Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Potešil domácich fanúšikov. Lacko vyhral Slovak Open

Slovenský tenista Lukáš Lacko sa stal víťazom dvojhry na turnaji ATP Challenger Tour Peugeot Slovak Open v NTC v Bratislave (dotácia 106 000 eur + hospitality, tvrdý povrch v hale). Lacko nasadený ako ôsmy vo finále zdolal turnajovú štvorku Rumuna Mariusa Copila za 94 minút 6:4, 7:6 (4).

12.11.2017 18:04
lacko Foto: ,
Víťazom Slovak Open 2017 sa stal domáci Lukáš Lacko.
debata

Premenil druhý mečbal v tajbrejku druhého setu. Víťaz si odniesol šek na nezdanených 15 270 eur a do rebríčka ATP mu pribudne 110 bodov.

Zdolaný finalista sa poteší z 8990 eur brutto a 65 bodov. Čerstvo 30-ročný Lacko vo „vzájomke“ s 27-ročným úspešným obhajcom finálovej účasti v Bratislave Copilom zvýšil na 3:1.

Niekdajší 44. hráč singlového renkingu Lacko, momentálne 126. v hierarchii, v Aegon aréne nadviazal na svoje celkové triumfy zo sezón 2011 a 2013. Zároveň zaokrúhlil počet turnajových titulov v kariére na challengerovej úrovni na desať.

Tešil sa po dvoch rokoch, predtým naposledy v septembri 2015 dobyl turnaj v tureckom Izmire. Už od utorka je isté, že Lacko sa k 13. novembru stane staronovou národnou jednotkou. Na čele interného poradia vystrieda Norberta Gombosa, ktorý sa ako obhajca trofeje lúčil už v 1. kole.

„Finále nebolo až tak kondične náročné ako najmä psychicky. Celé to bolo troch loptičkách, ktoré rozhodli proti výborne podávajúcemu súperovi. Záverečný tajbrejk v takom vyrovnanom zápase? To je stále päťdesiat na päťdesiat, ale vyšlo mi to. Takýto rýchly povrch ako je v Bratislave, s nízkym odskokom loptičky, mám veľmi rád, preto sa mi tu tak darí. V podstate som na podobnom type povrchu získal všetky svoje turnajové tituly,“ uviedol Lukáš Lacko v prvej reakcii pre RTVS.

Lukáš Lacko počas finálového zápasu na Slovak... Foto: SITA, Martin Mednansky
Slovak Open 2017 Lukáš Lacko počas finálového zápasu na Slovak Open 2017.

Koncentrovaný výkon na podaní a trpezlivý v medzihre priviedol Lacka k triumfu v prvom sete. Za stavu 4:3 pre slovenského tenistu Copil (91. v renkingu ATP) ukázal, prečo je najlepšie podávajúcim hráčom turnaja.

Pri štyroch brejkbaloch súpera zakaždým zahral eso a dorovnal na 4:4. Celkovo v prvom sete päť zo šiestich brejkbalov odvrátil esom. Lacka to nedeprimovalo a za stavu 5:4 prvú šancu na zisk setu využil. Koncentrovaným tlakom zahnal súpera do defenzívy a forhendom do otvorenej časti zavŕšil prvý set – 6:4.

V druhom sete si obaja tenisti podržali podanie až do jeho koncovky, preto sa muselo rozhodnúť v tajbrejku. Prvý Lackov minibrejk na 3:1 ešte nebol rozhodujúci, Copil sa dotiahol na 3:3. Od tohto stavu sa slovenský tenista dostal na 6:3 a mal tri mečbaly. Premenil druhý, keď mu pri potvrdení víťazného obhodenia pomohlo „jastrabie oko“.

Člen TK Kúpele Piešťany Lacko, ktorý má zázemie v bratislavskej Love 4 Tennis Academy na medzinárodných otvorených majstrovstvách SR debutoval už v sezóne 2003, na svoj prvý zápasový úspech však čakal až do roku 2009. Teraz štartoval 15. raz v hlavnej súťaži.

Lacko si bratislavským triumfom výrazne polepšil v boji o prienik nad čiaru hlavnej singlovej súťaže na januárových melbournských grandslamových Australian Open. V online prepočte sa v renkingu ATP aktuálne nachádza na 104. mieste. Na budúci týždeň si naplánoval challenger v talianskej Brescii.

Dvojhra – finále:
Lukáš Lacko (SR-8) – Marius Copil (Rum.-4) 6:4, 7:6 (4) za 94 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Lacko #Slovak Open #ITF