Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer po výhre nad Sockom: Musel som si zvyknúť na prostredie

Švajčiarsky tenista Roger Federer nasadený ako druhý zvíťazil nad osmičkou podujatia Jackom Sockom z USA za 92 minút 6:4, 7:6 (4) v základnej skupine Borisa Beckera v nedeľu na úvod diania vo dvojhre na koncosezónnom výberovom šampionáte Nitto ATP Finals v Londýne (12. - 19. novembra, celková dotácia 8 miliónov USD, tvrdý povrch v hale O2 Arena).

12.11.2017 17:33
Federer Foto: ,
Roger Federer má za sebou úspešný vstup do turnaja ATP Finals.
debata

Federer zaznamenal svoj okrúhly 50. triumf v tejto sezóne popri 4 nezdaroch. Vyhol sa prípadnej 250. singlovej prehre v kariére.

V otváracích súbojoch na „Masters“ má zverenec Chorváta Ivana Ljubičiča a daviscupového kapitána Severina Lüthiho štatistiku 12:3. Pätnásty štart medzi elitou je rekord, Švajčiar sa v tomto prehľade odpútal od Američana Andreho Agassiho.

Federer proti Sockovi začal brejkom v otváracej hre a ten mu napokon stačil na zisk prvého setu. V druhej časti Švajčiar nedoplatil na to, že nevyužil dovedna päť brejkbalov v troch rôznych gemoch, pričom sám na servise nečelil žiadnej hrozbe.

V tajbrejku síce pustil Socka zo 4:2 na 4:4, ale patrili mu všetky zostávajúce loptičky. Premenenie mečbalu potvrdilo Jastrabie oko.

„Bolo to predovšetkým o snahe udržať loptičku v hre, pretože v prvom zápase na každom turnaji si treba zvyknúť na prostredie a odskoky. Človeka teší zopár vydarených úderov, koncentruje sa na vlastné podanie a usiluje sa zachovať si dobrú intenzitu,“ povedal Federer a dodal:

„Mal som dnes skvelý vstup a veľmi som dúfal, že mi to pomôže trochu sa uvoľniť. Druhý set bol vyrovnaný, nevyužil som nejaké príležitosti a tajbrejk mohol ísť na obe strany. Súper mi na konci pomohol dvojchybami a niekoľkými ďalšími zlyhaniami. Som naozaj rád, že som to napokon akosi zvládol.“

Bývalý líder svetového rebríčka Federer (2.) zvýšil v štatistike proti 25-ročnému univerzálovi Sockovi (9.) na 4:0. Nadviazal na úspech 6:1, 7:6 (4), ktorý si pripísal v marci v semifinále v kalifornskom Indian Wells. Na sety je to 8:0 a Švajčiarova zápasová bilancia na šampionáte proti Američanom má rovnakú podobu. Sock sa kvalifikoval v poslednej chvíli prostredníctvom zisku trofeje minulú nedeľu v Paríži-Bercy.

Nemecký tenista Alexander Zverev nasadený ako tretí triumfoval v druhom zápase skupiny Borisa Beckera nad chorvátskou päťkou podujatia Marinom Čiličom za 126 minút 6:4, 3:6, 6:4. V treťom sete pritom mal Zverev manko 1:3 a 0:30 pri svojom podaní. Rodák z Hamburgu oželel tohtotýždňovú novú mládežnícku akciu Next Gen ATP Finals pre hráčov do 21 rokov v talianskom Miláne.

V pondelok o 15.00 h SEČ, resp. o 21.00 h SEČ prídu na rad duely Dominic Thiem (Rak.-4) – Grigor Dimitrov (Bul.-6) a Rafael Nadal (Šp.-1) – David Goffin (Belg.-7) v skupine Peta Samprasa.

Federer, šampión zo sezón 2003, 2004 (zhodne Houston), 2006, 2007 (v oboch prípadoch Šanghaj), 2010 a 2011 (už v britskej metropole), je jediným dobyvateľom titulu v akcii na týchto „Masters“. Tridsaťšesťročný bazilejský rodák okrem spomenutých triumfov bol aj vo finále ročníkov 2005, 2012, 2014 a 2015.

Vlani chýbal zo zdravotných dôvodov, vynechal celú druhú polovicu sezóny. Federer je so šiestimi primátmi na čele historického poradia tohto prestížneho turnaja pred Američanom s českým pôvodom Ivanom Lendlom, spomenutým Samprasom z USA a Srbom Novakom Djokovičom (po 5 úspechov). Federer tento rok má skóre už 12:1 proti členom Top 10 a v zbierke 7 titulov vrátane Australian Open a Wimbledonu.

Jayom Bergerom trénersky vedený Sock je prvým Američanom na ATP Finals od sezóny 2011 (Mardy Fish). Dosiaľ posledným hráčom z USA so zápasovým úspechom na šampionáte zostáva Andy Roddick spred desiatich rokov.

Dvojhra – skupina Borisa Beckera:
Roger Federer (Švaj.-2) – Jack Sock (USA-8) 6:4, 7:6 (4) za 92 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Roger Federer #ATP Finals #Jack Sock