Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rukou, ktorou si zachránila život, zničila aj favoritku US Open

O niekoľko dní sú Vianoce. Petra Kvitová sa ráno prebúdza s myšlienkami na jej obľúbený sviatok. Nálada, ktorá zodpovedá atmosfére posledných dní kalendárneho roka, sa rýchlo zmení. Na horor. A neľútostný boj o život.

04.09.2017 12:44
Petra Kvitová Foto: ,
Petra Kvitová.
debata

Do jej rodinného domu v Prostějove vtrhol nezvaný hosť. So zlými úmyslami. Zbabelec, ktorý útočí na ženu s nožom v ruke. Priloží jej ho ku krku, no preráta sa. Hviezdy športového neba sa nezvyknú vopred vzdávať.

Česká tenistka silno uchopí ostrú čepeľ a rukou, ktorá na dvorcoch rozdáva esá a víťazné forhendové údery, si chráni to najcennejšie, čo má. Vlastný život. Úspešne. Následky sú ale aj tak devastujúce, má poranené šľachy na všetkých prstoch, jeden dokonca visí na vlásku.

Uplynulo deväť mesiacov. Na štadióne Arthura Asha je totálna tma, svieti jediný reflektor a kopíruje pohyb iba jedinej osoby. Na posledný zápas dňa neskoro večer nastupuje 27-ročná Kvitová. Usmieva sa. Situáciu, keď je stredobodom pozornosti, si užíva.

"Pre tento moment som sa asi narodila,“ povie v pozápasovom rozhovore tesne pred polnocou pre český denník Mladá fronta Dnes.

Ten jej nadmieru vyšiel. Najviac zo všetkých, ktoré odohrala po návrate do práce. V osemfinále US Open zdolala hviezdu, veľkú favoritku turnaja, Garbine Muguruzovú-Blancovú. Celkom jednoznačne – 7:6, 6:3.

"Zvíťaziť nad Garbine, to je teda niečo. Ale hlava sa mi z toho nezatočila, zostávam nohami na zemi, turnaj predsa ešte pokračuje,“ naznačuje, že jej ambície teraz narástli.

Oprávnene, Španielka bola pred zápasom obrovskou favoritkou. Experti ju nielenže pasovali za pravdepodobnú víťazku, ale aj novú líderku rebríčka WTA. Kvitová prekvapila nielen ich, ale aj seba. Vo štvrťfinále ju však čaká ďalšia súperka z kategórie najlepších – Venus Williamsová.

"S Venus čakám ďalšiu veľkú bitku. Ale neriešim to. Prišla som sem vyhrať prvé kolo, potom druhé… Idem na to postupne. Nech to dopadne akokoľvek, už to, že som medzi osmičkou najlepších, je veľký úspech,“ dodala.

Bez debaty. Uplynulých deväť mesiacov prežila Kvitová vo veľkej neistote. Aj keď jej lekári skoro po operácii predpovedali návrat na kurty, sama nevedela, ako to dopadne. Otázna totiž nebola iba jej zranená ruka, ale aj nalomená psychika po beštiálnom útoku.

"Veľa to pre mňa znamená. Tvrdo som pracovala, len aby som sa mohla vrátiť a opäť si zahrať na veľkých kurtoch. Prežila som ťažké mesiace a vôbec som netušila, ako sa táto cesta skončí. Cítim sa ako v rozprávke,“ vyhlásila priamo pred tisíckami divákov.

Kvitová si v osudný deň prešla peklom, nasledujúce mesiace jej boli očistcom a v New Yorku už mieri do pomyselného tenisového neba. Amerika jej veľký príbeh sleduje so zatajeným dychom. Nech sa skončí až v sobotu neskoro v noci…

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kvitová #US Open 2017