nevezme.

O tlaku

Určite tam nejaký bude. Na mnohých turnajoch budem do zápasov vstupovať v pozícii favoritky, je to niečo nové, na čo som dosiaľ nebola zvyknutá. Ale zároveň je to aj veľká motivácia. Som však už dosť stará na to, aby som sa s tým vedela popasovať.

O elitnej dvadsiatke

To, že som v nej mala byť dávno, som počula neraz. Predovšetkým od ľudí, ktorí oceňovali môj talent. A nebudem klamať, aj ja som niekde v kútiku duše verila, že mám na viac, ako motať sa niekde okolo 50.-60. miesta v rebríčku. Vždy som vedela zdolať hráčky z najlepšej dvadsiatky, ale dlho ma limitovali zranenia. Nebolo jednoduché sa s tým vyrovnať. Mám už 29 rokov, nie som najmladšia, ale konečne sa mi podarilo dostať sa tam. Už mi ťažko raz niekto povie, že som na to mala, ale nedokázala som to.

O sebadôvere

Je rozhodujúca. Viera nielen v samu seba, ale aj ľudí okolo mňa. Môj tím mi nedal ani raz najavo, že to asi nepôjde, že zo 450. miesta sa len ťažko vrátim do elitnej stovky. Všetci boli optimistickí, otázky, čo ak sa mi to nepodarí, som si dávala hádam iba ja. Len ja som bola skeptická. Samozrejme, podržalo ma predovšetkým zdravie, staré zranenia sa nevracali, čo bolo podstatné.

Magdaléna Rybáriková. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Rybáriková Magdaléna Rybáriková.

O ambíciách

Tie renkingové si dávam len veľmi nerada. Radšej sa budem starať o svoje telo a dúfať, že ma obídu akékoľvek vážne zranenia. To je môj cieľ: zostať zdravá a mať veľkú radosť z tenisu. Tento rok sa mi to oplatilo, s prispením šťastia, ktoré každý športovec potrebuje, sa dostavili aj veľké výsledky. Udržať sa medzi najlepšou dvadsiatkou bude náročné, obzvlášť, keď budem obhajovať veľkú porciu bodov na turnajoch, kde sa mi tento rok darilo.

O oddychu

Veľa som toho zatiaľ nestihla a obávam sa, že už ani nebude priestor. Na niekoľko dní som odišla do Talianska, vrátila som sa iba v nedeľu. Navyše, už som začala aj s prípravou na ďalšiu sezónu. Zatiaľ len v posilňovni, potrebujem si doliečiť malé zranenie nohy, ktoré sa so mnou vlečie už od turnajov na tráve. Bez toho by som nerada začala s ostrým tenisom.

O víťazstve nad Šarapovovou

Počas zápasu som mala pocit, akoby boli všetci proti mne. Maria je v Rusku národný miláčik, je pochopiteľné, že ľudia v hľadisku jej dopriali. Po dobrej výmene mi zatlieskalo iba zopár ľudí. Netvrdím, že táto výhra mi urobila v sezóne najväčšiu radosť, ale patrí medzi moje najcennejšie. Zaraďujem ju do top trojky.

O tom, čo sa zmenilo

Keďže som v najlepšej dvadsiatke, majú súperky predo mnou prislúchajúci rešpekt. Aj mne sa hrá lepšie, na kurte sa cítim oveľa komfortnejšie ako kedysi. Ale inak sa v mojom živote nezmenilo nič. Tobôž nie ja.

O tom, čo sa naučila

Že si musím neustále veriť. Že môžem dokázať veľké veci, aj keď situácia vyzerá úplne beznádejne. Tak, ako to bolo v mojom prípade ešte vo februári. So zdravým sebavedomím, podporou rodiny a trénerov sa dá jednoducho všetko.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Tenista roka