Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Muži zabojujú proti Bosne, ženy vyzvú Rusky

Tenisti Bosny a Hercegoviny budú súpermi Slovákov v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2018 reprezentačných družstiev mužov. Stanovil to stredajší žreb v sídle Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) v Londýne. Vzhľadom na absenciu vzájomnej minulosti určil hostiteľa dodatočný žreb a ten prial tímu SR. Termín zatiaľ nie je definitívny, ITF ho ešte musí oficiálne potvrdiť. Pravdepodobnejší je však 4. - 6. február, do úvahy prichádza aj 6. - 8. apríl.

20.09.2017 17:37
debata
Slovenskí tenisti Andrej Martin a Igor Zelenay... Foto: SITA, Diana Černáková
Davis Cup Slovenskí tenisti Andrej Martin a Igor Zelenay počas štvorhry zápasu Slovensko - Poľsko.

„Myslím si, že tentoraz pri nás stálo šťastie: v prvom rade sme si želali hrať doma, aby sme si mohli zvoliť povrch. Výhodou je aj to, že napokon už teraz máme daného súpera. Samotní Bosniaci sú však nepríjemným protivníkom. Majú Džumhura, ktorý je v Top 100, ale aj ďalších kvalitných hráčov. Určite sú však hrateľný cez dvojhry aj štvorhru,“ uviedol pre agentúru SITA slovenský univerzál Andrej Martin.

Slováci minulý týždeň úspešne zvládli bratislavské stretnutie s Poliakmi (4:1) v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie v príslušnej regionálnej zóne. Vopred bolo známe, že celú túto skupinu dohrajú až 20. – 22. októbra.

Už teraz ju však mohli vyžrebovať, lebo v rozhodujúcom 2. kole play-off o záchranu sa ocitli Rumunsko a Izrael, ktoré zhodne boli medzi nenasadenými na základe postavenia v rebríčku ITF. V takomto prípade sa dalo žrebovať s použitím „lomky“.

Slováci sa posunuli v daviscupovom renkingu ITF k 18. septembru natoľko vysoko, že sa ocitli medzi nasadenou štvoricou spolu s Českom, Ruskom a Portugalskom. Ako súper prichádzali do úvahy aj Bielorusko, JAR, Rakúsko, víťaz spomenutého októbrového duelu Rumunsko – Izrael, Švédsko a Ukrajina.

Tím SR vzhľadom na „nepraktický“ počet 11 účastníkov I. skupiny euroafrickej zóny 2018 s pravde­podobnosťou 25 % mohol hrať 2. – 4. februára priamo v rozhodujúcom 2. kole nasledujúcej edície I. skupiny euroafrickej zóny s niekým z nenasadených, čo napokon aj nastalo.

Presne to sa stalo aj tento rok a Slováci nečakane podľahli 1:3 Maďarom, medzičasom členom svetovej skupiny. Do úvahy matematicky skôr (na 75 %), ale napokon nezrealizovane, prichádzalo finálové 2. kolo až 6. – 8. apríla proti niektorému z postupujúcich nenasadených z prvého asociačného termínu.

Finalista Davis Cupu 2005 Slovensko je v „II. lige“ sústavne od sezóny 2007. Päťkrát neúspešne hralo o postup (2007 Kórejská republika, 2008 Srbsko, 2014 USA, 2015 Poľsko, 2016 Austrália) a v šiestich prípadoch odvrátilo zostup do II. skupiny euroafrickej zóny (2009 Macedónsko, 2010 Bielorusko, 2011 Ukrajina, 2012 Portugalsko, 2013 Švédsko, 2017 Poľsko).

Slovenky si zmerajú sily s Ruskami

Tenisové reprezentantky Ruska budú súperkami Sloveniek 10. – 11. februára 2018 v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie družstiev žien. Rozhodol o tom stredajší žreb v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Hrať sa bude v SR na základe pravidla o reciprocite.

Tím SR bol podľa postavenia vo fedcupovom renkingu krajín ITF medzi nenasadenou štvoricou spolu s Austráliou, Kanadou a Španielskom. Ako súperi prichádzali okrem Ruska do úvahy aj Rumunsko, Taliansko a Ukrajina.

Rebecca Šramková počas dvojhry zápasu Slovensko... Foto: SITA, Peter Mažar
Rebecca Šramková Rebecca Šramková počas dvojhry zápasu Slovensko - Holandsko.

„Rusky sú veľmi silný súper. Fed Cup je však niečo úplne iné ako turnajové zápasy. Myslím si teda, že by sme sa mohli ‚vyhecovať‘ k výborným výkonom,“ uviedla pre agentúru SITA Rebecca Šramková, tento rok vo februári na antuke vo Forli hlavná strojkyňa triumfu Sloveniek nad domácimi Taliankami v rovnakej fáze, aká ich čaká na úvod nasledujúceho ročníka.

Slovenky zostali v II. svetovej skupine Fed Cupu po tom, ako v apríli podľahli Holanďankám 2:3 v bratislavskom play-off o elitu a následne na augustovom výročnom valnom zhromaždení ITF vo vietnamskom Hočiminovom Meste delegáti dosť nečakane neodsúhlasili avizované rozšírenie svetovej skupiny z ôsmich družstiev na šestnásť s platnosťou od sezóny 2018, hoci ho predtým schválila Rada riaditeľov ITF.

Sprievodnou priaznivou skutočnosťou vopred bolo, že dobyvateľky Fed Cupu 2002 Slovenky mali šancu 75 % na výhodu domáceho prostredia.

Určite by hostili Rusky (čo aj nastalo) a Talianky, v prípade Ukrajiniek a Rumuniek by vzhľadom na absenciu vzájomnej minulosti v rámci MS družstiev ITF rozhodol dodatočný žreb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Andrej Martin #davis cup #Rebecca Šramková