Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Komplex Nadal je fuč. Federer sa prestal báť

Rozdával esá, nešetril víťaznými údermi, jeho tenis obdivoval celý svet. Platilo to vždy a všade, na každom povrchu i proti takmer každému súperovi. Výnimkou býval jedine Rafael Nadal.

16.10.2017 15:36
debata
Roger Federer dvíha nad hlavu trofej zo... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Roger Federer, Rafael Nadal Roger Federer dvíha nad hlavu trofej zo Šanghaja, v pozadí zdolaný finalista Rafael Nadal.

Tenista, s ktorým Roger Federer akoby prehrával 0:1 na sety už počas rozcvičky.

Hovorilo sa, že to je viac ako náhoda, že tie výsledky majú pramálo spoločné s tenisom, rodili sa vraj v hlave. Komplex Nadal však v roku 2017 vyprchal.

Kapitola číslo 38 – finále v Šanghaji. Švajčiar vstupuje na dvorec a hneď v úvodnom geme berie súperovi podanie. Hrá tradične štýlovo a v zápase s neobľúbeným súperom aj neobvykle bez chýb. A aby toho nebolo málo, podáva ako tenisový boh. Štyrmi esami v rade za 52 sekúnd láme Španielov odpor.

„Pred zápasom som nebol nervózny. Jasne som ukázal, ako chcem hrať tento zápas. Začal som veľmi dobre a odvtedy som hral uvoľnene,“ povedal Federer po finále, v ktorom triumfoval 6:4, 6:3.

Býval to veľmi jednoduchý recept. Malorčan búšil tvrdým forhendovým topspinom do slabšej bekhendovej strany. A keď sa naskytla príležitosť, nasledoval smrtiaci úder do odkrytej časti kurtu. Tento rok však 36-ročný tenisový elegán našiel na nebezpečnú zbraň odpoveď.

„Myslím si, že podávam lepšie a predovšetkým vyrovnanejšie ako kedysi. Vymenil som starú raketu za väčšiu a mám pocit, že v nej nachádzam väčšiu silu. Zlepšil som aj jednoručný bekhend,“ pokúsil sa Federer vysvetliť zlepšenie vo vzájomných zápasoch.

Najkrajšie momenty šanghajského finále

To je naozaj výrazné. Na začiatku aktuálnej sezóny v ich bilancii svietilo skóre 11:23. A vzhľadom na Federerov pokročilý tenisový vek experti predpokladali, že rozdiel už bude iba narastať. Stal sa však opak. Švajčiar odvtedy vyhral nad Nadalom všetky štyri zápasy. Najviac sa natrápil v prvom z nich. V Austrálii potreboval na zdolanie soka až päť setov. Odvtedy však exceluje. Pre objektívnosť však treba dodať, že všetky stretnutia sa odohrali na tvrdom povrchu a nie na Španielovej obľúbenej antuke.

„Už sa toľko nebojím ako kedysi. Niežeby som mával z Rafaela strach, to teda nie, ale jednoducho som nad ním v istej chvíli nedokázal víťaziť. Som presvedčený, že aj moja prehra vo Wimbledone 2008 bola následkom debaklu, ktorý mi uštedril zopár týždňov predtým na Roland Garros,“ priznal Federer.

Napriek dramatickému zlepšeniu sa vo vzájomných zápasoch a tiež priaznivejšej bilancii, ktorá je v tejto chvíli v neprospech 19-násobného grandslamového šampióna už iba 15:23, Federer neverí, že raz toto manko dobehne.

„To sa už nikdy nestane. Pred nami už nie je veľa rokov aktívneho tenisu, obaja sme v rebríčku vysoko, takže sa môžeme stretnúť až vo finále. A priznajme si, všetko sa proti Rafovi vyhrať nedá, na to je príliš dobrý,“ zakončil Federer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer