Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tá malá mrcha ma už nikdy nezdolá. Šarapovová počula hysterický plač Sereny

Pred niekoľkými minútami ešte kľačala na tráve, v spotených dlaniach si ukrývala tvár a v hlave triedila milióny myšlienok. "Je to pravda? Nie je to pravda?“ pýtala sa sama seba.

19.09.2017 16:16
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata (19)

Ovenčená slávou, neutíchajúcim potleskom, ale aj najvzácnejšou trofejou, teraz vstupuje do útrob staručkého All England Clubu. Najprv počuje vzlyky, neskôr plač, potom aj hysterický rev. Práve sa skončilo ženské finále Wimbledonu 2004 a 17-ročná Sibírčanka – Maria Šarapovová – je svedkom neutíchajúcej frustrácie. Emócií, ktorých základnou jednotkou DNA je bolesť, pocit poníženia a hnevu. V rohu šatne si zlosť vylieva užialená Serena Williamsová.

"Myslím si, že ma odvtedy neznáša. Mala totiž pocit, že som si vzala niečo, čo jej automaticky patrí. A čo mi už vôbec neodpustí, je to, že som ju videla na absolútnom dne a počula ju nariekať,“ uviedla ruská tenistka v knihe Nezastaviteľná: Môj doterajší život, ktorá vyšla len minulý týždeň.

Práve tento moment sa vraj Šarapovovej stal osudným. "Jeden z Williamsovej priateľov mi vtedy tesne po turnaji odcitoval jej slová: Tá malá mrcha ma už nikdy v živote nezdolá,“ prezradila. Omyl. Ešte raz sa to Šarapovovej podarilo – na jeseň nad ňou v Los Angeles vyhrala ešte raz. Ale naposledy. Odvety ťahá legendárna Američanka, najlepšia tenistka všetkých čias, šnúru 18 víťazstiev.

O jej osude sa rozhodlo v šatni

Onen wimbledonský nezdar Ruske v grandslamovom finále ešte trikrát odplatila, tenisová kráska potom zaplatila účet aj na olympiáde.

"Naše zápasy analyzujú mnohí experti, možno na nich aj niečo je. Hovoria o jej brutálnom podaní a veľkom sebavedomí. Podľa mňa sa však tajomstvo tejto bilancie ukrýva v šatni, v ktorej som sa prezliekala, zatiaľ čo ona ronila slzy. Myslím si, že nenávidela to útle dievča, ktoré ju napriek všetkým predpokladom zdolalo,“ napísala.

Šarapovová mala iba 17, keď dosiahla vrchol kariéry. Vzťah so Serenou Williamsovou si však začala budovať už roky predtým. V čase, keď v očiach ostatných bola ešte malým, neškodným dievčatkom.

"Poďte sa všetci pozrieť,“ rozliehalo sa slávnou akadémiou Nicka Bollettieriho na Floride. Na jednom z dvorcov rozohrali partiu sestry, budúce hviezdy. Do loptičiek búšili neuveriteľnou silou, ich vyspelé postavy dávali tušiť: "Toto nebudú iba obyčajné tenistky.“

Nikoho nebolo treba presviedčať, otvorený tréning chceli vidieť všetci. Iba to malé vzdorovité dievčatko, rebelka s dušou šampióna, sa odmietla pridať. "Nebudem ich predsa sledovať, nikdy nedopustím, aby ma uvideli na svojom tréningu,“ zaspomínala si.

Vyriešil to otec Jurij, ktorý jej našiel miesto za stenou. Na Williamsové sa napokon dívala cez otvor, ktorým snímajú zápasy televízne kamery. "Bola som tam iba ja, sama. Potichu a v tme som sledovala svojich nasledujúcich 20 rokov,“ opísala dnes už dopingovým škandálom poznačená kontroverzná hviezda okruhu WTA.

Šarapovová spomenula vo svojej knihe meno rivalky celkovo 106-krát. Aj pri spomienke na rok 2002 a wimbledonský bál šampiónov určený pre víťazov. Sestry Williamsové si to vtedy rozdali v zápase o celkový triumf, vyhrali aj vo štvorhre. Ruska sa medzi tenisovú smotánku dostala ako neúspešná finalistka juniorskej dvojhry.

Veď počkaj, raz ťa dostanem

Keď do sály vstúpila Serena, všetci na znak úcty k víťazke povstali. "Chcela som aj ja, avšak moje telo mi to nedovolilo. Akoby som bola k tej stoličke prikovaná. Sledovala som ju cez húštinu tiel a v hlave som mala iba jednu jedinú myšlienku – Veď počkaj, raz ťa dostanem,“ odznelo v knihe.

Maria Šarapovová nie je – na rozdiel od Sereny Williamsovej – medzi súperkami populárnou postavou. Správa sa vraj nepriateľsky, odpudivo a arogantne. Azda taká je aj jej spomienka na vôbec prvý vzájomný zápas so Serenou – v Miami 2004. Žiadna pochvala výnimočných úderov, iba poukazovanie na fyzické prednosti, čo zaváňa akýmsi ospravedlňovaním – "vidíte? Pre toto ju nedokážem zdolať.“

"V prvom rade: jej fyzické parametre sú oveľa väčšie, ako sa môže komukoľvek zdať v televízii. Má neuveriteľné ruky aj nohy, je taká zastrašujúco silná. A k tomu je ešte veľmi vysoká,“ spomenula si na svoje dojmy zo zápasu. Tie sú však v rozpore s realitou, Ruska je totiž o 13 centimetrov vyššia, ako Serena. "Pozrela som sa na sieť a hľadala priestor na útok. Nenašla som ho, bola jednoducho všade,“ pridala Šarapovová.

Kamarátky z nich už nebudú. Možno aj preto, že obe sú si v jednom podobné. "Máme radi spoločnú vec, dokážeme sa pre ňu rovnako nadchnúť. Iba málo ľudí na svete pozná pocity strachu a hnevu, ktoré nás ženú vpred, aké je to vyhrať, alebo prehrať. Raz, keď sa toto všetko skončí, stanú sa z nás priateľky. A možno aj nie. Človek nikdy nevie,“ zakončila.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová #Serena Williams