Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková zachraňuje sezónu. Z New Yorku hlási formu

Koniec trápenia? Či skôr hľadania sa? Keď sa Dominika Cibulková pozrie na svoje doterajšie výsledky v sezóne, zrejme sa jej pery neroztiahnu od ucha k uchu.

27.08.2017 11:42
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

No ani nespanikári. Myseľ slovenskej tenisovej jednotky je optimistická – za každých okolností. Napriek prehrám a neúspechom, s akými sa musela v ostatných mesiacoch vyrovnávať.

Čakanie na štvrťfinále

Zdá sa však, že horšie výsledkové obdobie má zverenka Mateja Liptáka za sebou. Na turnaji v New Haven si po prvý raz od októbra zahrala na hlavnom profiokruhu finálový zápas. Napriek tomu, že Austrálčanke (rodáčke z Moskvy) Darii Gavrilovovej podľahla v troch setoch (6:4, 3:6, 4:6), naznačila, že v tomto roku môže priaznivcov potešiť ešte nejedným úspechom.

„Bol to tvrdý boj – o každú loptu. Do zápasu som dala všetko, vydala som zo seba sto percent. No súperka bola lepšia. Pozitívom však je, že na tomto turnaji som konečne predvádzala kvalitný tenis, s ktorým som bola spokojná. Mám zo seba radosť,“ hovorila Cibulková po záverečnej výmene.

Po tom, ako v októbri lanského roka senzačne triumfovala na singapurskom turnaji majsteriek, očakávala od seba veľa. Hovorila o útoku na miestenku v najlepšej trojke svetového rebríčka, naznačovala, že jej plány môžu byť mimoriadne smelé a bez hraníc. Netajila sa tým, že by si rada siahla na niektorú z grandslamových trofejí.

Lenže 28-ročnú hviezdu postihla náhla strata formy, nevyrovnala sa s tlakom či prílišným chcením. A najmä nežiarila. Tak, ako s ostatnými turnajmi, aj s grandslamovými sa lúčila priskoro – na Australian Open a Wimbledone skončila po treťom, na Roland Garros dokonca po druhom kole.

Chuť a pokazený dojem zo sezóny si môže Cibulková napraviť (začala s tým už v New Haven). Už od pondelka bude bojovať na záverečnom z podujatí veľkej štvorky – na US Open. Na turnaji, ktorý jej nikdy príliš neprial. Prah tretieho kola prekročila len raz – v roku 2010 uhrala štvrťfinále.

Znovu v elitnej desiatke

Mimochodom, práve pokorenie tejto hranice sa stalo v ostatnom období pre Bratislavčanku na grandslamoch samozrejmosťou. Od sezóny 2009 sa jej stalo len raz (2013), že si v roku nezahrala aspoň raz medzi najlepšou osmičkou. Na newyorských kurtoch zabojuje o to, aby si v tejto vzácnej bilancii nepohoršila.

Cestu za úspechom odštartuje zaujímavým súbojom s krajankou Janou Čepelovou. Vstúpi doň znovu ako členka najlepšej svetovej desiatky. Vďaka úspechu v New Haven je od pondelka uzatvára.

„Mám za sebou krásny týždeň. Finálová prehra ma síce trochu bolí, ale taký je šport. Ideme ďalej,“ odkázala Cibulková fanúšikom prostredníctvom sociálnej siete.

Aj ona si uvedomuje, že na US Open bude znovu najväčšou slovenskou nádejou. Okrem Cibulkovej sa v hlavnej súťaži predstaví ešte pätica tenistov spod Tatier. Medzi ženami si užije pozíciu nasadenej hráčky aj Magdaléna Rybáriková – semifinalistka ostatného Wimbledonu. Fanúšikovia budú držať palce aj úspešnej kvalifikantke Viktórii Kužmovej, ktorá v grandslamovej premiére vyzve legendárnu Venus Williamsovú, sedemnásobnú grandslamovú šampiónku a niekdajšiu svetovú jednotku. Medzi mužmi si právo štartu vybojovali Lukáš Lacko a Norbert Gombos.

Jeden z posledných vrcholov tenisovej sezóny sa začína. Prinesie aj slovenskú radosť?

Great angle on the @domicibulkova forehand! #CTOpenTennis #WhiteClaw

Príspevok, ktorý zdieľa WTA (@wta),

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Dominika Cibulková