Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najlepší z nastupujúcej generácie? Profesor zo Suwonu

Kórejský tenista Čchung Hje-on sa stal premiérovým víťazom výberového turnaja Next Gen ATP Finals pre najlepších tenistov sezóny vo vekovej skupine do 21 rokov v Miláne (celková dotácia 1,275 milióna USD, tvrdý povrch v hale Fiera).

12.11.2017 09:09
Čchung Hje-on Foto: ,
Čchung Hje-on sa stal premiérovým víťazom turnaja Next Gen ATP Finals.
debata

Čchung nasadený ako šiesty si vo finále poradil s jednotkou podujatia Rusom Andrejom Rubľovom 3:4 (5), 4:3 (2), 4:2, 4:2. Súboj o tretie miesto sa nehral, keďže Chorvát Borna Čorič nenastúpil. Na bronzovom stupienku bez boja skončil Rus Daniil Medvedev.

Dvadsaťjedenročný rodák zo Suwonu Čchung sa teší z prvého titulu vo dvojhre na okruhu ATP World Tour a po 14 rokoch sa stal prvým Kórejčanom s týmto honorom. V roku 2003 ovládol turnaj v Sydney jeho zatiaľ oveľa známejší krajan Hjung-taik Lee.

Čchung vyhral všetky tri zápasy vo svojej základnej skupine (zdolal aj neskoršieho finalistu Rubľova) a v semifinále si poradil s ďalším Rusom Medvedevom. Turnaj teda ukončil so stopercentnou zápasovou bilanciou 5:0.

Kórejský tenista, ktorému pre jeho neodmysliteľné okuliare prischla prezývka „profesor“, si ako nezdolaný šampión z Milána odnáša šek na 390 000 USD brutto, zdolaný finalista si polepší o 235 000 USD. Pravda, až po zdanení. Body do rebríčka za tento turnaj nepridelia.

„Ani neviem, ako som to celé vyhral. Som šťastný-prešťastný. Súper sa vo finále zlepšil oproti nášmu vzájomnému zápasu v skupine. Musel som teda predviesť to najlepšie, čo viem,“ uviedol Čchung podľa webu ATP World Tour.

V Miláne sa hralo moderným formátom „Fast4 Tennis“ na tri získané sety, ale skrátené na štyri vybojované gemy. Pri skóre 3:3 na hry rozhodoval klasický tajbrejk. Súboje dynamizovalo viacero ďalších inovácií.

Pri podaní platil dotyk loptičky s páskou, zhoda navodila bod o všetko a stopky na kurte strážili časový limit 25 sekúnd medzi fiftínmi. Revolučným experimentom bola aj absencia čiarových rozhodcov, nahradilo ich elektronické stráženie „outov“.

Next Gen ATP Finals

O 3. miesto:
Daniil Medvedev (Rus.-7) – Borna Čorič (Chor.-4) bez boja, Čorič nenastúpil

Finále:
Čchung Hje-on (Kór. rep.-6) – Andrej Rubľov (Rus.-1) 3:4 (5), 4:3 (2), 4:2, 4:2

debata chyba
Viac na túto tému: #Miláno #Next Gen ATP Finals #Čchung Hje-on