Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Venus sa za dvadsať rokov zbavila súpera. Skrytého rasizmu

Akoby to nebola ani pravda a pritom sa to stalo iba nedávno. Presne pred 20 rokmi. V čase, keď Amerika žila všetkými farbami a hra na rovných a rovnejších už bola dávno zabudnutou minulosťou. Okrem tenisového US Open. Nad štadiónom Arthura Asha, černocha a bojovníka proti všetkým formám útlaku, sa totiž zrazu vznášal opar rasizmu.

05.09.2017 14:50
Venus Williamsová Foto: ,
Dostane sa Venus Williamsová na US Open až do finále?
debata (1)

Na svoj prvý domáci grandslamový turnaj zavítala v roku 1997 aj akási Venus Williamsová. Mala 17 rokov a nikto ju nebral vážne. Nevšímali si ju – v šatni, ani v hľadisku. Chlad, to je ten správny výraz, ktorý sprevádzal mladú, vysokú dievčinu turnajovým pavúkom. V prvom, druhom i v ďalších kolách. Až do semifinále…

Aj tam šlo spočiatku všetko po starom. Bez veľkých emócií. Publikum sa správalo, akoby o postup do finále ani nebojovala domáca hráčka. Na opačnej strane kurtu stála Irina Spirleaová – drzaňa, ktorá mala za sebou na okruhu WTA už nejednu kontroverziu. Aj vylúčenie z turnaja za vulgarizmy na adresu hlavného rozhodcu.

Rumunka tentoraz svoj podrezaný jazyk skrotila. Po jednom z gemov pri striedaní strán sa však s Venus zrazila. Emócie vzbĺkli a po zápase sa tak hralo aj rasovou kartou.

"Je to hnusná biela morka,“ odkázal do New Yorku zo svojho sídla v Miami otec talentovaných sestier, Richard. "Bol som svedkom mnohých rasovo motivovaných útokov voči mojim dievčatám, toto bol jeden z nich,“ dodal.

"Namýšľa si o sebe. Bola som už unavená z neustáleho uhýbania sa. Preto som chcela vidieť, či raz uhne aj ona. Neurobila tak,“ zakontrovala vtedy 23-ročná Rumunka, ktorá mala v zápase dva mečbaly, ale napokon prehrala 6:7, 6:4, 6:7.

Horúce vášne tlmila najmladšia a zrejme aj najrozvážnejšia z troch strán konfliktu. Samotná Venus. "Ani jedna z nás sa nepozerala. Bola to obyčajná nehoda,“ uzavrela kauzu, ktorú mnohí roky rozoberali.

Vo finále prehrala s o rok mladšou, vtedajšou hviezdou WTA, Švajčiarkou Martinou Hingisovou. Po zápase stála v šatni v obkľúčení novinárov a odpovedala na otázky. Aj na incident zo semifinále i atmosféru, ktorá sa po ňom strhla. Jeden zo žurnalistov, Afroameričan, to nevydržal a na protest odišiel. "Som vysoká, som čierna, som celkom iná. To sú fakty, naučme sa s nimi žiť,“ zaznelo z úst Venus.

Viktória Kužmová prehrala s Venus Williamsovou... Foto: SITA/AP, Seth Wenig
Venus Kužmová Viktória Kužmová prehrala s Venus Williamsovou za 103 minút dôstojne 3:6, 6:3, 2:6.

Aj takýto bol turnaj US Open v roku 1997. O športových výkonoch, ale aj tých najhorších pudoch. Nielen New York, s nehostinnosťou sa sestry Williamsové stretávali aj na opačnom konci USA. Pätnásť rokov obe bojkotovali prestížny turnaj v Indian Wells. Cítili, že im tam publikum nepraje.

V noci z utorka na stredu nastúpi Venus na svoj štvrťfinálový duel s Češkou Petrou Kvitovou. V uvoľnenej atmosfére. Od jej prvého US Open totiž uplynulo 20 rokov a ona spolu s jej sestrou Serenou sú hviezdy tenisového neba. Obľúbené, obdivované a predovšetkým akceptované.

Spoločnosť, diváci, ale aj súperky, všetko sa zmenilo. Vyspeli, dozreli, zmúdreli.

Sestry Williamsové však zostali rovnaké. Férové. Pokorné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #WTA #Venus Williams #US Open 2017