Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ATP Finals: Goffin na úkor Thiema do semifinále, vyzve Federera

Belgický tenista David Goffin nasadený ako siedmy zvíťazil nad rakúskou štvorkou turnaja Dominicom Thiemom za 72 minút 6:4, 6:1 v prvom z dvoch piatkových stretnutí v singlovej základnej skupine Peta Samprasa v rámci programu šiesteho dňa koncosezónneho výberového šampionátu Nitto ATP Finals v Londýne (12. - 19. novembra, celková dotácia 8 miliónov USD, tvrdý povrch v hale O2 Arena).

17.11.2017 17:14
Goffin Foto: ,
David Goffin postúpil do semifinále ATP Finals.
debata

Goffin sa v prvom sete dostal z počiatočného manka 0:3. V druhej časti presvedčivo preklopil z 0:1 bez brejku. Od nevydareného úvodu získal 12 zo 14 gemov.

Bol to priamy postup o druhú miestenku do semifinále za už istým víťazom skupiny Grigorom Dimitrovom z Bulharska, ktorý si o 21.00 h SEČ zmeria sily so Španielom Pablom Carrenom-Bustom, náhradníkom za krajana Rafaela Nadala.

Dvadsaťšesťročný Goffin vyzve v sobotu o 15.00 h SEČ medzi najlepšími štyrmi Švajčiara Rogera Federera nasadeného ako druhého. Proti 36-ročnému 6-násobnému šampiónovi z „Masters“ má zverenec Thierryho van Cleemputa výrazne negatívnu bilanciu 0:6.

Federer ho nedávno v semifinále vo svojom rodnom Bazileji prevýšil 6:1, 6:2. Z nastolenej konfrontácie zrejme má radosť, keďže vo vzájomke s 24-ročným Thiemom zaostáva 1:2. Držiteľ rekordného počtu 19 grandslamových titulov Federer je v semifinále ATP Finals 14. raz pri rekordnej 15. účasti. Nevyšlo mu to iba v sezóne 2008. Okrúhly 10. raz prešiel skupinou s bilanciou 3:0. V tejto sezóne má zápasový výkaz 52:4.

„Bolo mrzuté hrať proti Dominicovi, lebo je to môj dobrý kamarát a príjemný chalan, takéto zápasy nikdy nie sú jednoduché. Bolo to náročné, ale ja som zostal koncentrovaný. Vedel som, že si musím zachovať chladnú hlavu a byť pripravený na tvrdý boj. Som spokojný, ako som to celé zvládol,“ povedal Goffin pre BBC Sport a dodal:

„Pri pondelňajšom prekonávaní Nadala som minul veľa energie, v stredu proti Dimitrovovi sa to prejavilo. Vo štvrtok som si však dobre oddýchol a dnes to bolo vidieť. Dúfam, že to zostane v platnosti na semifinále. Bude to ťažké, ale je pekné byť v takejto fáze proti Rogerovi. Nemám čo stratiť, pokúsim sa ešte vystupňovať môj výkon.“

Zverenec Güntera Bresnika Thiem vlani pri debute na šampionáte skončil v skupine takisto so štatistikou 1:2. Proti Goffinovi nastúpil s vedomím značne negatívneho skóre 3:7, pričom dva úspechy dosiahol na antuke a jediný „hardový“ skrečom. Tento rok ťahal za kratší koniec aj v grandslamovom Melbourne (7:5, 6:7 /4/, 2:6, 2:6) a v Monte Carle (6:7 /4/, 6:4, 3:6). Zhodne to bolo v osemfinále.

Od štvrtka je známe, že 26-ročný Dimitrov nasadený ako šiesty bude 18. novembra od 21.00 h SEČ v semifinále čeliť o rok mladšiemu Američanovi Jackovi Sockovi, osmičke podujatia. Proti Američanovi má Bulhar skóre 1:3, hoci spočiatku viedol. V marci na „harde“ v kalifornskom Indian Wells prehral v 3. kole 6:3, 3:6, 6:7 (7). Sock sa kvalifikoval na šampionát v poslednej chvíli prostredníctvom zisku trofeje predminulú nedeľu v Paríži-Bercy.

Do tohto týždňa naposledy v roku 2008 sa udialo, že v semifinále si zahrali hneď traja novici v takejto fáze. Vtedy to boli Srb Novak Djokovič, Brit Andy Murray a Francúz Gilles Simon, teraz to zvládli Goffin, Dimitrov a Sock. Všetci traja sa pritom premiérovo kvalifikovali medzi elitnú osmičku. Goffin sa síce vlani zapojil do akcie v britskej metropole, ale len ako náhradník za Francúza Gaela Monfilsa.

V tejto sezóne pred sebou má ešte jeden vrchol, a to stretnutie Francúzsko – Belgicko 24. – 26. novembra na tvrdom povrchu pod zatiahnutou strechou primárne futbalového Stade Pierre Mauroy v Lille vo finále Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov.

Bývalý líder svetového rebríčka Federer, šampión zo sezón 2003, 2004 (zhodne Houston), 2006, 2007 (v oboch prípadoch Šanghaj), 2010 a 2011 (už v britskej metropole), je jediným dobyvateľom titulu v akcii na týchto „Masters“.

Okrem uvedených celkových triumfov bol aj vo finále ročníkov 2005, 2012, 2014 a 2015. Vlani chýbal zo zdravotných dôvodov, vynechal celú druhú polovicu sezóny. Federer je so šiestimi primátmi na čele historického poradia tohto prestížneho turnaja pred Američanom s českým pôvodom Ivanom Lendlom, spomenutým Samprasom tiež z USA a Djokovičom (po 5 úspechov).

Federer tento rok má štatistiku 14:1 proti členom Top 10 a v zbierke 7 titulov vrátane Australian Open a Wimbledonu.

Z diania v skupine Peta Samprasa po nezdare vo svojom pondelňajšom otváracom súboji proti Goffinovi odstúpil pre zranenie pravého kolena už istý líder koncoročného poradia Nadal, finalista „Masters“ 2010 a 2013.

Dvojhra
David Goffin (Belg.-7) – Dominic Thiem (Rak.-4) 6:4, 6:1 za 72 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominic Thiem #David Goffin #ATP Finals