Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Moje deti hovoria po slovensky, priznal Federer: Doma ich počujem často

Švajčiarsky fenomenálny tenista Roger Federer pricestoval do Prahy, kde na neho v piatok čaká prvý ročník Rod Laver Cupu nadnárodných družstiev mužov.

19.09.2017 12:14
Roger Federer Foto: ,
Víťazné gesto Rogera Federera.
debata (6)

„Milujem toto mesto. Nemôžem sa dočkať, kedy si tu zahrám. Vo februári som do Prahy pricestoval v nádeji, že sa vypredajú lístky a stalo sa to v rekordnom čase. Je skvelé byť späť pár dní predtým, než to všetko vypukne,“ prezradil pre idnes.cz rekordný 19-násobný grandslamový víťaz.

Do metropoly Česka okrem Federera pricestuje okrem iných aj čerstvý víťaz US Open a svetová jednotka zo Španielska Rafael Nadal, či mladá krv zo svetovej špičky Rakúšan Dominic Them a Nemec Alexander Zverev.

Domácou hviezdou bude Tomáš Berdych. O náladu sa postará Austrálčan Nick Kyrgios a poteší aj príchod Juana Martina del Potra z Argentíny, ktorý nedávno na US Open vyradil práve Federera. Tenisti budú bojovať o premiérový triumf v Laver Cupe za tím sveta a Európy.

„Dúfam, že si zahráme dobrý tenis a že budeme mať párty s najlepšími hráčmi sveta. Pre nás všetkých to bude výnimočné. Navyše, budeme mať za kapitána Björna Borga! Verím, že budem hrať dobre,“ vravel 36-ročný rodák z Bazileja a ďalej pokračoval:

„Chcem stráviť čas s ostatnými ako s družstvom, budovať tímového ducha a uistiť sa, že budeme pripravení na piatok,“ ozrejmil Federer.

Do Prahy pricestovala aktuálna svetová dvojka bez rodiny, no smutno Federerovi dlho nebude. V priebehu týždňa sa k nemu pripojí manželka Mirka, ktorá mesto dobre pozná. Niekdajšia tenistka a rodáčka zo slovenských Bojníc v minulosti trénovala na Štvanici.

„Mohla by mi prekladať. Doma často od nej a detí počúvam slovenčinu. Čeština samozrejme nie je rovnaká, ale myslím si, že Mirka bude všetkému rozumieť. Veľmi sa teším, že bude v Prahe,“ dodal Federer.

Rod Laver Cup je akási obdoba golfového Ryder Cupu. Hrať budú 6-členné mužské tímy Európy a „zvyšku sveta“, v rámci nich štyria tenisti podľa postavenia v renkingu a dvaja ako voľba kapitána. Európu budú reprezentovať Rafael Nadal, Roger Federer, Alexander Zverev, Dominic Thiem, Chorvát Marin Čilič a Tomáš Berdych.

Za družstvo zvyšku sveta nastúpi Juan Martin del Potro, Nick Kyrgios, kanadský mladík Denis Shapovalov, a americké trio Jack Sock, John Isner a Sam Querrey. Každý deň sa uskutočnia tri dvojhry a jedna štvorhra.

V prípade skóre 6:6 rozhodne o víťazovi dodatočný deblový zápas. V Prahe sa bude hrať od piatka 22. septembra do nedele 24. septembra. Kapitánom tímu Európy bude švédska legenda Björn Borg, americký burlivák John McEnroe povedie tím „zvyšku sveta“.

Koncept predstavili už v januári počas grandslamových Australian Open v Melbourne. Manažérom podujatia je Federerov agent Tony Godsick zo Švajčiarovej agentúry Team8. Rod Laver Cup sa nebude konať v olympijských sezónach.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer