Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je to neskutočné, vraví Kvitová po postupe do štvrťfinále US Open

Sen španielskej tenistky Garbine Muguruzovej-Blancovej o zisku prestížneho double Wimbledon - US Open sa rozplynul už v osemfinále v New Yorku.

04.09.2017 09:42
Petra Kvitová Foto: ,
Petra Kvitová počas súboja osemfinále US Open 2017 proti Garbine Muguruzovej.
debata

Turnajová trojka a premožiteľka Magdalény Rybárikovej Muguruzová-Blancová nestačila na Češku Petru Kvitovú nasadenú ako trinástu a podľahla jej za 106 minút 6:7 (3), 3:6. Kvitová sa necelých deväť mesiacov po šokujúcom lúpežnom prepade nožom vo svojom prostějovskom byte a kariéru ohrozujúcom poranení dominantnej ľavej ruky dostala do štvrťfinále US Open, čo komentovala slovami.

„Všetko sa zdá byť také neskutočné. Do New Yorku som prišla bez konkrétnych ambícií, o to viac si to teraz užívam. Zdolať takú silnú súperku, akou je Muguruzová-Blancová, a ešte na najväčšom štadióne v nočnom zápase, to je niečo úžasné. Milujem takéto výzvy,“ uviedla Petra Kvitová v pozápasovom rozhovore na kurte, cituje ju portál usopen.org.

„Je neuveriteľné, aký zápas odohrala a celkovo na akú úroveň sa dostala po tom, čím si prešla. Skvele podávala, výborne sa hýbala na najmä z forhendu bola agresívna a presná,“ pochválila Kvitovú zdolaná osemfinalistka Muguruzová-Blancová.

V súboji dvoch víťaziek Wimbledonu Kvitová v prvom sete zaostávala 1:4, neskôr ešte 4:5, ale tajbrejkovú koncovku zvládla. V druhom sete už sama náskok 4:1 z rúk nepustila. Víťazka využila 4 zo 7 brejkových príležitostí a hoci „spáchala“ až 42 nevynútených chýb, vo víťazných úderoch dominovala 24:7.

„Keď som mala na ruke dlahu a sledovala zápasy z Arény Roda Lavetra na Australian Open, vôbec mi nebolo dobre. Aj preto som si dnešný nočný duel toľko užívala. Bola som na začiatku nervózna, ťažko som sa rozbiehala. Keď prídete na štadión v tme a svetlo žiari len na vás, je to úplne niečo iné ako na ostatných grandslamových turnajoch. Potom sa rozsvieti, a keď vidíte to množstvo ľudí na tribúnach, pochopíte, že pre tieto zápasy ste sa narodili,“ skonštatovala Kvitová v rozhovore na portáli idnes.cz.

Petra Kvitová počas súboja osemfinále US Open... Foto: SITA, Kathy Willens
Petra Kvitová Petra Kvitová počas súboja osemfinále US Open 2017 proti Garbine Muguruzovej.

Dvadsaťsedemročná Kvitová sa vo svojom druhom štvrťfinále na medzinárodných otvorených majstrovstvách USA (predtým 2015) stretne s o 10 rokov staršou domácou legendou Venus Williamsovou. Najstaršia hráčka „pavúka“ a deviatka ženskej dvojhry v osemfinále poslala domov Španielku Carlu Suárezovú-Navarrovú.

Na trojsetový triumf 6:3, 3:6, 6:1 potrebovala 110 minút. Venus Williamsová dominovala vo víťazných úderoch 31:19 a pri sieti z 31 nábehov až 22-krát uspela (úspešnosť 71%). Z tenistiek, ktoré zostali v hre, je skúsená Američanka jedinou, ktorá už v newyorskej štvrti Flushing Meadows dvíhala nad hlavu víťaznú trofej. Bolo to ešte v rokoch 2000 a 2001. Celkovo si zahrá vo štvrťfinále už po dvanásty raz.

„Na začiatku druhého setu hrala súperka veľmi dobre. V treťom sete však trochu znervóznela a to bola moja šanca. Snažila som sa byť agresívnejšia a začalo to vychádzať. Odohrala som najlepší zápas na turnaji proti hráčke, ktorá síce nebola nasadená, ale vie ako vyhrávať veľké zápasy. Je dobré, že som na kurte plnila veci, ktoré som chcela. Mám z toho dobrý pocit,“ uviedla Venus Williamsová na tlačovej konferencii po postupe do štvrťfinále.

Staršia zo sestier Williamsových v tomto roku stála vo finále Australian Open aj Wimbledonu. Uhrať minimálne štvrťfinále na troch zo štyroch podujatí „veľkej štvorky“ sa jej naposledy predtým podarilo v roku 2010. Aktuálne ju čaká výzva v podobe Češky Kvitovej.

„Je pre mňa nepredstaviteľné, čo sa jej stalo. Žijeme vo svete, ktorý je šokujúci a myslím si, že pre ňu je požehnaním prísť sem a zahrať si tenis na vysokej úrovni. Potrebovala si vyčistiť hlavu a darí sa jej to výborne. Som rada, že je späť,“ povedala Venus Williamsová o Kvitovej.

Česká ľaváčka má proti americkej legende bilanciu 4:1, na US Open sa ešte proti sebe nepostavili. „Neriešim to, čo prípade, ale bude to boj. Prišla som sem odohrať prvé kolo, potom druhé a teraz som vo štvrťfinále. Nech to dopadne akokoľvek, štvrťfinále je úspech,“ podotkla Kvitová na webe idnes.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kvitová #Garbine Muguruzová-Blancová