Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampióni, kde ste? Federer hľadá súpera

Bez šampiónov z ostatných dvoch rokov. Bez veľkých rivalov. Bez mnohých z hviezd najvyššieho rangu. Viete si to predstaviť?

28.08.2017 07:14
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer vo finále Australian Open.
debata (2)

Futbalové majstrovstvá sveta bez Cristiana Ronalda, Lionela Messiho i Neymara? Alebo: olympijský hokejový turnaj bez Sidneyho Crosbyho, Alexandra Ovečkina či Connora McDavida (prinesie ho Pjongčang 2018)?

Tri grandslamy? Neuveriteľné

Na najväčšie športové podujatia patria najjagavejšie hviezdy. Nie vždy sa však na nich predstavia. Tak, ako na tenisovom US Open, ktorý štartuje už dnes. Na newyorských dvorcoch budú chýbať také mená, akými sú Novak Djokovič, Stan Wawrinka (víťaz minulého ročníka) a účasť napokon odriekol aj Andy Murray.

Dôvod má každý rovnaký: zranenie.

„Skúšal som odpočívať i rehabilitovať. Počas niekoľkých posledných dní som sa už venoval aj tréningu. Moje bolesti sú však aj naďalej prisilné na to, aby som mohol na turnaji pomýšľať na víťazstvo,“ odkázal fanúšikom Murray.

Aj on sa zaradil na zoznam newyorských šampiónov, ktorí si tentoraz vo Flushing Meadows nezahrajú. Na US Open triumfoval pred piatimi rokmi.

Čo pre posledný grandslam sezóny znamená neúčasť mnohých z velikánov?

Jediné: zoznam najväčších favoritov sa zúžil na dve mená – Rogera Federera a Rafaela Nadala. „Či môžem vyhrať v tomto roku tri grandslamy? Priznám sa, znie to neuveriteľne. Každopádne, na US Open som sa pripravoval najlepšie, ako som vedel. Preto verím, že moja šanca na ďalší triumf nie je malá,“ uviedol švajčiarsky tenista.

Z New Yorku si niesol trofej päťkrát – naposledy ešte v roku 2008. Následne získal ešte štyri grandslamové tituly a prešiel si obdobím sucha. Počas neho sa trápil, s podujatiami veľkej štvorky sa lúčil priskoro a už len málokto veril, že by sa jedného dňa mohol vrátiť na vrchol. Lenže Federer hrá v aktuálnej sezóne ako znovuzrodený. Vyhral Australian Open i Wimbledon. Otázne je, ako by obstál na Roland Garros, keby sa nerozhodol pre jeho vynechanie.

Nadal, Zverev. Kto ďalší?

Mnohí z expertov tvrdia, že v súčasnosti – v 36 rokoch – hrá najlepší tenis kariéry. „Ťažko povedať. Dúfam len v to, že sa každým dňom zlepšujem. Tréningu venujem dostatok času, mám okolo seba ľudí, ktorí ma posúvajú vpred,“ vyhlásil.

Jeho výkony vzbudzujú mimoriadny rešpekt. Aj u najväčšej konkurencie. „Ak by som sa prebojoval do semifinále a mohol si v ňom vybrať súpera, Roger by to rozhodne nebol. Určite by som si zvolil niekoho prijateľnejšieho,“ pousmial sa Nadal.

Španiel sa vrátil na post svetovej jednotky a na US Open bude najvyššie nasadeným hráčom. Aj on si však uvedomuje, že úloha topfavorita patrí Federerovi.

Roger.

Príspevok, ktorý zdieľa San (@sannn_33),

Devätnásťnásobný grandslamový šampión má na prvý pohľad uľahčenú pozíciu. Prišiel o mnohých z rivalov. Lenže po jeho skalpe túžia ďalší, podstatne mladší sokovia – zástupcovia novej generácie. Experti vkladajú veľké nádeje najmä do Nemca Alexandra Zvereva. Takmer dvojmetrový talent je jediným hráčom na okruhu, ktorý v tomto roku získal rovnaký počet turnajových titulov ako Federer (5).

„Roger hrá stále skvele. Kam v tejto sezóne zavítal, tam poľahky triumfoval,“ vyjadril obdiv 20-ročný dlháň.

Okrem neho a Nadala by mali byť najvýraznejšími Federerovými konkurentmi v boji o prvenstvo aj Chorvát Marin Čilič, kontroverzný Austrálčan Nick Kyrgios či domáci Sam Querrey. Veľká tenisová šou bez mnohých z hviezd sa začína. Uchmatne si znovu najväčší kus slávy najlegendárnejšia z legiend?

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #US Open 2017