Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadna kópia, "baby Fed" je minulosť. Dimitrov vystúpil z Federerovho tieňa

Keď v roku 2008 senzačne ovládol juniorskú edíciu Wimbledonu, mnohí sa nestačili čudovať. Nielen výsledky, ale najmä spôsob, akým ich dosiahol, nápadne pripomínali tenisového kráľa.

20.11.2017 17:56
Grigor Dimitrov Foto: ,
Grigor Dimitrov.
debata

Podanie, pohyb, ale predovšetkým jednoručný bekhend – dokonalá kópia Rogera Federera. Prezývka „baby Fed“ bola na svete.

Grigor Dimitrov mohol byť len rád. Talent, ale aj podobnosť so švajčiarskym elegánom ho predurčovali k veľkej kariére. Očakávania tenisových expertov však nenapĺňal. Až do nedeľňajšieho večera, kedy vo finále turnaja majstrov zdolal Davida Goffina – 7:5, 4:6, 6:3.

Bremeno spadlo

„Keď stál Dimitrov v strede kurtu a držal nad hlavou žiarivý pohár pre víťaza, bolo vidieť, aká veľká ťarcha mu spadla z ramien,“ takto opísala silné emócie na tenisovom dvorci agentúra Reuters.

Tie boli naozaj veľké. Šampión zostal po zápase dlho ležať na kurte. Triasol sa, zakrýval si tvár, chvíľami akoby nemohol uveriť tomu, čo práve dokázal. Dvadsaťšesťročný Bulhar konečne potvrdil, že môže vyhrávať aj veľké trofeje. A definitívne sa zbavil nálepky „baby Fed“. "Najlepšie je byť sám sebou a neísť v žiadnych šľapajách,“ povedal o porovnávaní s najlepším tenistom histórie.

Do Londýna neprišiel ako favorit. Mal to byť festival Rogera Federera a Rafaela Nadala. Bodka za krásnou sezónou, ktorá nečakane patrila tenisovým veteránom. Prvého však vyradil Belgičan Goffin, druhého zasa zdravie.

Dimitrov to dokonale využil. Je prvým Bulharom, ktorý ovládol podujatie určené pre osem najlepších v sezóne. A od roku 1998 jediný debutant, ktorý triumfoval vo finále. Okrem toho, že si z anglickej metropoly odniesol šek na 2,5 milióna amerických dolárov, v rebríčku ATP poskočil už na 3. miesto.

A pritom vlani bol až na 40. priečke. „Vtedy som rozmýšľal nad tým, ako vôbec dostať tri údery za sebou do dvorca. Pri správnom vnútornom nastavení, so správnymi ľuďmi v zázemí a so správnou podporou sa však dejú neuveriteľné veci,“ zaspomínal si na niekoľkomesačnú stagnáciu a zároveň naznačil, čo tkvie za jeho progresom.

Pomohli mu útrapy

Odpoveďou je Dani Vallverdu. Venezuelský tréner, ktorý ešte nedávno viedol Andyho Murrayho a Tomáša Berdycha, môže za jeho veľké zlepšenie. „Nie je to iba výsledok uplynulých dvoch týždňov, ale celého roka,“ povedal Dimitrov.

„Mimoriadne si rozumieme. Pracuje tvrdo, tenis pozná z každej strany, to on má veľký podiel na mojich úspechoch,“ zložil poklonu svojmu koučovi.

To najhoršie má vraj už za sebou. Tak, ako zle zakončil vlaňajšiu sezónu, tak dobre zahral v aktuálnej. Okrem víťazstva na turnaji šampiónov sa dvakrát prebojoval aj do grandslamového semifinále, vyhral podujatie Masters v Cincinnati. „Obdobie útrap mi v konečnom dôsledku prospelo. Len keď človek prejde čímsi takým, začne vnímať kontext. Postupoval som krok za krokom. A teraz som tu,“ zhodnotil aktuálny rok.

V špičkovom tenise nerozhodujú ruky, ale najmä hlava. Zrejme iba tá bola príčinou, prečo Dimitrov dlho nenapĺňal veľký potenciál. „Už v minulosti som mal solídne výsledky, ale potreboval som väčšiu konzistentnosť a zdvihnutie úrovne pri príležitostiach takéhoto typu,“ zamyslel sa tenisový bohém, ktorého ešte nedávno viac ako výsledky na kurte preslávili vzťahy so ženami.

Zdá sa, že v budúcnosti to už platiť nebude. „Podarilo sa mi niečo neskutočné, ale pred sebou mám ďalšie ciele. Chcem aj naďalej vyhrávať a zlepšovať sa,“ dodal.

Tenisový rok čaká už iba vyvrcholenie tímovej súťaže, individuálna sezóna sa už skončila. Tá nasledujúca, aj s očakávaným návratom Novaka Djokoviča a Andyho Murrayho, sľubuje vyrovnanú bitku o trón.

Do nej už bude chcieť vážne prehovoriť zaiste aj Dimitrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grigor Dimitrov