Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisové zbohom. Hantuchovej ho dá hviezda, ktorú zdolala iba po skreči

"Prepáčte, ale budeme meškať. Tommy je niekde na polceste z Viedne a Kim sa chce ešte pripraviť. Rada by pred vami vyzerala pekne," ospravedlňujú organizátori podujatia Tennis Champions v Bratislave oneskorený začiatok tlačovej konferencie.

14.11.2017 18:22
Kim Clijstersová, Daniela Hantuchová, Dominik... Foto: ,
Zľava: Kim Clijstersová, Daniela Hantuchová a Dominik Hrbatý.
debata

Napokon meškajú len zopár minút.

Tenisové sestry

Do dverí najprv vchádza tá najdôležitejšia. Daniela Hantuchová sa v stredu večer definitívne rozlúči s aktívnou kariérou. Nasleduje ju najlepšia. Úspechy Kim Clijstersovej sú spomedzi hviezd, ktoré sa predstavia v Národnom tenisovom centre, bezkonkurenčne najväčšie. Potom prichádza najusmievavejší. Dominik Hrbatý nesklame a tradične sa cerí od ucha k uchu. A Tommy Haas je stále niekde na ceste z rakúskeho letiska Schwechat.

Sú akoby tenisovými sestrami. Poznajú sa už dlho, stretávali sa týždeň čo týždeň a mimoriadne si rozumeli. Aj to je dôvod, prečo si 34-ročná Slovenka prizvala na rozlúčkovú párty práve slávnu Belgičanku.

Prvýkrát sa stretli v roku 1998 na juniorskom turnaji v Bratislave. Pamätajú si ho ešte?

„Priznám sa, že moje spomienky na tento duel už nie sú veľmi živé. Je to tak dávno. Viem len, že to bolo prvýkrát, čo som stretla Danielu. Už tam sa začalo tvoriť naše priateľstvo. Prežili sme toho veľa. Stretávali sme sa na turnajoch, hrali proti sebe, trénovali spolu, zdieľali svoje postrehy i pocity. Keď za mnou prišla s tým, aby som sa zúčastnila na jej rozlúčke, neváhala som ani sekundu,“ prizná štvornásobná grandslamová víťazka.

O desať stupienkov vyššie

Pri slovách uznania od veľkej šampiónky sa začne hmýriť. Najradšej by skočila svojej kamarátke do reči. Prerušila ju, lebo aj ona má niečo dôležité na jazyku. Nakoniec si vezme slovo.

„Moment, tu by som rada niečo podotkla. Kim bola vždy o desať stupienkov vyššie ako ja. Keď ona vyhrávala grandslamové trofeje, ja som bola rada aj za štvrťfinále. Povedala to síce pekne, že svoje hráčske roky sme strávili bok po boku, ale pravdou je, že ona bola vždy o krok ďalej,“ povie Hantuchová. Ako správna hostiteľka, veľká obdivovateľka i priateľka Clijstersovej.

Bilancia 13:1 hovorí jednoznačne. Vo vzájomných dueloch bola úspešnejšia Clijstersová. Aj jediné víťazstvo Slovenky sa zrodilo po skreči súperky.

„Mala som pocit, že Kim všetko robí 100-krát lepšie ako ja. Pamätám si, že vo finále v Los Angeles 2005 som musela v jednej výmene trikrát zasmečovať, aby som ju vyhrala. Potom som sa len bezradne pozrela do mojej lóže a v duchu sa všetkých pýtala, ako ju vôbec zdolať,“ vyťahuje jednu zo spomienok.

Štatistiky sú jedna vec, úcta k súperke a jej nespornému umeniu druhá. Clijstersová, ktorú množiace sa komplimetny viac zahanbujú ako tešia, kontruje.

„Vždy som si dávala pozor na Danieline bekhendy popri čiare a stopbaly. Obdivovala som čistotu jej úderov. Nemala som proti nej špeciálnu taktiku. Vždy som sa celkovo snažila vtláčať hre moju pečať, rozbehať súperky, držať ich v pohybe,“ prezradí Belgičanka svoje know-how.

Pila a jedla oriešky

Hantuchová bola roky slovenskou jednotkou. Ovládla sedem turnajov WTA, naháňala strach najlepším. Ktorý z úspechov si cení najviac? „Triumf v Pohári federácie v roku 2002 a dve víťazstvá v Indian Wells,“ odpovie rodáčka z Popradu.

"A čo Hopmanov pohár?“ ozve sa z hlúčiku novinárov.

„Samozrejme. Rada naň spomínam, bola to však viac zábava ako vážny turnaj. Ale musím sa priznať, že keď hral Dominik finálový zápas, bola som nervózna. Pila som po každej jeho vydarenej výmene, jedla som oriešky, čokoľvek, o čom som si myslela, že mu môže pomôcť,“ smeje sa Hantuchová.

„Spomínam si, že som ťa trafil loptičkou. A aj som ťa pobozkal,“ pozrie sa zrazu Hrbatý ligotavými očami vedľa seba.

"Ty si ma pobozkal?“ čuduje sa Clijstersová.

„Áno, možno si to nepamätáš, ale ja áno,“ rozosmeje prítomných niekdajší 12. hráč sveta.

„A potom, o pár minút, si ma zasa trafila ty,“ oživuje Clijstersovej pamäť.

Zatiaľ čo ďalšia z hviezd, Tommy Haas, je stále v taxíku, sa výmena názorov a zážitkov pomaly končí. Vtipnou story o legendárnej motorke vespa, ktorú kedysi Hrbatý nevyhral. „Namiesto toho som dostal obyčajné hodinky,“ glosuje.

Zábava bude pokračovať už v stredu od 18.00. Tam, kde to majú všetci najradšej. Na tenisovom kurte.

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Hantuchová #Dominik Hrbatý #Kim Clijstersová