Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľom Šanghaja je Federer. Nadal sa pred ním musel skloniť piatykrát za sebou

Švajčiarsky tenista Roger Federer nasadený ako druhý triumfoval vo dvojhre na turnaji ATP World Tour Masters 1000 Rolex v čínskom Šanghaji (celková dotácia 8 092 625 USD, tvrdý povrch vonku), keď v nedeľňajšom finále zdolal starého známeho španielskeho rivala Rafaela Nadala v pozícii jednotky "pavúka" za 72 minút pomerne hladko 6:4, 6:3.

15.10.2017 12:29 , aktualizované: 13:59
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer s trofejou po víťazstve na turnaji v Pekingu.
debata

Tridsaťšesťročný Bazilejčan upravil vo vzájomnej štatistike na 15:23, tento rok vyhral nad svojím sokom všetky štyri duely, pred Šanghajom naposledy vo finále v Ríme a triumfoval v piatom zápase za sebou. Zároveň udržal otvorený súboj o to, kto z nich ukončí sezónu na poste svetovej jednotky.

Federer v nedeľňajšom dueli ani raz neprišiel o podanie, pričom svojho súpera brejkol trikrát – najprv hneď v prvom geme a potom v druhom sete v piatej a poslednej deviatej hre. Na celkové víťazstvo premenil druhý mečbal za stavu 40:15 na príjme.

Federer dosiahol v kariére 27. triumf na „tisíckovom“ podujatí a v historickom poradí zaostáva o tri víťazstvá za Nadalom a Srbom Novakom Djokovičom. Švajčiar tento rok vybojoval šieste turnajové prvenstvo vrátane dvoch grandslamových.

Celkovo je to pre neho 94. titul na hlavnej profesionálnej úrovni v tzv. otvorenej ére, čím sa dotiahol na Ivana Lendla. Pred ním je so 109 trofejami už len Američan Jimmy Connors. Tridsaťjedenročný Malorčan Nadal má tento rok na konte tiež šesť trofejí vrátane dvoch grandslamových. V Šanghaji neuspel v desiatom tohtoročnom finále.

„Vlani som tu pre zranenie nebol, takže je skvelé, že som opäť v Šanghaji. Je úžasné, že som sa sem vrátil a hrám so svojím dobrým priateľom a súperom Rafom. Asi sme ani nečakali, že budeme mať takýto rok,“ otočil sa Federer pri slávnostnom vyhlásení na kurte na Nadala.

„Určite som niečo také neočakával, takže bolo skvelé, že som mohol byť dnes s tebou na kurte a dúfajme, že si to ešte užijeme na turnajoch, ktoré máme pred sebou. Bolo mi potešením hrať s tebou,“ zložil Nadalovi poklonu.

Tú mu vrátil aj Španiel. „Chcem pogratulovať Rogerovi a jeho tímu k skvelému roku. Dnes si odohral fantastický zápas. Boli to skvelé dva týždne a som rád, že som tu po dlhom čase dokázal niečo zahrať,“ uviedol Nadal, ktorý minulý týždeň vyhral turnaj v Pekingu.

Dvojhra – finále:
Roger Federer (Švaj.-2) – Rafael Nadal (Šp.-1) 6:4, 6:3 za 72 minút

Štvorhra – finále:
Henri Kontinen, John Peers (Fín./Aus.-1) – Lukasz Kubot, Marcelo Melo (Poľ./Braz.-2) 6:4, 6:2 za 69 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer