Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisová revolúcia. Rozhodcov nahradí robot, diváci sa budú baviť ako na futbale

Keď začul slovo aut, prestával sa kontrolovať. Hlavou mu vírili tisícky myšlienok - desiatky z nich sa mu drali na jazyk. Aj srdce mu bilo neobvykle rýchlo. Gestikuloval, hromžil, urážal, čertil sa. Američan John McEnroe bol na rozhodcov alergický.

14.11.2017 11:00
Čchung Hje-on Foto: ,
Kórejčan Čchung Hje-on sa stal nečakaným víťazom turnaja Next Gen ATP Finals pre najlepších tenistov sezóny vo vekovej skupine do 21 rokov. Podujatie v Miláne bolo predzvesťou mnohých impozantných zmien.
debata (2)

Odvtedy uplynuli tri dekády. Legendárny búrlivák má 58 rokov a zúčastňuje sa už iba na veteránskych turnajoch. Pre zábavu. Ak by sa však sedemnásobný grandslamový šampión pohyboval na okruhu ATP aj dnes, skríkol by: konečne!

Tenisti urobili prvý krok na ceste do novej éry. Bez rozhodcov. A bez ich omylov. Padla loptička do dvorca, alebo mimo neho? O sporných situáciách rozhoduje jastrabie oko už nejaký ten rok. Technológia, vďaka ktorej na začiatku nového milénia všetci jasali, je dnes už samozrejmosťou. V budúcnosti by sa nemusela dostať k slovu iba vo výnimočných situáciách, úradovala by stále. Tenis bez čiarových rozhodcov už nie je žiadne sci-fi.

Keď hlas robota irituje

Minulý týždeň si v Miláne zmerala sily nastupujúca generácia hráčov. Podujatie Next Gen, akási obdoba turnaja majstrov, ktorý sa aktuálne hrá v Londýne, bol predzvesťou mnohých impozantných zmien.

Jednou z nich je absencia čiarových rozhodcov. Ak loptička skončila za čiarou, robotický hlas oznámil – out. Po nepresnom podaní zas – fault (chyba). Pri každom údere, ktorý skončil menej ako päť centimetrov od čiary, sa zároveň záber jastrabieho oka automaticky premietol v hale na veľkoplošnej obrazovke.

„Dôvody sú dva. Verdikt chceme hneď ukázať hráčom a taktiež zapojiť aj divákov,“ povedal Gayle David Bradshaw, viceprezident ATP. Zároveň priznal, že jedným z motívov bolo aj zníženie nákladov na odmeny pre arbitrov na čiarach.

„Som spokojný, je to dobrá vec. Jedno mi však prekáža: hlas robota je príšerný. Azda by bolo vhodné vopred nahrať verdikty hlavného rozhodcu, ktorý práve sedí na empajri,“ podelil sa o svoju skúsenosť Rus Karen Chačanov.

„Zápas mal spád. Systém nerobí chyby a o to tu predsa ide. Aj ostatné športy zavádzajú rôzne technologické novinky, mali by sme aj my. Povedzme si pravdu, tenis bez čiarových rozhodcov je jednoducho viac fér,“ dodal jeho súper, 65. hráč sveta, Daniil Medvedev.

Ako na futbale

Ticho, prosím! Slovné spojenie, ktoré zaiste pozná každý tenisový fanúšik. Dlhé roky býval akýmsi pokarhaním nespratníkov v hľadisku. Aj kostolné ticho počas výmeny môže byť čoskoro minulosťou. Diváci v milánskej hale sa mohli počas zápasu prechádzať aj rozprávať.

Ďalšiu novinku testovali tento rok aj na poslednom grandslamovom turnaji – US Open. A česká tenisová jednotka Tomáš Berdych hodnotil: „Prekvapilo ma, keď mi arbiter povedal, že diváci majú povolené chodiť na tribúnach, aj keď sa hrá. To som trošku pozeral: Asi bude veselo!“ zdieľal svoje pocity pre Mladú frontu Dnes.

A veselo aj bolo. Viac v hľadisku ako na kurte. Hráči si na hluk z tribúny nezvykli. „Toto zrejme bude problém. Keď sa medzi sebou zhovárajú, nebodaj pohybujú, je z toho celkom slušný hluk,“ kritizoval Medvedev.

„Ale ostatné novinky sa mi páčili. Bola to zábava,“ naznačil mladý Rus. Na mysli mal aj skrátené sety do štyroch, gemy bez výhod, ale napríklad aj dosiaľ neplatné podanie do kurtu. Bod získal tenista aj v prípade, že sa po jeho servise dotkla loptička pásky a prešla na stranu súpera.

Ktoré z noviniek sa v priebehu niekoľkých rokov stanú pravidlom, zatiaľ nevedno. „Všetky určite nie, ale niektoré hádam áno,“ zamyslel sa Alexander Zverev. Jastrabiemu oku by vraj požehnal.

Roger Federer ho nikdy nemal rád. Nepozdávalo sa mu, často si ho žiadal v nesprávny čas. „Ak však vydrží ešte zopár rokov, možno bude mať po starostiach,“ napísal idnes.cz.

Technológia vytlačí rozhodcov a aj pochybnosti či a kedy ju použiť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jastrabie oko #Next Gen ATP Finals