Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Láska z kurtu. Keď tenistky hrajú štvorhru života

Obdiv, veľa pozornosti a ešte viac peňazí. Ale chýba láska. Vitajte vo svete bielej športovej obuvi, žltých chlpatých loptičiek, či našponovaného výpletu.

09.10.2017 10:40
Conny Perrinová, Tara Mooreová Foto:
Conny Perrinová (vľavo) a Tara Mooreová.
debata (6)

Tenisový život je často krutý. Zatiaľ čo o svetské radovánky nie je núdza, duša trpí. A tam, kde city bezvýhradne ustupujú pôžitkom, prichádza obrovské sklamanie.

Špičkoví športovci sú v jednom kole. O tenistkách to platí obzvlášť. Tréningy, zápasy, dlhé presuny po svete. Zostáva čas na krátky oddych. Nič viac. Na vážne vzťahy môžu zabudnúť. Končia zväčša už v zárodku.

Švajčiarku Conny Perrinovú a Britku Taru Mooreovú zoznámil v roku 2011 ich spoločný priateľ. Vytvorili pár. Spočiatku životný, nie tenisový. Pochopiteľne, jedna zbožňovala červenú antuku, druhá ju nenávidela. Zakrátko sa rozišli. Nie pre rozdielne názory na najpomalší tenisový povrch, vzdialil ich náročný harmonogram.

Partnerka, kamarátka i fanúšička

Obe však už dozreli, naučili sa, ako to v tenisovom živote chodí, ako zvládnuť extrémne unavujúce cestovanie, ale aj ujednotiť si povinnosti. Perrinová a Mooreová sú prvými hráčkami na okruhu WTA, ktoré by mohli čoskoro svoj vzťah aj oficiálne spečatiť. Nedávno sa totiž zasnúbili pri Gardskom jazere na severe Talianska, svadbu plánujú už o rok v Thajsku.

„Ak je ona šťastná, teším sa aj ja,“ priznáva 26-ročná Perrinová na sociálnej sieti. „A ak som šťastná zasa ja, radosť má aj Tara. Spolu sme tím. Navyše, medzi sebou máme aj krásny vzťah, je mojou najlepšou kamarátkou i najväčšou fanúšičkou,“ odpovedá na otázku amerického dennika New York Times, či tento vzorec platí aj naopak.

Tara Mooreová. Foto: SITA/AP, Adam Davy
Tara Moore Tara Mooreová.

Proti sebe nastúpili iba jedenkrát. Stalo sa tak v apríli počas kvalifikácie na turnaj v Rabate. Perrinová zvíťazila pomerne hladko 6:1, 6:2. Mooreová naskôr potvrdila, že s touto prehrou problém nemala. Na rozdiel od ich spoločných priateľov, ktorí vraj mali vážne obavy o ich partnerský vzťah.

"Je to, ako keby ste hrali proti svojmu najlepšiemu kamarátovi. Prídete na kurt, odohráte zápas, po ňom si každá nechá krátky čas sama pre seba a už je to v poriadku. Sme dostatočne vyspelé na to, aby sme dokázali rozlíšiť, čo je jeden obyčajný tenisový zápas a čo život,“ potvrdí Britka, ktorá sa narodila v Hongkongu.

"Začali sme sa rozprávať o ďalšom zápase. Sledovali sme jej najbližšiu súperku a náš život sa postupne vrátil do starých koľají. Bola som niečo ako jej trénerka,“ dodá.

Tenisový život je pre hráčky, ktoré sa nachádzajú na nižších miestach v rebríčku WTA, neraz osamelou cestou. A bolo by tak aj v prípade Perrinovej (192.) a Mooreovej (310.). Lenže…

„Hráčky podobného rangu cestujú po turnajoch bez trénera, rodiny i priateľov. Sme šťastné, že sa môžeme venovať rovnakej záľube a že máme jedna druhú,“ podotkne Mooreová.

Pochopia, že musia ísť od seba

Vzťah tenistky s osobou, ktorá sa tomuto športu nevenuje, má podľa nich výrazne menšiu perspektívu. „Je to obrovský rozdiel. Ten človek nemá šancu spoznať, čo je tenisový život, neustále cestovanie a všetko s tým spojené. My dokážeme pochopiť, že občas musíme ísť aj od seba,“ zareaguje Perrinová.

