Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

O titul v Singapure zabojujú Wozniacka a Venus. Halepová ukončí rok na čele

Americká tenistka Venus Williamsová nasadená ako piata zvíťazila nad francúzskou osmičkou podujatia Caroline Garciovou za 150 minút 6:7 (3), 6:2, 6:3 v druhom zápase sobotňajšieho semifinále dvojhry na koncoročnom výberovom šampionáte BNP Paribas WTA Finals presented by SC Global v Singapure (22. - 29. októbra, celková dotácia 7 miliónov USD, tvrdý povrch v hale Singapore Indoor Stadium v komplexe Sports Hub).

28.10.2017 12:37 , aktualizované: 17:12
Karolína Plíšková, Caroline Wozniacka Foto: ,
Karolína Plíšková (vľavo) s Caroline Wozniackou po semifinále v Singapure.
debata

V nedeľu o 12.30 h už SEČ bude Venus bojovať o titul s dánskou šestkou systému Caroline Wozniackou, ktorá predtým v rovnaký deň prekonala českú trojku turnaja Karolínu Plíškovu za 117 minút 7:6 (9), 6:3 aj cez šesť setbalov súperky v prvej časti. Víťazka tohto podujatia zo sezóny 2008 Venus vedie v bilancii zo vzájomných konfrontácií s ďalšou bývalou líderkou hodnotenia Wozniackou presvedčivo 7:0. Predvlani v marci v osemfinále na „harde“ v Miami na Floride v USA triumfovala 6:3, 7:6 (1).

Venus aj Wozniacka mali na prahu WTA Finals kurz 8 (William Hill) na trofej, teraz je to na stávkovej burze Betfair 1,59 (Wozniacka), resp. 2,38 (Venus). Obe skončili na druhej priečke v základnej skupine so zápasovou bilanciou 2:1, takže bez ohľadu na výsledok finále si šampiónka odnesie 1375 bodov do hierarchie a prémiu 2,207 milióna USD brutto a zdolanej bude patriť 955 bodov a 1,047 milióna amerických dolárov pred zdanením. Američanka počnúc sezónou 1999 štartuje na šampionáte piaty raz, vždy sa prebojovala minimálne do semifinále, o primát bude hrať po ôsmich rokoch. V sezóne 2009 v rodinnom derby podľahla Serene Williamsovej 2:6, 6:7 (4).

Štvrtý rok za sebou triumfuje na „Masters“ aktérka, ktorá neprešla základnou skupinou s čistým štítom. Predtým to postupne boli spomenutá Američanka S. Williamsová, Poľka Agnieszka Radwanská a Slovenka Dominika Cibulková.

Venus mala proti Garciovej pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 33:29, vyzývateľka 31:30. Američanka zaostala na esá 4:6 a nezastavilo ju desať dvojchýb v porovnaní s piatimi. Zužitkovala 4 z 9 brejkbalov, debutantka medzi elitou Garciová premenila iba 1 z 13 príležitostí na príjme. Staršia zo sestier Williamsových sa ujala vo „vzájomke“ s 24-ročnou univerzálkou Garciovou vedenia 2:1. Nadviazala na úspech 6:4, 6:3, ktorý dosiahla pred troma rokmi v Pekingu.

„Garciová si na tomto turnaji počínala veľmi dobre a dnes vždy vo chvíli, keď som mala pocit, že som blízko, ona zahrala úžasne. Vo finále budem hrať s jednou z najlepších aktérok podujatia – ďalšou Caroline. Bude to teda trochu déja vu! Som však rada, pretože na druhej strane bude stáť skvelá kamarátka. Teší ma, že jedna z nás zajtra bude mať radosť,“ skonštatovala Ve­nus.

Tridsaťsedemročná Venus je jedinou zo štartujúcej osmičky s celkovým víťazstvom na konte na WTA Finals. Zároveň ako jediná z okteta nezískala v tejto sezóne žiadnu singlovú trofej: na jubilejnú 50. vo svojej kariére čaká od februára 2016, keď zabodovala v taiwanskom Kaohsiungu. Tento rok však bola vo finále Australian Open aj Wimbledonu. Na WTA Finals naposledy získala svoj jediný titul v danej sezóne v roku 1994 Argentínčanka Gabriela Sabatiniová. Garciová si zabezpečila postup na šampionát prestížnym jesenným „čínskym double“ vo Wu-chane a Pekingu.

