Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rybáriková ide po ôsmich rokoch na malé MS. Dúfa, že v Číne bude pripravená

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková vo štvrtok odcestuje na tzv. malé MS pod názvom WTA Elite Trophy (31. októbra - 5. novembra).

23.10.2017 12:41 , aktualizované: 17:20
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková.
debata

Podujatie sa hrá na tvrdom povrchu v čínskom Ču-chaji s právom účasti pre hráčky na 9. – 19. mieste v Porsche Race 2017 plus jednu držiteľku voľnej karty – konkrétne hostiteľku Šuaj Pcheng.

Informáciu priniesol web Slovenského tenisového zväzu (STZ) na základe komunikácie s 22. ženou singlového renkingu pre nasadzovanie. Oficiálne zatiaľ nie je známe, ktorá z oprávnených jedenástich aktérok zrušila svoj štart. Semifinalistka júlového Wimbledonu Rybáriková totiž je prvá pod čiarou k 23. októbru. Najpravdepodob­nejšie storno je u Rusky Svetlany Kuznecovovej, ktorá vynechala minulotýždňový moskovský Kremlin Cup pre zranenie zápästia.

„Už počas turnaja v Moskve som dostala e-mail od Tenisovej asociácie žien, že mi gratulujú k štartu na Elite Trophy. Neviem, ktorá hráčka či hráčky sa odhlásili. Predpokladám, že Kuznecovová či Keysová. WTA špecifikovala, že som nad čiarou, teda nie náhradníčka,“ povedala 29-ročná piešťanská rodáčka Rybáriková.

Zverenkyňa Petra Hubera bola predminulý týždeň vo finále v rakúskom Linzi a v stredu – deň po prekonaní bývalej líderky svetového rebríčka Marie Šarapovovej – nedohrala osemfinále v ruskej metropole proti Francúzke Alizé Cornetovej (1:6 a skreč). „Dala som si štyri dni voľna, dnes som si prvý raz ľahšie zatrénovala, otestovala som tú nohu. Dúfam, že do začiatku turnaja budem fit a pripravená. Na konci sezóny, samozrejme, pociťujem únavu, ale pokúsim sa pozbierať energiu ešte na jedno podujatie,“ uviedla slovenská jednotka.

Rybáriková štartovala na malých MS už pred ôsmimi rokmi: „Vtedy to bolo v Indonézii. Bali bolo nádherné. Teraz je paradoxom, že som hrala v marci práve v Ču-chaji v rovnakom komplexe, ako bude Elite Trophy. Zapálil sa mi prst na ruke, nedohrala som zápas 1. kola kvalifikácie ‚šesťdesiatky‘ ITF, z dvoch naplánovaných podujatí nečakane bol iba krátky ‚výlet‘ do Ázie. Ak by niekto vtedy predpovedal, že sa do toho dejiska vrátim na konci sezóny na šampionát, určite by som tomu neverila…“

Na podujatie WTA Elite Trophy okrem spomenutej Kuznecovovej a domácej držiteľky voľnej karty Šuaj Pcheng renkingovo smerujú Francúzka Kristina Mladenovicová, Američanky CoCo Vandeweghová, Sloane Stephensová a Madison Keysová, Rusky Anastasia Pavľučenkovová a Jelena Vesninová, Lotyška Anastasija Sevastovová, Nemky Julia Görgesová a Angelique Kerberová a Austrálčanka Ashleigh Bartyová.

Magdaléna Rybáriková. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Magdaléna Rybáriková Magdaléna Rybáriková.

Prvé tri ročníky podujatia sa konali v Nusa Dua na indonézskom Bali, ďalšie tri v bulharskej Sofii, Ču-chaj je dejiskom na sezóny 2015 – 2019. Na premiérovom „Tournament of Champions“ v roku 2009 prehrala Rybáriková oba duely v základnej skupine (pôvodný formát bol štyri skupiny po tri tenistky, predvlani sa WTA k nemu vrátila). Na ďalších troch ročníkoch štartovala Daniela Hantuchová: v sezóne 2010 obsadila celkové štvrté miesto, v roku 2011 prehrala vo štvrťfinálovom 1. kole (pri vtedajšom k.o.-systéme, napokon si však ako náhradníčka ešte zahrala o tretiu priečku a neuspela), v roku 2012 inkasovala tri prehry v základnej skupine.

V sezóne 2014 sa Dominika Cibulková extrémne smoliarsky nedostala zo skupiny do semifinále: v dueli s neskoršou šampiónkou Andreou Petkovicovou z Nemecka potrebovala zisk setu alebo dvojsetový nezdar o najviac štyri gemy, prehrala však 5:7, 3:6, pričom v druhom sete viedla 3:1 a neskôr mala jeden „virtuálny“ mečbal na postup. Predvlani sa Karolína Schmiedlová ako náhradníčka objavila v akcii na jeden zápas a deklasovala Talianku Robertu Vinciovú 6:1, 6:0.

debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #WTA Elite Trophy