Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šťastná osmička. Wozniacka zlomila prekliatie

Zbožňuje futbal, hádzanú, plávanie i hru na klavír. Zo všetkého najradšej má však veľké výzvy. Jednou z nich bolo pre Caroline Wozniacku aj nedeľňajšieho finále tenisového turnaja majsteriek v Singapure. Dánka v ňom zdolala Venus Williamsovú dvakrát 6:4.

29.10.2017 14:28
debata (5)
Caroline Wozniacka so vzácnou trofejou zo... Foto: Reuters, EDGAR SU
Caroline Wozniacka Caroline Wozniacka so vzácnou trofejou zo Singapuru.

Nadviazala na Cibulkovú

Dvadsaťsedemročná dcéra poľských prisťahovalcov patrí dlhodobo medzi špičku na okruhu WTA. Aj napriek tomu, že na čele svetového renkingu strávila už 67 týždňov, na tie najväčšie úspechy nedosiahla. Až do nedele.

Rodáčka z Odense, ktorá do týchto chvíľ nevyhrala žiadny grandslam, zaznamenala triumfom na záverečnom turnaji sezóny doterajší vrchol kariéry. „Ešte stále sa chvejem. Je to úžasné, prežívam skvelé pocity, hádam ani nemôžem byť šťastnejšia,“ povedala v prvej reakcii ešte priamo na kurte.

Wozniacka zdolala o desať rokov staršiu Američanku prvýkrát v živote. Predchádzajúcich sedem vzájomných zápasov prehrala. „Osmička je moje šťastné číslo. Dúfala som, že ak ju mám zdolať aspoň raz, stane sa tak práve teraz,“ poznamenala Wozniacka.

Zdalo sa, že to bude jednoduché. Dánka, ktorá vyhrala prvý set, v druhom od začiatku dominovala. Viedla už 5:0, no v tej chvíli sa začala karta obracať v prospech skúsenejšej hráčky. „Do toho stavu sa všetko vyvíjalo v môj prospech. Venus sa však potom pozbierala, účinne si pomáhala podaním na telo. Som šťastná, že som to napokon zvládla,“ priznala víťazka 27 turnajov.

Mimochodom, pre Wozniacku to bola už druhá finálová účasť na tomto koncoročnom turnaji, pred desiatimi rokmi v pozícii svetovej jednotky podľahla Kim Clijstersovej. Práve z rúk belgickej tenisovej legendy teraz prevzala vysnívaný pohár.

Na listine víťaziek naviazala na Slovenku Dominiku Cibulkovú, ktorá sa po vlaňajšom triumfe tento rok do Singapuru nekvalifikovala.

Podľa očakávania: je všade

Naopak, veteránka Venus Williamsová smúti. Američanka tento rok odohrala iba 13 turnajov, všetko úsilie smerovala k štyrom grandslamom a turnaju majsteriek. Z triumfu sa však neradovala ani raz. Na Australian Open podľahla vo finále svojej sestre Serene, vo Wimbledone zasa nestačila na Muguruzovú. Na US Open sa dostala do semifinále.

"Bol to náročný rok, ale vrátiť sa späť a vyhrať znovu túto trofej pre mňa znamená veľa,“ naznačila Američanka.

Pre dánsku blondínku to je v roku 2017 už druhý titul. Dlho ju však sprevádzala smola, prebojovala sa totiž až do ôsmich finále, no vyhrala iba posledné dve z nich. Pred mesiacom v Tokiu a teraz v Singapure.

Túto sezónu zakončila so zápasovou bilanciou 60:21, nazbierala najviac triumfov od roku 2011. Pred aktuálnym súťažným ročníkom nikdy nezdolala úradujúcu jednotku systému, v tejto sezóne hneď tri: Češku Karolínu Plíškovú, Španielku Muguruzovú-Blancovú i Rumunku Halepovú.

„Zdobí ju defenzívna hra, výborne číta súperky, vyniká v pohybe i rýchlej práci nôh,“ znie stručná charakteristika Wozniackej na všetkých tenisových portáloch.

V Ázii si zrejme tentoraz všetko sadlo. Pomalý povrch vyhovoval jej obrannému štýlu od základnej čiary. Keď v semifinále zdolala Karolínu Plíškovú, tá počínanie neskoršej víťazky komentovala takto: „Ona je všade,“ posťažovala sa svojej trénerke. Tá jej v zápätí odpovedala: „A teba to prekvapuje?“

Aké výstižné…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #venus williamsová #Caroline Wozniacka #WTA Finals Singapur