Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kóma, silná cukrovka. Americký hrdina prišiel na US Open aj s inzulínom

Do New Yorku cestoval len tak - na blind. So žiadnou istotou, iba s malou nádejou. Ak aj chcel zasiahnuť čo i len do kvalifikácie, musel sa spoľahnúť, že iní sa z nej odhlásia. A tak čakal.

30.08.2017 09:35
J.C. Aragone Foto: ,
J.C. Aragone.
debata

Zrazu zazvonil telefón…

Volá sa J.C. Aragone, s US Open sa rozlúčil už po prvom kole, no tenisoví fanúšikovia ho aj tak milujú. Nie pre delové podanie, ani zdrvujúci forhend. Výnimočný je jeho životný príbeh. Spočiatku smutný, ale so šťastným koncom. Taký americký.

Má už 22 rokov a pohľad na rebríček ATP navráva, že ide len o tuctového hráča. Aktuálne je až na 534. mieste. Napriek tomu sa dokázal prebiť trojkolovým sitom náročnej kvalifikácie a nazrel aj do hlavnej súťaže, kde ihneď skončil. Prehral s Kevinom Andersonom, niekdajším hráčom elitnej desiatky.

Jeho story je však o inom. Napríklad aj o tom, ako bol tri týždne v hlbokej kóme, ako mu diagnostikovali silnú cukrovku. Ale aj o troch ťažkých rokoch bez tenisu či vlaňajšom US Open, na ktorý si musel zakúpiť vstupenku.

"Môj cukor v krvi bol hádam všade na kurte,“ smial sa Aragone po výprasku 3:6, 3:6, 1:6 od Juhoafričana s tvrdým podaním. Po prvom sete si musel priamo na dvorci pichnúť dávku inzulínu.

"Avšak to nebol problém, tým pravým bol Andersonov servis,“ zľahčoval vážny zdravotný hendikep. Svoj prvý granslamový turnaj opúšťal s veľkými skúsenosťami a 50-tisíc dolármi. "To vážne? Vôbec som to nečakal. Prišlo to z ničoho nič,“ priznal rodák z Kalifornie.

Aragone bol talent už od detských čias. Ako tínedžer dokonca zvažoval, či sa nevzdá štúdia na univerzite a nestane sa profesionálom. Lenže v roku 2011 sa začal jeho sen rúcať. Najprv vážna infekcia dýchacích ciest, ktorá ho pripútala na lôžko. Potom ďalšia nemilosrdná správa: "Máš cukrovku,“ počul.

Tenisovú raketu zo svojho života na dlhý čas vypustil, namiesto toho zvieral vo svojich dlaniach nemocničné kľučky. Tri roky nepočul, ako znie odraz loptičky od našponovaného výpletu. "Schudol, doslova sa nám strácal pred očami,“ zaspomínala si pre denník New York Times jeho matka Paula. "A pridali sa aj srdcové problémy,“ dodala.

Mladé telo veľa znesie, vydržalo aj to jeho. K tenisu sa vrátil v maturitnom ročníku a získal štipendium na Univerzite vo Virginii. Talent síce zostal, ale ambície ochabli. Aragone sa čoraz častejšie videl vo svete financií.

Zamestnal sa v JPMorgan, firme špecializujúcej sa na investičné bankovníctvo a zavítal aj na US Open. V obleku a so vstupenkou za vlastné.

"Povedal nám, že si musí nájsť prácu, lebo dostať sa medzi profesionálov si vyžaduje veľmi veľa úsilia,“ prezradila jeho mama. "Nie! Tenis miluješ, choď, dokážeš to,“ znela odpoveď rodičov.

Poslúchol. "Povedal som si, že to jeden rok vyskúšam. A teraz som tu. Videl som, na akej úrovni hrajú tí najlepší, verím, že sa im raz vyrovnám,“ vyhlásil. "Uvedomil som si potenciál, ktorý stále vo mne drieme. Pôjdem si za svojim snom,“ dodal Aragone.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open 2017 #J.C. Aragone