Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dimitrov má titul z turnaja majstrov. Rok ukončí ako tretí hráč sveta

Bulharský tenista Grigor Dimitrov nasadený ako šiesty zvíťazil za 151 minút 7:5, 4:6, 6:3 nad belgickou sedmičkou turnaja Davidom Goffinom v nedeľňajšom finále dvojhry na koncosezónnom výberovom šampionáte Nitto ATP Finals v Londýne (12. - 19. novembra, celková dotácia 8 miliónov USD, tvrdý povrch v hale O2 Arena).

19.11.2017 22:06
Grigor Dimitrov Foto: ,
Grigor Dimitrov s trofejou z turnaja majstrov.
debata

V prvom sete sa Dimitrov dostal z manka 2:4. V druhej časti Goffin rozhodol brejkom na 4:3. V treťom dejstve Bulhar zabral na príjme v šiestej hre a napokon mu to stačilo, hoci na returne v ôsmom geme nepremenil tri mečbaly v rade. Zápas o titul priniesol zaujímavý, ale nie strhujúci zážitok.

„Mám za sebou ohromný turnaj. Bolo mi cťou hrať tu. Tento týždeň bol jedným z najkrajších v mojom živote. David je skvelý chalan a počas ostatného obdobia predviedol jeden z najväčších progresov na okruhu, boli to neuveriteľné výkony. Som rád, že sme si mohli zahrať toto finále. Mne teraz chýbajú slová. Ďakujem tímu, rodine. Osobou, ktorá zohrala dôležitú úlohu, je moja priateľka Nicole (Scherzingerová – pozn.), hoci teraz sa niekde skrýva. Zaslúži si však obrovské vyzdvihnutie,“ povedal na slávnostnom ceremoniáli Dimitrov, citovala ho BBC.

„Samozrejme, že to bol fantastický týždeň. Grigorovi gratulujem k tomu jeho i celej sezóne. Ja som zažil výnimočný turnaj plný emócií aj únavy. Teraz sa cítim vyčerpane, ale aj úžasne z toho, čo som tu napriek dnešnej prehre dokázal. Už po nezdare proti Grigorovi v skupine to nebolo jednoduché, ale s tímom sme zapracovali na ešte jednej šanci, chcem sa môjmu zázemiu poďakovať,“ skonštatoval Goffin.

Dvadsaťšesťročný rodák z Chaskova Dimitrov si pripísal štvrtý titul v tejto sezóne, ôsmy celkovo a zároveň jednoznačne najcennejší. Získal 1500 bodov do svetového rebríčka a prémiu 2 549 000 USD pred zdanením. V pondelok sa ocitne na tretej priečke v singlovom renkingu, čím si o tri miesta zlepší osobný rekord. Rovesníka Goffina uteší 800 bodov a 1 158 000 USD brutto.

Grigor Dimitrov vo finále turnaja majstrov. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Grigor Dimitrov Grigor Dimitrov vo finále turnaja majstrov.

Bude siedmy v hodnotení, dosiaľ bol najvyššie ôsmy. V tejto sezóne má pred sebou ešte jeden vrchol, a to stretnutie Francúzsko – Belgicko 24. – 26. novembra v Lille vo finále Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov.

Obaja finalisti sa dostali do rozhodujúcej fázy prestížneho podujatia prvý raz, zhodne sa premiérovo kvalifikovali na „Masters“. Pravda, Goffin sa vlani zapojil do akcie v britskej metropole, ale len ako náhradník za Francúza Gaela Monfilsa. Na aktuálnom ročníku v britskej metropole sa už konfrontovali: v skupine Peta Samprasa v stredu Bulhar uštedril Belgičanovi debakel 6:0, 6:2.

Goffin na tomto šampionáte prekonal prvých dvoch hráčov počítačového poradia, Španiela Rafaela Nadala (v pondelok v skupine) aj Švajčiara Rogera Federera (v sobotu v semifinále), ale opakovane nestačil na Dimitrova.

Sklamaný David Goffin po prehre v londýnskom... Foto: Reuters, TONY O'BRIEN
David Goffin Sklamaný David Goffin po prehre v londýnskom finále turnaja majstrov.

Zverenec Daniela Vallverduho Dimitrov teraz vedie nad Goffinom v bilancii zo vzájomných súbojov už 8:1. Druhý raz počas piatich dní sa mu revanšoval za prehru 4:6, 6:1, 3:6, ktorú inkasoval vo februári vo štvrťfinále na „harde“ pod strechou v Rotterdame.

Prvé tri duely sa konali bez výnimky už v roku 2010 na úrovni ITF Futures (skóre 3:0 pre Dimitrova), päť stretnutí v tejto sezóne (Bulhar v rámci toho skončil hore 4:1, presadil sa aj vo štvrťfinále melbournských grandslamových Australian Open /6:3, 6:2, 6:4/ a vo finále pred vlastnými fanúšikmi v Sofii /7:5, 6:4/). V 3. kole newyorských US Open 2014 Dimitrov zabodoval 0:6, 6:3, 6:4, 6:1.

Dvojhra – finále:
Grigor Dimitrov (Bul.-6) – David Goffin (Belg.-7) 7:5, 4:6, 6:3 za 151 minút (60, 39, 52)

Prehľad víťazov predchádzajúcich 15 ročníkov dvojhry:

  • 2002 Lleyton Hewitt (Aus.) / Šanghaj
  • 2003 Roger Federer (Švaj.) / Houston
  • 2004 Roger Federer (Švaj.) / Houston
  • 2005 David Nalbandian (Arg.) / Šanghaj
  • 2006 Roger Federer (Švaj.) / Šanghaj
  • 2007 Roger Federer (Švaj.) / Šanghaj
  • 2008 Novak Djokovič (Srb.) / Šanghaj**
  • 2009 Nikolaj Davydenko (Rus.) / Londýn
  • 2010 Roger Federer (Švaj.) / Londýn
  • 2011 Roger Federer (Švaj.) / Londýn
  • 2012 Novak Djokovič (Srb.) / Londýn
  • 2013 Novak Djokovič (Srb.) / Londýn
  • 2014 Novak Djokovič (Srb.) / Londýn
  • 2015 Novak Djokovič (Srb.) / Londýn
  • 2016 Andy Murray (V. Brit.) / Londýn
debata chyba
Viac na túto tému: #Grigor Dimitrov #David Goffin #ATP Finals