V strhujúcom 80-minútovom otváracom sete súboja Wozniacka – Kar. Plíšková priniesli vstupné štyri gemy vždy aspoň jeden brejkbal, ale hráčka na príjme sa presadila až v šiestej hre. Plíšková išla na 4:2, okamžite však inkasovala rebrejk. Navyše, stalo sa jej to aj za stavu 5:3. Na returne v desiatom geme so šiestimi zhodami nezužitkovala Češka tri jednotlivé setbaly. V jedenástej hre odolala brejkbalu a išla na 6:5, ale nevyhla sa tajbrejku.

V ňom vyrovnala zo zdanlivo nepreklenuteľných 1:6 na 6:6 a neskôr mala tri setbaly, z nich jeden na servise, napokon sa však radovala Wozniacka: na returne premenila svoju dovedna šiestu šancu. V druhom dejstve Plíšková hneď išla na 1:0 a servis, čoskoro však bola dolu 1:3. Ešte vyrovnala na 3:3, napokon to však z jej strany bolo všetko.

„Bolo to veru trochu bláznivé… V prvej časti som najprv odvrátila tri setbaly, potom som nevyužila náskok 6:1 v tajbrejku, súperka vtedy zahrala dobre. Celé to bolo ako na horskej dráhe. Bola som veľmi rada, že som to vstupné dejstvo napokon získala. Bolo to veľmi dôležité pre celkový úspech,“ povedala Wozniacka v interview ešte na kurte.

Dánka napokon mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 25:9, pričom podľa blogu WTA v druhom sete neprišlo z jej rakety ani jedno zbytočné zlyhanie. Očakávane aktívnejšia Plíšková skončila na hodnotách 34:27 a môže ju mrzieť, že využila iba 4 z 13 brejkbalov, pričom postupujúca mala v tomto smere štatistiku 5 z 9.

Dvadsaťsedemročná Wozniacka zvýšila v bilancii zo vzájomných duelov s 25-ročnou Plíškovou na 6:3. Revanšovala sa jej za prehru 2:6, 4:6, ktorú inkasovala v auguste vo štvrťfinále na „harde“ v americkom Cincinnati v Ohiu. Tohtoročné skóre je 3:3, pričom Češka uspela proti Dánke vo finále v katarskej Dauhe a britskom Eastbourne.

Prvé sobotňajšie semifinále sa dalo charakterizovať ako súboj dvoch bývalých jednotiek renkingu, ale aj hráčok, ktoré zhodne dosiahli svoj dosiaľ najväčší úspech na newyorských grandslamových US Open: Wozniacka bola vo finále v lokalite Flushing Meadows v rokoch 2009 a 2014, Plíšková vlani. Severanka s poľskými koreňmi Wozniacka si zahrala o trofej na „Masters“ už pred siedmimi rokmi v katarskej Dauhe, nestačila na Belgičanku Kim Clijstersovú (3:6, 7:5, 3:6).

Rodáčka z Odense Wozniacka má na konte 26 singlových trofejí. V tejto sezóne sa presadila v septembri v japonskom Tokiu, čím sa „odkliala“ po šiestich finálových nezdaroch (Dauha, Dubaj, Miami, Eastbourne, Bastad, Toronto). Zahrá si svoje jubilejné 50. finále.

Zatiaľ úspešnejšia z dvojičiek Plíškových mala šancu vrátiť sa k 30. októbru na post svetovej jednotky. Češka na to potrebovala titul z WTA Finals. Koncoročnou líderkou teda bude Rumunka Simona Halepová, ktorá v Singapure nepostúpila zo skupiny do víkendových vyraďovacích bojov.

Dvojhra – semifinále:
Venus Williamsová (USA-5) – Caroline Garciová (Fr.-8) 6:7 (3), 6:2, 6:3 za 150 minút
Caroline Wozniacka (Dán.-6) – Karolína Plíšková (ČR-3) 7:6 (9), 6:3 za 117 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Plíšková #Caroline Wozniacka