Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Váha jej ukázala 120. Bývalá tenisová hviezdička sa chce vrátiť na kurty

Zatiaľ čo sa jej rodné mesto Belehrad spamätávalo z leteckého bombardovania, ona zažiarila ako kométa.

25.10.2017 09:08
Jelena Dokičová Foto:
Vyznanie Jeleny Dokičovej pre The Daily Telegraph.
debata

Písal sa rok 1999 a mladá, 16-ročná Srbka s austrálskym pasom, práve urobila dieru do sveta. Toho tenisového. Kvalifikantka Jelena Dokičová totiž zdolala v 1. kole Wimbledonu svetovú jednotku, Martinu Hingisovú. Suverénne – 6:2, 6:0.

V ďalšom priebehu kariéry síce dosiahla pár pozoruhodných výsledkov, ale očakávania odborníkov, že raz z nej bude absolútna hviezda, nástupkyňa Moniky Selešovej, nenaplnila.

Ubehlo viac ako 18 rokov a sympatická blondínka s medzierkou medzi hryzákmi zvádza ďalší veľký boj. Na opačnej strane siete však nestojí žiadna hviezda. Naopak, poneviera sa tam jej vlastná slabosť. Kedysi obrovský tenisový talent zhadzuje nadbytočné kilá. Dokičová ešte nedávno vážila neuveriteľných 120 kilogramov.

Príbeh tenistky, ktorej kariéra pamätá vzostupy aj pády, predčasný koniec, ale aj pokus o návrat, rozpovedal britský denník The Daily Telegraph. Bývalá štvorka renkingu WTA sa priznala, že jeho zverejnenie je pre ňu oslobodzujúce.

Woke up to this.I also woke up to so many phone calls and messages from so many of you both privately and on social media.Before i clear up a few things thank you to @dailytelegraph for the feature and especially for putting me on the cover.I also want to thank my awesome friend @jessicakatesnaps for writing the story.Also thank you to my manager @nickfordham for the support.I am so appreciative and humbled by the support of so many of you and by the interest that this has created.Before i get into the whole "comeback to tennis" story let me just thank you all for your support on me talking about my health struggles i have had over the last few years.Earlier this year i talked publicly about my health struggles and having a thyroid problem.Due to that i have struggled with my health and weight for a while.I have made big progress in the last 12 months and even though i still have more work to do i am so happy that i am healthier and doing well.As important as its been for me to lose weight,this is not just about numbers.Its about my mental and physical health and my fitness.Its about my wellbeing and feeling good on the inside and out.That's where tennis comes in.I love how all of you really want to see me compete again on a professional level and even though i really do believe in the saying "never say never",let's not rush to things too quickly.For me it has already been a comeback,a comeback to my health.I have enjoyed being able to practise again after years of not being able to,and that's what its all about.Enjoyment and love for the game.I have always loved tennis but this right now is enjoyment on another level and it makes me so happy.As much as i would love to play professionaly again,that's a very tough task and a decision i do not take lightly.For now i am enjoying being healthier,happier and being able to play almost everyday.If it turns into something more,like me competing again,it would be a dream.I am not practicing with the intent of coming back.I am out there to enjoy it and have fun.Thank you all.More updates on everything soon.❤️#fitness #healthy#happy#love#me#instagood #followme#fun#photooftheday#motivation#life#instadaily#sport

Príspevok, ktorý zdieľa JELENA DOKIC (@dokic_jelena),

„V čase, keď som aktívne hrala tenis, som vážila 60 kíl. Po kariére som však svoju váhu zdvojnásobila,“ priznala Dokičová, ktorá s nadváhou už niekoľko mesiacov úspešne bojuje. „Som v polovici tejto dlhej a náročnej cesty a ja len dúfam, že sa mi podarí zhodiť aj ďalších 30 kilogramov,“ poznamenala bývalá hráčka.

Dokičová, ktorej tenisový rast okrem zranení brzdil aj jej neprispôsobivý otec Damir, definitívne ukončila kariéru v roku 2014. Ďalšie týždne, mesiace a roky jej priniesli viac utrpenia, ako radosti.

„Už žiadne sladené nápoje ani hamburgery. Mala som aj vážne problémy so štítnou žľazou. Deň čo deň som sa nafukovala a nedalo sa s tým nič urobiť. Trvalo to viac ako 12 mesiacov,“ posťažovala sa.

„Nemohla som robiť to, čo som chcela. Zrazu som nedokázala pobehnúť, vyskočiť, problém mi robili aj schody. Bolo to naozaj skľúčujúce,“ opísala svoje pocity.

#Repost @theladyshake (@get_repost) ・・・ Check out former world No 4 tennis superstar Jelena Dokic's amazing transformation using The Lady Shake. “Being in sport I obviously knew a lot about supplements, The Lady Shake was interesting because it’s a meal replacement, it’s got absolutely everything you need without a huge amount of calories and only one gram of sugar, which is very rare,” Dokic said. She has a Lady Shake for one meal a day, sometimes twice, as well as eating protein and vegetables for other meals. #repost #motivation #inspiration #training #gym #getfit #healthy #lifestyle #picoftheday #photooftheday #instagood #instadaily #followme #fitfam #theladyshake #fitspo #health #fitness #instahealth #getfit #exercise #happy #life #body #goals #follow #me #instalike #instafollow

Príspevok, ktorý zdieľa JELENA DOKIC (@dokic_jelena),

Ručička na váhe sa zastavila na čísle 120, choroby spojené s nadváhou sa začali kopiť, vyšportované telo sa za rok zmenilo na nepoznanie. Najviac zo všetkého však trpela jej hlava. Stačilo!

„Povedala som si dosť. Bola som zvyknutá tvrdo trénovať, chudnutie mi tak spôsobovalo viac psychické, ako fyzické problémy. Za nadbytočnými kilami je oveľa viac, ako si mnohí myslia. Ukrýva sa tam malé sebavedomie bez štipky úcty k sebe samému,“ zamyslela sa Dokičová.

Zmenila sa. Vo vnútri, ale aj z vonku. Z čísla 120 už stihla ukrojiť viac ako štvrtinu. „Áno, priznávam, boli aj chvíle, keď som to chcela vzdať. Pamätajte si, že to, čo ste pribrali za niekoľko mesiacov, za 30 dní nezhodíte. Bez pokory a nekonečnej trpezlivosti by sa mi to nikdy nepodarilo,“ povedala.

Zdá sa, že Dokičová má najhoršie za sebou. „Unavené“ telo pomaly rozhýbala, najprv to bola iba rýchla chôdza, neskôr rekreačný beh. Teraz už opäť trénuje. Dokonca dve hodiny denne. Vrátila sa úcta k sebe samej, ale aj toľko potrebné sebavedomie. Má síce už 34 rokov, ale napriek tomu pomýšľa na návrat k profesionálnemu tenisu.

„Ak by sa mi to nakoniec podarilo, splnil by sa mi veľký sen. V tejto chvíli netrénujem kvôli návratu, ale pre dobrý pocit. Ale nikdy nehovor nikdy,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Dokičová