Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisový chrám na odpísaných kolenách. Nadal sa vzoprel bolesti a víťazí

Nemal chuť do života. Stratil záujem o tenis. Nechýbalo veľa a bolo by po všetkom. Písal sa rok 2005, keď Rafaela Nadala neustále zdolával jeho najneobľúbenejší súper. Na antuke, betóne či na tráve. Bol všade. Dával esá, víťazil z forhendu i z bekhendu, dobehol každú loptu. Dlhodobo ho vyciciaval, ubíjal i ponižoval.

11.09.2017 17:12
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata

"Je koniec!“ písali o necelé dva roky niektoré médiá. Ten protivník definitívne vyhral, zdravotný stav Rafaela Nadala je totiž natoľko vážny, že musí ukončiť skvele rozbehnutú kariéru.

Ambasádor tenisu

A ešte jeden príklad, ako mnohí, neraz aj experti, lámali nad Španielom palicu. "Na nohách má veľké a vypracované svaly, problémom sú však jeho malé chodidlá. Nápory na úpon sú také veľké. Prejavuje sa to predovšetkým na kolenách. Dávam mu maximálne tri sezóny,“ uviedol v roku 2009 pre idnes.cz fyzioterapeut Michal Novotný, ktorý Nadala neraz ošetroval. Omyl. Hrozný omyl!

Čas plynul, Malorčan stratil zopár kilogramov, niekoľko tisíc vlasov, ani rýchly už nie je tak ako kedysi. No z okruhu ATP sa stále nevytratil. A nielen to, on mu kraľuje. V New Yorku dokonca absolútne dominantným spôsobom. Takto zdolal vo finále US Open Kevina Andersona – hladko 6:3, 6:3, 6:4. „Sme síce rovesníci, ale mám pocit, akoby som k tebe vzhliadal celý život. Si jedným z najväčších ambasádorov nášho odetvia,“ klaňal sa Juhoafričan.

Nadal útočil, nerobil takmer žiadne chyby, o víťazovi nebolo od úvodu najmenších pochýb. "Tento rok je pre mňa výnimočný. Prišiel predsa po niekoľkých sezónach bez grandslamového úspechu. Už dlho som nehral na takej vysokej úrovni ako teraz. Mám z toho veľkú radosť,“ povedal po zápase Nadal. V tejto sezóne ovládol už druhý turnaj veľkej štvorky. Predtým triumfoval na Roland Garros, na Australian Open bol vo finále.

Na konte má už 16 grandslamov. Na Rogera Federera stráca iba tri tituly. A aj keď ho už niekoľko rokov odpisovali, zdá sa, že súboj o najúspešnejšieho tenistu všetkých čias je opäť otvorený. „Nadalov skok do večnosti. Vyhral turnaj, v ktorom ostatní o sebe pochybovali a viacerí tam ani neboli. Môže byť pre Nadala výzvou Federerov historický rekord 19 grandslamových titulov? A prečo nie?,“ napísal španielsky denník El Mundo.

Ďakujem pre strýka Toniho

Možné je všetko. Dokonca aj to, že na Švajčiarov rekord zaútočí už v nasledujúcej sezóne. Predsa len to však bude už niečo iné. Nadal totiž stratí svojho tútora, ktorý ho sprevádzal celým tenisovým životom. Strýka Toniho. Ten sa totiž už vo februári rozhodol, že po sezóne s trénovaním skončí.

Mužské finále turnaja US Open Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Pohľad na hlavný dvorec Arthur Ashe Stadium...

"Už dávnejšie som avizoval, že US Open bude môj posledný veľký turnaj po Rafovom boku. Nič sa nezmenilo, povedané platí. Odteraz sa budem viac venovať našej akadémii a predovšetkým rodine, ktorú som dlhé roky oberal o svoju prítomnosť. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí nám za tých 28 rokov, ktoré som ho trénoval, držali palce,“ potvrdil odchod Toni Nadal.

Rafael mal iba tri roky, keď mu prvýkrát strčil raketu do ruky. Nie však do pravej, ktorá mu bola prirodzená. Prekvapujúce, ale rozhodujúce. Práve ľavoruký štýl tenisu urobil z Nadala výnimočného hráča, s ktorým si súperi nevedeli poradiť.

"Šestnásty grandslamový titul Rafaela Nadala je vhodná pocta pre jeho strýka,“ vzdal hold trénerskému mágovi špecializovaný portál tennis.com. Oprávnene. A uvedomuje si to aj hráč.

"Je dosť pravdepodobné, že bez neho by som nikdy nehral tenis. Je skvelé, že som ho mohol mať pri sebe, neustále ma posúval vpred,“ vystrúhal poklonu Nadal. "Vždy bol neuveriteľne silným a skvelým motivátorom. Počas všetkých tréningov, už od detstva. Myslím si, že aj to bol dôvod, prečo sa mi podarilo popasovať sa so všetkými zraneniami, ktoré ma počas kariéry postihli. Urobil zo mňa mentálne silnejšieho hráča a jediné, čo môžem povedať, je jedno veľké ďakujem. Zostane jedným z najdôležitejších ľudí v mojom živote,“ dodal.

Cesty úspešných sa rozdelia. V tejto chvíli je ťažké predpokladať, aký dopad bude mať na Nadalovu hru odchod strýka Toniho. Tridsaťjedenročný šampión sľúbil, že s tenisom neskončí, pokiaľ jeho telo nepovie dosť. Nech mu teda zdravie slúži ešte veľa rokov.

debata chyba