Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer či Nadal. Kto dá bodku za sezónou?

Osem hráčov, dve legendy, štyria nováčikovia. Osem miliónov amerických dolárov, z toho 2,6 pre nezdolaného. Čísla, ktoré sprevádzajú turnaj najlepších. Šampiónov, ktorí si účasť na ňom museli zaslúžiť.

11.11.2017 11:34
Rafael Nadal, Roger Federer Foto: ,
Nastúpia Rafael Nadal a Roger Federer proti sebe vo finále ATP Finals?
debata

Úžasný tenisový rok sa chýli ku koncu. Fanúšikovia čakajú už iba na jeho vyvrcholenie. Kto si domov odvezie titul z turnaja majstrov v Londýne? Stretnutie tenisovej smotánky štartuje už zajtra.

Šťastná sedmička

Nie je to tak dávno, čo sa začali množiť špekulácie o prípadnom konci jeho veľkolepej kariéry. Mohlo za to zranené koleno. Akoby v tej chvíli všetci zabudli, že reč je o géniovi. Že sú hráči, ktorí sa dokážu vrátiť aj po dlhodobom zranení. Trebárs aj keď majú 36 rokov.

Roger Federer v januári šokoval. Na horúcom austrálskom betóne dokráčal až do finále a v súboji tenisových titanov zdolal večného soka. Rafaela Nadala.

Ó, aký úvod novej sezóny.

Lenže to nebolo všetko. Ani náhodou. Hrajúce legendy si popri trápení a zraneniach Novaka Djokoviča a Andyho Murraya podelili aj zvyšné tri grandslamové trofeje.

Federer je v skvelej forme. Po nevýrazných výkonoch na US Open žiaril aj na jeseň. Iba o chlp mu unikol post svetovej jednotky a podľa expertov je to práve on, kto by mal na budúcu nedeľu zdvihnúť trofej nad hlavu.

„Podarilo sa mu to už šesťkrát v kariére. Bude sedmička jeho šťastným číslom?“ pýta televízny spravodajský kanál CNN.

Nadal takú trofej ešte nemá

Lekári ho odpísali už dávno. S jeho kolenami vraj už nemal hrať aspoň päť rokov. Ich predpovede však postavil na hlavu. A nielen to. Nadal nielenže hrá, on aj víťazí.

Túto sezónu síce nezačal 31-ročný Španiel najšťastnejšie, ale potom na antuke potvrdil pozíciu najlepšieho hráča v histórii na najpomalšom tenisovom povrchu. Na začiatku augusta zosadil Murrayho z rebríčkového trónu, na konci ovládol aj US Open.

ATP Finals však ešte nikdy nevyhral. „Azda aj preto, že ho zakaždým trápilo unavené telo. Ani teraz sa mu nevyhýbajú zranenia. Ale sme na konci výnimočnej sezóny plnej prekvapení. Tak prečo nie jedno aj na záver,“ konštatuje špecializovaný tenisový portál rocketcitynow.com.

Pokazia mladé pušky veteránsku párty?

Všetky zraky sa upierajú iba na nich dvoch. Pochopiteľne. Nežiarili iba tento rok, ale posledných pätnásť. Patrí im potlesk i uznanie. Aj preto, že úspešne zvádzajú nerovný boj s mladosťou a dravosťou.

Dominic Thiem a Alexander Zverev sú budúcnosťou tenisu. Bez debaty. Pred rokmi ich k tomu predurčovali predpovede expertov, teraz už aj rebríčkové postavenie.

Rakúsky „Dominátor“ sa ukáže londýnskemu publiku už druhýkrát v rade. Pred rokom skončil po jednej výhre a dvoch prehrách bez trofeje. Nie však bez stretnutia s Josém Mourinhom, ktorý kedysi trénoval jeho obľúbenú Chelsea.

Môže 24-ročný Rakúšan napodobniť majstrovské ťaženie klubu z Londýna? Skôr nie. Dvojnásobný semifinalista Roland Garros exceluje predovšetkým na antuke.

Iba 20-ročný Alexander Zverev bude najmladším účastníkom nabitého turnaja. Menej mal iba Juan Martín del Potro v roku 2008. Vysoký Nemec so širokými ramenami vyhral päť turnajov. V Ríme zdolal Djokoviča, v Montreale zasa Federera.

Poskočil z 24. miesta až na tretie. Nebyť hrajúcich legiend, dnes je svetovou jednotkou. Ak môže niekto prekvapiť suverénov tejto sezóny, tak práve on.

Nováčikovia sú na víťaznej vlne

Djokovič, Murray, ale aj trojnásobný grandslamový šampión Wawrinka sú mimo. Do Londýna sa tak dostali ich menej úspešní kolegovia. Belgičan David Goffin a Američan Jack Sock sa vďaka skvelému finišu kvalifikovali v poslednej možnej chvíli. A čo tak Grigor Dimitrov?

Na začiatku kariéry považovali talentovaného Bulhara za Federerovho nástupcu. Prispel k tomu aj jeho elegantný jednoručný bekhend, ktorý nápadne pripomína 36-ročného Švajčiara. Preslávil ho aj vzťah s Ruskou Mariou Šarapovovou, päťnásobnou grandslamovou šampiónkou.

V aktuálnej sezóne si 26-ročný Dimitrov konečne robí meno predovšetkým vlastnými výkonmi. Vyhral tri turnaje ATP, začal spolupracovať s hviezdnym trénerom Danim Vallverduom a výrazne zlepšil fyzickú kondíciu.

Výsledok?

Šieste miesto vo svetovom rebríčku i premiérová účasť na hviezdnom turnaji. A na jeho konci možno aj niečo viac.

Zloženie skupín

Skupina Peta Samprasa: Rafael Nadal (Šp.-1), Dominic Thiem (Rak.-4), Grigor Dimitrov (Bul.-6), David Goffin (Belg.-7).
Skupina Borisa Beckera: Roger Federer (Švaj.-2), Alexander Zverev (Nem.-3), Marin Čilič (Chor.-5), Jack Sock (USA-8).

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Rafael Nadal #Roger Federer #ATP Finals