Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdy z gauča núkajú finále budúcnosti. Ktorá vyhrá US Open?

Aké mesto vám môže najskôr ponúknuť klasický americký príbeh? Taký, v ktorom sa najprv hlavný hrdina trápi, prekonáva jednu prekážku za druhou, nevyzerá to s ním dobre. No potom, v momente, mu svet zoširoka otvorí náruč a usmeje sa na neho šťastie.

09.09.2017 09:30
US Open Tennis Foto: ,
Bude sa Sloane Stephensová tešiť na US Open aj po finále?
debata

Pád i vzostup Baby Sereny

Samozrejme – New York. Na tenisovom US Open ho píše Sloane Stephensová. Žena, ktorej krivka pohody už nepadá hlboko dole, ale stúpa k výšinám, do akých sa dosiaľ neodvážila nahliadnuť. „Som superšťastná. Po takomto niečom túži každá hráčka. Je to splnený sen,“ hovorila včera 24-ročná tenistka.

V tých okamihoch sedela pred novinármi a v rukách držala vstupenku do finále US Open. Vybojovala si ju po tom, ako v semifinále posledného grandslamu roka zdolala po mimoriadne dramatickom priebehu Venus Williamsovú – legendu, osobnosť, celebritu tenisových dvorcov.

Foto: Pravda
infografika

Stephensová sa podstatne skúsenejšej (o trinásť rokov staršej) krajanky nezľakla. Nebrala ohľad na to, že je pre ňu vzorom, že k nej i sestre Serene (pre podobný štýl má prezývku Baby Serena) odmalička vzhliada. Išla si pevne za naplnením odvážneho cieľa.

Napokon, odhodlanie, túžba a nezlomnosť patria do základnej výbavy Stephensovej. Bez týchto cností by nikdy nedokázala to, čo sa jej podarilo v priebehu ostatných dvoch mesiacov. Vyškriabala sa z absolútneho dna až na vrchol.

Keď vstupovala Stephensová do minulej sezóny, žiarila šťastím. Od januára do marca vyhrala tri turnaje WTA (Auckland, Acapulco, Charleston) a jej výkony vzbudzovali rešpekt. „Toto dievča môže jedného dňa dominovať okruhu. Má na to, aby zasadla na trón pre kráľovnú a vyhrávala grandslamy,“ predpovedal Mats Wilander.

Lenže osud to zariadil inak. Bolesti chodidla už boli natoľko silné, že americká hviezdička neváhala a šla pod chirurgický skalpel. Čo nasledovalo? Viac ako ročná vynútená pauza. Stephensová sa vrátila na kurty až vo Wimbledone a nebola to žiadna sláva – lúčila sa po prvom kole. Keď sa zadívala na renking, pri svojom mene našla hrozivé číslo – 957!

Kto by to povedal?

Potom sa to všetko začalo. Stephensová uhrala semifinále na dvoch veľkých turnajoch – v Toronte a v Cincinnati. Pred US Open už znovu patrila do elitnej stovky, do Flushing Meadows prichádzala v pozícii 83. hráčky sveta.

„Tvrdo som drela. Keby mi však niekto povedal, že v New Yorku budem vo finále, neverila by som mu ani na okamih,“ hovorila na tlačovej besede.

Madison Keysová má na US Open na dosah najväčší... Foto: SITA/AP, Adam Hunger
US Open Keysová Madison Keysová má na US Open na dosah najväčší úspech v kariére.

Popritom krútila hlavou – na znak úžasu. Ten opantal aj finálovú súperku Stephensovej – Madison Keysovú. O dva roky mladšia Američanka má za sebou podobný príbeh. Do sezóny vstúpila až v marci – po operácii zápästia na ľavej ruke.

„Kto by bol vtedy povedal, že spolu so Sloane si zahráme v New Yorku finále? Pochybujem, že by sa ktosi taký našiel,“ usmievala sa Keysová.

Pre obe americké nádeje bude dnešný súboj (začína sa o 22.00 v priamom prenose stanice Eurosport) najväčším v kariére. Ani jedna z nich si dosiaľ vo finále grandslamu nezahrala.

Teraz však nadišiel ich čas. Americké hviezdy prekonali bolesť, vstali z gauča a sú pripravené ponúknuť tenisovému svetu finále budúcnosti. Ktorá z nich uspeje?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WTA #US Open 2017