Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľovná bez korunky. Halepová má ešte jeden sen

Vyhrieva sa na tenisovom výslní, no aj tak o jej kvalitách mnohí pochybujú. Dosiahla vraj málo na to, aby mohla ostatným kraľovať. Rumunka Simona Halepová je novou líderku tenisvého rebríčka WTA. Bez toho, aby zvíťazila na jednom z najväčších turnajov.

13.10.2017 05:00
debata
Simona Halepová je novou líderkou tenisového... Foto: SITA/AP, Ng Han Guan
Halepová WTA Simona Halepová je novou líderkou tenisového rebríčka WTA.

„Vždy som tvrdila, že vyhrať grandslamový titul je absolútne najviac,“ odpovedala 26-ročná Halepová na otázku britského denníka The Independent, či je viac post svetovej jednotky alebo triumf na jednom z turnajov veľkej štvorky.

„Ak ste raz líderkou, ľudia zvyknú vravieť: Ale veď nevyhrala žiadny grandslam. Ťažko sa mi vtedy argumentuje, lebo diskusia sa potom točí stále dookola. Pravdou je, že dôležité sú oboje. Ak raz chcem byť po ukončení kariéry naozaj šťastná, potrebujem dosiahnuť aj tú druhú métu,“ poznamenala rodáčka z Konstance.

Trápi ju to. Dve antukové príležitosti z uplynulých rokov však premrhala. V hĺbke zúfalstva našla oporu v bývalej hviezde, sympatickej Belgičanke, ktorá sa spočiatku kariéry tiež trápila.

„Kim Clijstersová mi po prehre na Roland Garros povedala, že prv, než ovládla prvý grandslam, prehrala štyri veľké finálové zápasy. Možno len potrebujem čas a skúsenosti, aby som si zvykla na podobné momenty, nie je to jednoduché.“

Aj keď je Halepová akousi kráľovnou bez korunky, verí, že ju finálový neúspech z Paríža posilnil.

„Po zápase som bola naozaj skleslá, potom sa to však celé zvrtlo. Pred US Open som si povedala: Hrala si predsa vo finále, mala by si byť hrdá na to, čo si dosiahla,“ dodala.

A teraz jeden silný argument, prečo je post svetovej jednotky viac ako grandslamový titul. Halepová sa stala tento rok po Angelique Kerberovej, Serene Williamsovej, Karolíne Plíškovej a Garbine Muguruzovej už piatou líderkou renkingu WTA, ktorý vznikol pred 42 rokmi.

Za ten čas sa na najvyššom stupienku vystriedalo iba 25 tenistiek, aspoň jeden z turnajov v Melbourne, Paríži, Londýne, alebo v New Yorku však ovládlo až 43 hráčok.

Francesca Schiavoneová, Samantha Stosurová, Marion Bartoliová či Flavia Pennettaová. Všetko skvelé hráčky, grandslamové šampiónky, ktoré však nikdy nedosiahli na absolútnu špičku.

História si ich dokonca nebude pamätať ani ako hráčky z top trojky. Halepová je podľa tenisových odborníkov lepšia aj ako víťazky tohtoročného Roland Garros a US Open – Jelena Ostapenková a Sloane Stephensová.

Simona Halepová. Foto: SITA/AP, Ng Han Guan
Simona Halepová Simona Halepová.

Takže je pozícia líderky rebríčka menej vzácna, ak nie je podporená niektorým z grandslamových víťazstiev? Asi áno. Avšak bolo by nesprávne domnievať sa, že je menej cenná ako triumf na úrovni veľkej štvorky.

Halepová priznala, že už niekoľko mesiacov spolupracuje aj so športovým psychológom. Detaily však neprezradila. Uviedla len, že si spolu telefonujú.

Napokon je jedno, o čom sa rozprávajú. Podstatné je, že to funguje. Halepová v uplynulom týždni dokázala uniesť dve náročné bremená. Konečne získala potrebné body, ktoré ju katapultovali do čela WTA a zároveň zdolala hráčku, s ktorou si dosiaľ nevedela rady – Mariu Šarapovovú. Ruska lepšie zvládla všetkých sedem predchádzajúcich vzájomných zápasov, naposledy v 1. kole vo Flushing Meadows.

Zdá sa, že Rumunka už prekonala všetky problémy, ktoré ju sprevádzali na kurtoch v uplynulých rokoch. Tvrdí, že aj keď si jeden sen splnila, veľa ďalších stále nosí v hlave. Prezradila iba jeden. „Vyhrať grandslam.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WTA #Rumunsko #grandslamy #Simona Halepová