Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plíšková prehrala a končí ako líderka. Bude ženské semifinále čisto americké?

Ešte jeden štvrťfinálový úspech a Spojené štáty americké po 36 rokoch znova budú mať všetky štyri semifinalistky vo dvojhre žien na domácom grandslamovom tenisovom turnaji US Open v New Yorku (28. augusta - 10. septembra, celková dotácia 50,4 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II).

06.09.2017 20:38
debata
CoCo Vandeweghová. Foto: SITA/AP
CoCo Vandeweghová CoCo Vandeweghová.

CoCo Vandeweghová nasadená ako dvadsiata v stredu v osmičke prekonala českú líderku svetového rebríčka WTA Karolínu Plíškovú za 94 minút 7:6 (4), 6:3. Znamená to, že novou jednotkou hierachie, 24. v histórii, bude k 11. septembru Španielka Garbine Muguruzová-Blancová. Plíšková potrebovala opätovný prienik do finále tohto podujatia, aby zotrvala na špici.

V prvom dejstve viedla Vandeweghová 4:2, ale aj čelila setbalu pri svojom servise v desiatom geme. V druhej časti síce povolila súperke rebrejk na 2:3, ale potom sa ešte raz presadila na returne. pri podávaní na postup odvrátila jednu hrozbu. Američanka premenila 3 z 5 brejkbalov, Češka iba 2 zo 7. Vandeweghová mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 24:32. Kar. Plíšková 15:21.

Dvadsaťpäťročná 22. žena hodnotenia Vandeweghová je vo svojom druhom semifinále na veľkej štvorke, takto ďaleko sa dostala aj na januárových melbournských Australian Open. V štatistike proti rovesníčke Kar. Plíškovej sa ujala vedeia 3:2, revanšovala sa za prehru 6:7 (2), 4:6, ktorú inkasovala v apríli na antuke v hale v nemeckom Stuttgarte.

Vo štvrtok bude čeliť lepšej z duelu Madison Keysová (USA-15) – Kaia Kanepiová (Est.). Už v utorok utvorili semifinálovú dvojicu v dolnej polovici žrebu hostiteľky Venus Williamsová a Sloane Stephensová.

Ak Keysová vo štvrťfinále uspeje, v semifinále dvojhry žien v New Yorku by prvý raz od roku 1981 boli len Američanky. Vtedy sa o takúto prevahu USA postarali neskoršia šampiónka Tracy Austinová, finalistka Martina Navrátilová, Chris Evertová a Barbara Potterová.

Dosiaľ posledné semifinále na veľkej štvorke v dokonalej americkej réžii bolo na Wimbledone 1985: Navrátilová v boji o trofej na londýnskej tráve prekonala Evertovú, vo štvorke si poradili so Zinou Garrisonovou, resp. s Kathy Rinaldiovou. Posledné len americké finále na Majors je oveľa čerstvejšie: na AO 2017 Venus prehrala so svojou mladšou sestrou Serenou.

Karolína Plíšková vp štvrťfinále US Open. Foto: SITA/AP
Karolína Plíšková Karolína Plíšková vp štvrťfinále US Open.

Dvojhra žien – štvrťfinále:
CoCo Vandeweghová (USA-20) – Karolína Plíšková (ČR-1) 7:6 (4), 6:3

Zostávajúci stredajší program štvrťfinále dvojhry žien:
Madison Keysová (USA-15) – Kaia Kanepiová (Est.) / bilancia: 0:1

Od utorka známa dvojica v semifinále dvojhry žien:
Venus Williamsová (USA-9) – Sloane Stephensová (USA) / bilancia: 0:1

debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Plíšková #US Open 2017 #CoCo Vandeweghová