Looking for the grass @wimbledon ☀️ @wilsontennis @pacific_tennis_official @dumanege_watches @wta

Príspevok, ktorý zdieľa C O N N Y P E R R I N (@conny_perrin),

Často sa im to však nestáva. Turnaje, na ktorých teraz na jednej strane kurtu hrávajú štvorhru, totiž plánujú spoločne. „Tak aj trénujeme. Je to úplne normálne. Po ňom si tľapneme a nič viac. Nie je to tak, ako si ľudia často myslia. Okrem toho, že sme partnerky, sme aj najlepšie kamarátky. A to je pre mňa najviac zo všetkého,“ prizná Mooreová.

Homosexualita medzi tenistkami na okruhu WTA nie je ničím novým. Okrem absolútnych hviezd 80-tych rokov, Billie Jean Kingovej a Martiny Navrátilovej, sa k tejto orientácii priznala aj Francúzka Amélie Mauresmová, ktorá ukončila kariéru v roku 2009.

Úžasná tenistka, ale homofóbka

A aj keď sa zdalo, že táto téma je v tenisovom svete, na rozdiel od iných sfér spoločenského života, bez problémov akceptovaná, v lete na niekoľko dní ožila. Postarala sa o to legendárna Austrálčanka Margaret Courtová, granslamová šampiónka, ktorá sa dnes venuje katolíckej pastorácii.

„Deti vychovávané v homosexuálnom páre sú dielom diablovým,“ alebo „dnešný ženský tenis je plný lesbičiek a musíme im pomôcť to prekonať,“ vyhlásila okrem iného.

Zasiala vietor, zožala búrku. Ostro ju skritizovali súčasní, ale aj bývalí hráči. „Myslím, že teraz je očividné, kto je Margaret Courtová: úžasná tenistka, ale aj rasistka a homofóbka,“ povedala Navrátilová, ktorá okrem iného vyzvala, aby predstavitelia Australian Open zvážili premenovanie jednej z tenisových arén, ktorá nesie meno tejto Austrálčanky.

Všetky tieto reakcie na netolerantný slovník Courtovej potešili aj Perrinovú s Mooreovou. „Nikdy v živote sa mi nestalo, aby mi niektorá zo súperiek naznačila, že má s mojou orientáciou problém. Sú veľmi milé, pýtajú sa ma, kedy bude sobáš a či tiež naň môžu prísť,“ smeje sa Mooreová.

Najvyššie postavenou hráčkou v rebríčku, ktorá otvorene priznala lesbický vzťah, je dnes Švédka Johanna Larssonová (89.). „L.G.B.T.I. komunita bola vždy neoddeliteľnou súčasťou WTA,“ tvrdí Cyd Zeigler, zakladateľ webovej stránky Outsports, ktorá sa venuje problematike gejov vo svete športu.

Johanna Larssonová. Foto: SITA/AP
Johanna Larsson Johanna Larssonová.

„Navrátilová a Kingová boli hviezdami pred desiatkami rokov, neskôr prišli Gigi Fernandézová a Mauresmová. Je zaujímavé, že po viac ako štyroch dekádach nie je medzi absolútnou špičkou žiadna homosexuálka. Zvláštne vzhľadom na neuveriteľné úspechy týchto žien v minulosti,“ dodáva.

Odpoveď je možné hľadať aj u Larssonovej. Tá totiž v septembri pre švédsku verejnoprávnu televíziu uviedla, že zo svojho priznania mala obrovské obavy. „Bola som závislá na reakciách ostatných ľudí. Mala som strach, že svojou otvorenosťou stratím sponzorov,“ vyhlásila.

Ten naopak nemá Mooreová. „Chcem byť priama, ostatní potom nemajú veľkú potrebu ohovárať ma za chrbtom. Ak niečo chcú, nech sa ma radšej opýtajú. Nemali by mať pocit, že som z toho smutná, alebo že sa bojím. Homosexualita z nás predsa nerobí iných ľudí,“ povie na záver.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Navrátilová #Conny Perrinová #Tara Mooreová