Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Gombos zničil Poliakov. Uchvátil aj Mečířa

Absolútna dominancia vo dvojhre, strata bodu vo štvorhre. Presne tak, ako naznačovali papierové predpoklady. Slovenskí tenisti v Davisovom pohári potvrdili úlohu favorita a nevýrazných Poliakov zdolali 4:1 na zápasy. Vďaka tomuto víťazstvu sa udržali v I. skupine euroafrickej zóny. A na budúci sa tak budú môcť pobiť o už jedenásť rokov nenaplnený sen. O účasti medzi svetovou elitou.

17.09.2017 20:50
debata (1)
Norbert Gombos sa teší po vyhratom štvrtom... Foto: SITA, Martin Mednansky
Davis Cup Gombos Norbert Gombos sa teší po vyhratom štvrtom zápase stretnutia Slovensko - Poľsko.

Dva body v piatok, potom prehra v debli. O osude barážového duelu sa malo rozhodnúť v nedeľňajších dvojhrách. "Priznám sa, mám trochu strach. Majchrzak dobre drží loptu v hre a málo kazí, naopak Norbert hrá rýchlo a ak by Poliak stíhal, mohlo by to byť nepríjemné,“ naznačil v sobotu svoje obavy nehrajúci kapitán Slovákov Miroslav Mečíř.

Strachoval sa však zbytočne. V súboji jednotiek bol na antuke v Národnom tenisovom centre iba jeden pán. Norbert Gombos. Od úvodu až od konca. Na defenzívne ladeného Poliaka útočil z každej pozície. Razantne, ale predovšetkým presne. Zvíťazil 6:1, 6:2, 6:4.

"Nora som vari ešte nikdy nevidel zahrať takto dobre. Mal pritom ťažký zápas, išlo o dôležitý bod. O to viac si to cením. Tenis býva zradný, treba bojovať až do poslednej loptičky. On to zvládol na jednotku,“ povedal na margo excelentnej hry 27-ročného Slováka Mečíř.

Rozdiel 182 pozícii v renkingu ATP bol znať hneď od začiatku. Rodák z Galanty brejkol svojho súpera hneď v druhej hre. Po celý čas diktoval tempo hry a skorými víťaznými údermi tak zabránil bezradnému Poliakovi v dlhých výmenách.

"Môžem povedať, že dnes som prekvapil aj sám seba. Nebudem klamať, mal som rešpekt, poznám ho a viem, ako vie byť nepríjemný. Nakoniec, dokázal to aj v piatok proti Andrejovi Martinovi,“ priznal šťastný víťaz.

Poľský, 267. tenista sveta, sa pokúsil po druhom sete o zvrat. Krátkym odchodom do šatne. Gombosa to však z miery nevyviedlo. Aj keď jeho výkon už nebol tak dominantný, ako počas úvodnej hodiny jednoznačného zápasu, svoj náskok si s prehľadom postrážil. Majchrzak na slovenskú ofenzívu nenašiel ani tentoraz dostatočnú odpoveď.

"Nora poznám, niekoľkokrát som ho už videl v akcii. A či to bol jeho najlepší zápas? To netuším. Hral však fantasticky, nedovolil mi to, čo ovládam najlepšie – dlhé výmeny. Jeho triumf je absolútne zaslúžený. Gratulujem Slovákom k záchrane, v Bratislave boli jednoducho lepší,“ povedal po stretnutí Majchrzak.

Slovenskí tenisti Andrej Martin, Igor Zelenay,... Foto: SITA, Martin Mednansky
Davis Cup Slovensko Slovenskí tenisti Andrej Martin, Igor Zelenay, Jozef Kovalík a Norbert Gombos zdravia divákov po vyhratom zápase s Poľskom.

A keďže sa tento rozhodujúci duel skončil už po troch setoch, na dvorec musel nastúpiť na záverečnú dvojhru aj Jozef Kovalík. Zápas proti poľskej dvojke, Norbertovi Hurkaczovi, vyhral 6:4, 7:5 a upravil na konečných 4:1.

Slováci hrajú v "2. lige“ národnej tenisovej súťaže nepretržite už 11 rokov. Medzitým sa päťkrát neúspešne snažili o postup medzi absolútnu elitu a v piatich prípadoch odvrátili zostup do nižšej kategórie. Mečíř sa nazdáva, že toto postavenie aktuálne odzrkadľuje silu slovenského mužstva.

"Ak máte v tíme hráčov s priemerným renkingom 140, tak len ťažko môžete pomýšľať na svetovú špičku. Tam je predsa šestnásť najlepších, mnohé družstvá majú po dvoch hráčoch v najlepšej dvadsiatke,“ vyhlásil.

Smelšie ambície má však aktuálna slovenská jednotka. Gombos dal za príklad Maďarov, ktorí šokujúco postúpili cez Rusov. "A to je tím, ktorý nemá v najlepšej stovke ani jedného hráča. Prečo by sa to teda nemohlo podariť aj nám. Nezabúdajme, že máme aj Martina Kližana, ktorý keď sa uzdraví a vráti sa mu aj forma, bude veľmi platným hráčom. Snívam o tom, že raz si v NTC zahrám pred domácim publikom aj proti tým najlepším. Napríklad proti Argentíne s Juanom Martinom Del Potrom,“ dodal na záver.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #davis cup #Norbert Gombos #Slovensko - Poľsko