Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kvitovej heroická púť na US Open sa skončila. Po boji podľahla Venus

Česká tenistka Petra Kvitová sa do svojho prvého semifinále na US Open neprebojovala. Dvojnásobná wimbledonská víťazka prehrala vo štvrťfinále záverečného grandslamu sezóny s domácou favoritkou Venus Williamsovou na dvorci Arthura Asha po boji 3:6, 6:3 a 6:7.

06.09.2017 07:11
Petra Kvitová, Venus Williamsová Foto: ,
Sklamaná Petra Kvitová vo štvrťfinále US Open, v ktorom prehrala s Venus Williamsovou.
debata

Pre Kvitovú je účasť na štvrťfinále úspechom. Hrala len ôsmy turnaj po decembrovej operácii vážne porezaných prstov ľavej ruky z prepadnutia. Na predchádzajúcich grandslamoch v Paríži a Londýne skončila zhodne v druhom kole.

Spočiatku z nej nevyžarovala iskra, ktorou o kolo skôr zdolala Španielku Garbinu Muguruzovú. Svoj prvý servis si však napriek dvom dvojchybám udržala a potom išla do brejku, pretože Williamsová urobila ešte o dvojchybu viac. Od stavu 3:1 však Kvitová začala robiť príliš veľa chýb. Rozhodená sa pozerala na svoju operovanú ľavú ruku a od hnevu sa buchla raketou do topánky. Nič nepomohlo a prehrala päť hier v rade.

V druhej časti šla Kvitová do vedenia 2:0 a o náskok takmer opäť prišla. Prehrávala 15:40 a hodila raketu na zem. Do loptičiek sa pustila odvážnejšie a podanie ubránila – 3:0. Kvôli očakávanej búrke organizátori predbežne zatiahli strechu.

Po prestávke sa pokračovalo a naďalej sa hrali ostré výmeny plné tvrdých úderov, víťazných loptičiek, ale aj kiksov plynúcich z agresivity. Kvitová odvracala ďalšie tri brejkbaly, ale ťažké situácie ustála a niekoľkokrát zakričala: „Poď!“ Tridsaťsedemročnej Williamsovej neudovolila obrat a po využitom setbale sa usmiala na svojho kouča.

V aktívnej hre pokračovala a po dvoch víťazných bekhendoch získala v treťom sete brejk na 2:1. Opäť bránila zubami nechtami svoj servis, vo štvrtej hre ešte tlaku odolala, ale v šiestej bolo po ďalšej dvojchybe vyrovnané 3:3. Ukázala aj skvelé podania – o dve hry neskôr predviedla tri esá a jeden priamy bod.

Rozuzlenie priniesla až skrátená hra a aj inak hlučnejšie publikum na centrálnom kurte pri výmenách stíchlo. V tajbrejku Kvitová staršiu zo sestier Williamsových pretlačila a Češka bitku prehrala po dvoch hodinách a tridsiatich piatich minútach.

Venus Williamsová prijíma od Petry Kvitovej... Foto: SITA/AP, Kathy Willens
Venus Williamsová, Petra Kvitová, Venus Williamsová prijíma od Petry Kvitovej gratuláciu k postupu do semifinále US Open.

„Prinútila ma hrať najlepší tenis. Je skvelé vidieť ju opäť v takej forme na veľkom turnaji. Želám jej ešte veľa víťazstiev,“ povedala Venus Williamsová o Kvitovej v pozápasovom interview ešte na kurte.

„Bol to pre mňa výnimočný a najmä náročný zápas. Všetko v ňom bolo zložité – podávať, získať brejk, udržať si tempo. Veľmi si vážim toto víťazstvo proti skvelej súperke na ‚domácom‘ turnaji,“ dodala V. Williamsová. „Mala som svoje šance, škoda,“ poznamenala Kvitová podľa AP.

Ešte predtým vo štvrťfinále Sloane Stephensová zvíťazila nad Lotyškou Anastasijou Sevastovovou nasadenou ako šestnástou za 147 minút 6:3, 3:6, 7:6 (4). V rozhodujúcom sete pritom mala Američanka manko 1:3 a čelila brejkbalu v piatom geme, potom zaostávala 3:4 s brejkom. V tajbrejku nedoplatila na to, že pustila súperku z 3:1 na 3:3. Od skóre 5:4 sa opakovane presadila na príjme.

Premožiteľka Dominiky Cibulkovej z 2. kola Stephensová bola na US Open v osemfinále edície 2013, takže si už o dve kolá zlepšila rekord v lokalite Flushing Meadows. Minulý rok chýbala pre zranenie pravej nohy. Teraz hrá na základe tzv. chráneného renkingu v podobe 26. priečky. Stephensová bola mimo diania od vlaňajších augustových OH v brazílskom Riu de Janeiro až do júlového Wimbledonu 2017, medzičasom sa blysla prienikom do semifinále v Toronte aj v Cincinnati. V „živom“ hodnotení jej patrí 34. miesto.

„V rámci toho môjho comebacku by som ani len nesnívala, že sa udeje čosi takéto. Semifinále domáceho grandslamového turnaja. Je to neopísateľný pocit,“ povedala Stephensová v interview na kurte, citoval ju twitter podujatia.

US Open – dvojhra žien – štvrťfinále:
Sloane Stephensová (USA) – Anastasija Sevastovová (Lot.-16) 6:3, 3:6, 7:6 (4)
Venus Williamsová (USA-9) – Petra Kvitová (ČR-13) 6:3, 3:6, 7:6 (2)

Stredajší program štvrťfinále dvojhry žien (horná polovica žrebu):
Karolína Plíšková (ČR-1) – CoCo Vandeweghová (USA-20) / bilancia: 2:2
Madison Keysová (USA-15) – Kaia Kanepiová (Est.) / bilancia: 0:1

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #venus williamsová #Petra Kvitová