Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rebríčku vládla 209 týždňov, pykala za doping. Hingisová po Singapure končí

Svetová jednotka vo štvorhre Martina Hingisová ukončí po turnaji majsteriek v 37 rokoch tenisovú kariéru.

26.10.2017 18:09 , aktualizované: 18:59
Martina Hingisová Foto: ,
Martina Hingisová
debata

Švajčiarska hviezda, ktorá bola v minulosti 209 týždňov na čele singlového rebríčka a získala päť grandslamových titulov v dvojhre, sa lúči s turnajmi už tretíkrát.

„Je ťažké uveriť, že od môjho debutu medzi profesionálmi uplynulo takmer 23 rokov. Roky, ktoré nasledovali, patrili k najplodnejším v mojom živote, a to z osobného i profesionálneho hľadiska. Verím však, že nastal čas na odchod, čo sa stane skutočnosťou po mojom poslednom vystúpení v Singapure,“ uviedla Hingisová a doplnila:

„Toto nie je rozlúčka. Minulosť ukázala, že som nikdy dlho nevydržala bez tenisu. Teším sa na nové príležitosti a výzvy, ktoré ma čakajú. Verím, že to najlepšie je predo mnou.“ Podľa denníka Marca sa Hingisová hce zamerať na súkromný život s vyhliadkou na založenie rodiny.

S Taiwančankou Čchan Jüng-ťan zvíťazili vo štvrtok 6:3, 6:2 nad šestkami turnaja, nemecko-českým tandemom Anna-Lena Grönefeldová, Květa Peschkeová a postúpili do semifinále.

Rodáčka z Košíc debutovala v profesionálnom tenise v roku 1994. V dvojhre nazbierala 43 turnajových titulov, vo štvorhre 64, vrátane 13 grandslamových. Vlani získala v debli aj striebornú olympijskú medailu.

Martina Hingisová na turnaji Tennis Classic v... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Martina Hingisová Martina Hingisová na turnaji Tennis Classic v Bratislave v roku 2013.

Prvýkrát ukončila Hingisová kariéru už v roku 2003 pre opakované zranenie členkov. Po dvoch rokoch sa však na kurty vrátili a v roku 2006 dokázala vyhrať tri turnaje a dostať sa až na šiestu priečku rebríčka.

V ďalšom vzostupe jej zabránil pozitívny nález na zakázaný stimulant, ktorý mala v tele počas Wimbledonu v roku 2007. Hingisová vedomé užitie drogy odmietla, pre podozrenie z dopingu však s tenisom skončila. O rok neskôr dostala dvojročný trest.

V roku 2013 sa opäť vrátila na kurty a začala sa venovať len štvorhre, v ktorej v poslednom období vládla. Na prvom mieste deblového rebríčka strávila dovedna 67 týždňov. V tomto roku vyhrala s Čchan Jüng-ťan deväť turnajov. Úspešnú sezónu môžu korunovať na turnaji majsteriek, na ktorom Hingisová v štvohre vyhrala už trikrát.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Hingisová #WTA Finals Singapur