Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Najprv Kližan, teraz Rubľov. Maďarov vrátil na mapu premrhaný talent

Mala to byť jednoznačná záležitosť. Prekážka, akú predstavuje futbalové Luxembursko či hokejové Slovinsko. Iba akýsi odrazový mostík pred ostrým bojom o absolútnu špičku. Lenže z povinnosti sa stala hanba a zo súboja o elitu zasa záchranárska akcia. Slovenskí tenisti prehrali vo februárovom stretnutí Davisovho pohára s Maďarskom 1:3 na zápasy.

20.09.2017 16:08
debata
Márton Fucsovics po výhre nad Andrejom Rubľovom. Foto: SITA/AP, Zsolt Szigetvary
Márton Fucsovics tenis Márton Fucsovics po výhre nad Andrejom Rubľovom.

Zaskočil hviezdy budúcnosti

Piskot, výkriky hanba, alebo sabotáž, ale aj v tenisovom svete netradičné „Ria, ria, Hungaria“. Aj takto to vyzeralo v Národnom tenisovom centre v Bratislave po rozhodujúcom zápase Martina Kližana s Mártonom Fucsovicsom.

„Ak prehráte s Maďarskom, tak si svetovú skupinu asi nezaslúžite,“ sypal si popol aj na vlastnú hlavu slovenský reprezentant.

Uplynulo šesť mesiacov a na maďarský tím sa už treba pozerať inak. Žiadny tenisový trpaslík, ani fackovací panák. Fucsovics a spol. si vybojovali postup medzi svetovú šestnástku. Skupinu vyvolených, kam sa Slovensko nevie dostať už dlhých jedenásť rokov.

Nebola to žiadna náhoda, Maďarom to vyšlo vo veľkom štýle. O postup ich nepripravili ani budúce hviezdy tenisového neba – Karen Chačanov (32. v rebríčku ATP) a Andrej Rubľov (37.). Rusi odišli z Budapešti s nečakanou prehrou 1:3.

"Bravó! Márton vyhral obrovskú bitku,“ napísal po prvej piatkovej dvojhre maďarský internetový portál blikk.hu. V nej Fucsovics (111.) zdolal v piatich setoch Rubľova, štvrťfinalistu US Open.

„Bol to neuveriteľne náročný zápas, súper bojoval o každú loptičku. V piatom sete mi v najťažších chvíľach pomohli diváci,“ tešil sa maďarský reprezentant.

V tom, čo v piatok začal, pokračoval v nedeľu. Zápasový mečbal premenil v súboji jednotiek. Chačanov sa na budapeštianskej antuke nezmohol ani na jeden set. "Zostáva mi jediné, musím zablahoželať Mártonovi k úžasnému výkonu počas celého víkendu,“ hovoril ruský kapitán Igor Kunicin.

Nevedel odolať barom

Má 25 rokov a to najlepšie zrejme stále iba pred sebou. Ale očakávania, ktoré doňho Maďari vkladali, Fucsovics už asi nikdy nenaplní. Bol obrovský talent, v roku 2010 sa dostal do semifinále juniorského Australian Open, o päť mesiacov triumfoval vo Wimbledone. Vzápätí sa stal chlapčenskou rebríčkovou jednotkou a tenisová budúcnosť mala patriť práve jemu.

"Žijeme len raz a treba si to aj užiť,“ zvykol hovoriť. Mladý Márton nenapáchol profesionalizmom a vzormi Rogera Federera či Rafaela Nadala. Bol iný. Nepodľahol iba kúzlu tenisovej rakety, ale aj čaru dospievania.

V roku 2011 na to doplatil. Vtedajší kapitán maďarského daviscupového výberu Miklós Hornok ho vyhodil z tímu. Pre zlý prístup a nesprávnu životosprávu. Fucsovics vraj namiesto tréningov navštevoval nočné podniky.

„Stokrát som mu povedal, že takto sa žiť nedá, špičkový športovec musí aj trénovať a spať. Odvetil, že sa toho nedokáže zriecť, aj keby mal skončiť s tenisom. Nemal som inú možnosť, vyrazil som ho,“ povedal vtedy kapitán.

Fucsovics sa už zmenil, hoci si vraj stále dopraje. Prežíva najlepšiu sezónu a tenis mu chutí tak, ako kedysi.

"Chcem sa dostať medzi sto najlepších. Tento rok som začal na 170. pozícii, vyhral zopár turnajov, ale môjmu sebavedomiu najviac pomohli triumfy nad silnými hráčmi v Davisovom pohári. Konfrontáciu s lepšími zbožňujem. Obzvlášť, ak mám oblečený národný dres,“ dodal.

Maďarsko hralo naposledy medzi tenisovou elitou v roku 1996. Paradoxne, boli to práve Rusi, ktorí ich vyradili zo skupiny najlepších. Bol pri tom aj kapitán súčasného tímu Gábor Köves.

"Verím, že po tomto úspechu si nás doma konečne všimnú. Netvrdím, že o náš šport prejavia záujem masy ľudí, ale aspoň sme túto krajinu dostali späť na tenisovú mapu,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #davis cup #Andrej Rubľov #Márton Fucsovics