Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Smutná správa. Zomrela wimbledonská víťazka Jana Novotná

V nedeľu po ťažkej chorobe zomrela bývalá skvelá tenistka Jana Novotná. Rodáčka z Brna mala iba 49 rokov. Podľa portálu WTA Novotná dlho bojovala s rakovinou a zomrela v pokoji obklopená svojimi najbližšími. Informuje o tom aj portál isport.blesk.cz.

20.11.2017 10:40 , aktualizované: 14:20
debata (24)
Jana Novotná podľahla rakovine vo veku 49 rokov. Foto: SITA/AP, JIM GRAHAM
Novotná Jana Novotná podľahla rakovine vo veku 49 rokov.

Niekdajšia reprezentantka Česka a predtým aj Československa Novotná v roku 1998 zvíťazila na slávnej wimbledonskej tráve, celkovo v kariére ovládla 24 turnajov na hlavnom ženskom okruhu vo dvojhre a 76 vo štvorhre, z toho 12 grandslamových. Dočkala sa aj triumfu v Pohári federácie ako členka tímu Československa v roku 1988. Vo svetovom rebríčku vo dvojhre to v roku 1997 dotiahla na druhé miesto, vo štvorhre bola už v roku 1990 svetovou jednotkou.

Novotná známa svojím útočným štýlom hry založenom na rýchlom prechode k sieti po podaní bola úspešná aj na olympijských hrách. V roku 1996 v Atlante jej na krk zavesili bronz vo dvojhre a striebro vo štvorhre po boku Heleny Sukovej. Toto úspešné deblové duo dosiahlo na strieborný kov aj v drese bývalej ČSSR na OH 1988 v Soule.

„Jana bola inšpiráciou pre každého nielen na kurte, ale aj mimo neho. Jej hviezda bude v histórii WTA žiariť navždy,“ povedal šéf najznámejšieho ženského profiokruhu Steve Simon. „Budeš nám všetkým v českom aj svetovom tenise veľmi chýbať. Nikdy na teba nezabudneme. Len ťažko hľadám slová, lebo je to ešte veľmi čerstvé. Vždy je to smutné, keď zomrie mladý človek,“ kondolovala Hana Mandlíková, ďalšia niekdajšia skvelá reprezentantka Československa.

Za súčasnú českú garnitúru na okruhu WTA sa pridala svetová šestka vo štvorhre Lucie Šafářová: „Stále som v šoku z tej príšernej správy. Navždy zostaneš v mojej pamäti ako úžasná legenda.“ Na smrť krajanky reagovala aj ešte nedávno aktívna hráčka Iveta Benešová: „Odpočívaj v pokoji, Jana! Vždy budeš hrdinkou môjho detstva. Odišla si priskoro, je to hrozné.“ Pridala sa aj bývalá súperka a svetová jednotka vo štvorhre Američanka Pam Shriverová. „Jana bola veľká športovkyňa a milý človek. Nemôžem uveriť tomu, že odišla tak skoro. Jej úsmev s nami zostane navždy.“

Do smútočného zástupu sa pridali aj zástupcovia slávneho Wimbledonu. Na twitterovej prezentácii turnaja z All Englad Lawn Tennis and Croquet Clubu napísali toto: „Cítime veľký smútok z odchodu Jany Novotnej. Bola to šampiónka v pravom zmysle slova, Jej víťazstvo z roku 1998 navždy zostane v našich spomienkach.“

Jedna z posledných hráčok vyznávajúcich ultra útočný štýl podanie – volej Novotná mohla vyhrať Wimbledon už v roku 1993, ale vtedy nezvládla dobre rozohrané finále proti vysokej favoritke Nemke Steffi Grafovej a po zápase sa rozplakala na ramene vojvodkyne z Kentu. V roku 1998 na ceste k titulu zdolala aj vtedy mladučkú Američanku Venus Williamsovú, rovnako mladú Švajčiarku Martinu Hingisovú a vo finále Francúzku Nathalie Tauziatovú.

Vo veku 29 rokov a 9 mesiacov sa stala najstaršou hráčkou v otvorenej tenisovej ére, ktorá sa tešila z prvého grandslamového titulu vo dvojhre. Neskôr ju v tomto smere prekonali Talianky Francesca Schiavoneová a Flavia Pennettová.

„To, že som to nakoniec na Wimbledone zvládla o 5 rokov neskôr už v zrelšom veku, považujem za krásny finiš svojej kariéry,“ uviedla Novotná v jednom z posledných rozhovorov na jar tohto roku pre denník Blesk.

Kariéru ukončila v roku 1999 a o šesť rokov neskôr sa stala členkou tenisovej Siene slávy. Potom pôsobila na americkej Floride, ale pred 7 rokmi sa vrátila do Brna, kde žila so svojou priateľkou. Ako trénerka krátky čas viedla Francúzku Marion Bartoliovú a od roku 2014 spolupracovala s českou tenistkou Barborou Krejčíkovou.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #rakovina #wimbledon #Jana Novotná