Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potešil domácich fanúšikov. Lacko vyhral Slovak Open

Slovenský tenista Lukáš Lacko sa stal víťazom dvojhry na turnaji ATP Challenger Tour Peugeot Slovak Open v NTC v Bratislave (dotácia 106 000 eur + hospitality, tvrdý povrch v hale). Lacko nasadený ako ôsmy vo finále zdolal turnajovú štvorku Rumuna Mariusa Copila za 94 minút 6:4, 7:6 (4).

12.11.2017 18:04
lacko Foto: ,
Víťazom Slovak Open 2017 sa stal domáci Lukáš Lacko.
debata

Premenil druhý mečbal v tajbrejku druhého setu. Víťaz si odniesol šek na nezdanených 15 270 eur a do rebríčka ATP mu pribudne 110 bodov.

Zdolaný finalista sa poteší z 8990 eur brutto a 65 bodov. Čerstvo 30-ročný Lacko vo „vzájomke“ s 27-ročným úspešným obhajcom finálovej účasti v Bratislave Copilom zvýšil na 3:1.

Niekdajší 44. hráč singlového renkingu Lacko, momentálne 126. v hierarchii, v Aegon aréne nadviazal na svoje celkové triumfy zo sezón 2011 a 2013. Zároveň zaokrúhlil počet turnajových titulov v kariére na challengerovej úrovni na desať.

Tešil sa po dvoch rokoch, predtým naposledy v septembri 2015 dobyl turnaj v tureckom Izmire. Už od utorka je isté, že Lacko sa k 13. novembru stane staronovou národnou jednotkou. Na čele interného poradia vystrieda Norberta Gombosa, ktorý sa ako obhajca trofeje lúčil už v 1. kole.

„Finále nebolo až tak kondične náročné ako najmä psychicky. Celé to bolo troch loptičkách, ktoré rozhodli proti výborne podávajúcemu súperovi. Záverečný tajbrejk v takom vyrovnanom zápase? To je stále päťdesiat na päťdesiat, ale vyšlo mi to. Takýto rýchly povrch ako je v Bratislave, s nízkym odskokom loptičky, mám veľmi rád, preto sa mi tu tak darí. V podstate som na podobnom type povrchu získal všetky svoje turnajové tituly,“ uviedol Lukáš Lacko v prvej reakcii pre RTVS.

Lukáš Lacko počas finálového zápasu na Slovak... Foto: SITA, Martin Mednansky
Slovak Open 2017 Lukáš Lacko počas finálového zápasu na Slovak Open 2017.

Koncentrovaný výkon na podaní a trpezlivý v medzihre priviedol Lacka k triumfu v prvom sete. Za stavu 4:3 pre slovenského tenistu Copil (91. v renkingu ATP) ukázal, prečo je najlepšie podávajúcim hráčom turnaja.

Pri štyroch brejkbaloch súpera zakaždým zahral eso a dorovnal na 4:4. Celkovo v prvom sete päť zo šiestich brejkbalov odvrátil esom. Lacka to nedeprimovalo a za stavu 5:4 prvú šancu na zisk setu využil. Koncentrovaným tlakom zahnal súpera do defenzívy a forhendom do otvorenej časti zavŕšil prvý set – 6:4.

V druhom sete si obaja tenisti podržali podanie až do jeho koncovky, preto sa muselo rozhodnúť v tajbrejku. Prvý Lackov minibrejk na 3:1 ešte nebol rozhodujúci, Copil sa dotiahol na 3:3. Od tohto stavu sa slovenský tenista dostal na 6:3 a mal tri mečbaly. Premenil druhý, keď mu pri potvrdení víťazného obhodenia pomohlo „jastrabie oko“.

Člen TK Kúpele Piešťany Lacko, ktorý má zázemie v bratislavskej Love 4 Tennis Academy na medzinárodných otvorených majstrovstvách SR debutoval už v sezóne 2003, na svoj prvý zápasový úspech však čakal až do roku 2009. Teraz štartoval 15. raz v hlavnej súťaži.

Lacko si bratislavským triumfom výrazne polepšil v boji o prienik nad čiaru hlavnej singlovej súťaže na januárových melbournských grandslamových Australian Open. V online prepočte sa v renkingu ATP aktuálne nachádza na 104. mieste. Na budúci týždeň si naplánoval challenger v talianskej Brescii.

Dvojhra – finále:
Lukáš Lacko (SR-8) – Marius Copil (Rum.-4) 6:4, 7:6 (4) za 94 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Lacko #Slovak Open #ITF