Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čas na odplatu? Slováci čelia Poliakom, v Mečířovom kádri nastala zmena

Pred dvanástimi rokmi hrali vo finále. Teraz budú bojovať o udržanie sa v druhej lige. V inej zostave, na rozdielnom povrchu, no v rovnakej hale. Na slovenských tenistov čaká od piatka do nedele barážové stretnutie Davisovho pohára. V I. skupine euroafrickej zóny bude ich súperom Poľsko.

14.09.2017 09:30
Národné tenisové centrum Foto: ,
Pod otvorenou strechou. Takto vyzerá antukový dvorec bratislavského Národného tenisového centra pred stretnutím proti Poliakom
debata
Bude sa tešiť Norbert Gombos aj po zápase s... Foto: Pravda, Robert Huttner
Norbert Gombos Bude sa tešiť Norbert Gombos aj po zápase s Poľskom?

Zviazané ruky či roztiahnuté krídla?

Mal to byť povinný krok vpred, namiesto toho však prišiel jeden vzad. „Tenisová hanba. Slovákov poslali do autu Maďari,“ napísala vtedy Pravda. Vo februárovom 1. kole prestížnej tímovej súťaže Slováci prekvapujúco prehrali 1:3 a namiesto boja o absolútnu elitu ich tak teraz čaká zápas o udržanie sa. So súperom, ktorý do Bratislavy pricestoval v oklieštenej zostave. Bez svojej najväčšej hviezdy – Jerzyho Janowicza.

„Rozhodne ich netreba podceniť. Musíme bojovať o každú loptu, o každý jeden bod. O osude duelov v Davisovom pohári neraz rozhodujú detaily, nie je to ako na obyčajnom turnaji. Za reprezentáciu sa hrá inak. Niektorým hráčom to zväzuje ruky, nohy, iným to zase dáva krídla,“ zdôrazňuje Miroslav Mečíř, kapitán slovenského tímu.

Jeho zverenci budú veľkým favoritom. Predurčuje ich k tomu postavenie v rebríčku ATP: Norbertovi Gombosovi patrí 85. priečka, Jozefovi Kovalíkovi 171. a Andrejovi Martinovi 172. Lukáša Lacka na poslednú chvíľu nahradil v nominácii deblista Igor Zelenay.

Najvyššie postavený hráč vo výbere kapitána Radoslawa Szymanika? Kamil Majchrzak, ktorý je v tejto chvíli na 267. pozícii.

„Je to však niekdajší elitný junior. Bol aj v najlepšej desiatke. Nedávno zdolal bývalého hráča Top 50 Rubéna Ramíreza-Hidalga aj terajšieho muža Top 100 Carlosa Berlocqa. Musíme si na neho dať obrovský pozor,“ upozorňuje Mečír.

Poliaci by zvolili rýchlejší povrch

Slováci privítajú Poliakov v bratislavskom Národnom tenisovom centre, na antuke a pod otvorenou strechou. O povrchu museli rozhodnúť už skôr, vybrali si ho predovšetkým z obáv pred poľským bombardérom Janowiczom.

„Povrch je dôležitý. Ale keďže na Slovensku sme hostia my, jeho voľbu sme mohli akurát tak zobrať na vedomie. Ak by sa hralo u nás, určite by sme si zvolili hard,“ priznáva Szymanik.

Antuka však Poliakom na ambíciách neubrala. Práve naopak, snažia sa nabudiť dojem, že im tento povrch vyhovuje. „Myslím si, že Slovákov môžeme zdolať aj na antuke,“ tvrdí Majchrzak. „Aj mne sa dvorec pozdáva. Je rýchly a odskoky loptičky sú podľa môjho gusta,“ podporuje kolegu Hubert Hurkacz (411.), singlista číslo dva.

Poľskí mladíci sú pre Slovákov malou neznámou. Na turnajoch sa s nimi dosiaľ nestretli. „Nepoznám ich. Viem však, že dokážu zahrať aj proti silnejším hráčom. Výkonnosť oboch je podľa mňa vyššia ako ich rebríčkové postavenie,“ varuje Gombos.

V pozícii lídra tímu zažije premiéru. „Davisov pohár sa hrá iba dvakrát v roku, preto sa naň vždy teším. Je to predsa niečo iné ako hrať na turnajoch. Mám radosť, keď ma v akcii môžu vidieť aj moji najbližší,“ hovorí.

Kamilovi Majchrzakovi patrí v rebríčku ATP 267.... Foto: SITA/AP, Soeren Stache
Kamil Majchrzak Kamilovi Majchrzakovi patrí v rebríčku ATP 267. pozícia.

Pripravili ich o postup medzi elitu

Slováci sa s Poliakmi stretli už dvakrát. V roku 1996 ich v Trnave zdolali 4:1 na zápasy, pred dvomi rokmi im v Gdyni podľahli tesne 2:3 a ušiel im postup medzi svetovú elitu.

„Veru, máme im čo odplácať. Nemôžeme nikoho podceniť. To by sa nám nemuselo vyplatiť,“ myslí si generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. Akoby tým chcel pripomenúť nedávnu, prekvapujúcu prehru s Maďarskom.

Stretnutie Slovensko – Poľsko sa počas všetkých troch dní začne o 15.00. V piatok a v nedeľu sa uskutočnia dve dvojhry, v sobotu štvorhra. Vstupenky na singlový piatok a nedeľu stoja zhodne po 10 eur, na deblovú sobotu 5 eur. Všetky zápasy odvysiela v priamom prenose RTVS.

Žreb stretnutia Slovensko – Poľsko

Piatok 15. septembra (dve dvojhry postupne od 15.00 h):
Norbert Gombos – Hubert Hurkacz
Andrej Martin – Kamil Majchrzak

Sobota 16. septembra (štvorhra od 15.00 h):
Andrej Martin, Igor Zelenay – Lukasz Kubot, Matuesz Kowalczyk

Nedeľa 17. septembra (dve dvojhry postupne od 15.00 h):
Norbert Gombos – Kamil Majchrzak
Andrej Martin – Hubert Hurkacz

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Gombos #Jerzy Janowicz #Davisov pohár 2017