Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojujú o US Open. Kužmová, Schmiedlová i Lacko postúpili do 2. kola kvalifikácie

Slovenská tenistka Viktória Kužmová nasadená ako dvadsiata tretia zvíťazila za 55 minút suverénne 6:1, 6:1 nad domácou Usue Maitane Arconadovou v stredajšom stretnutí 1. kola trojkolovej kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (28. augusta - 10. septembra, celková dotácia 50,4 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II).

23.08.2017 20:31 , aktualizované: 24.08.2017 08:20
Viktoria Kuzmova Foto: ,
Viktória Kužmová bojuje na US Open o účasť v hlavnej súťaži.
debata

Bol to premiérový vzájomný súboj 19-ročnej Košičanky Kužmovej, momentálne rekordne 135. vo svetovom rebríčku WTA, s 18-ročnou argentínskou rodáčkou Arconadovou (242.). V 2. kole kvalifikácie bude Slovenka čeliť 23-ročnej Turkyni Basak Eraydinovej (172.), nemajú vzájomnú minulosť.

Zverenkyňa Jána Sabovčíka v rámci programu NTC Kužmová sa usiluje o svoj seniorský debut v „main draw“ na veľkej štvorke. Na nedávnom londýnskom Wimbledone neuspela vo finále kvalifikácie. Priamo v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v Corona Parku v lokalite Flushing Meadows predvlani triumfovala vo štvorhre junioriek.

V utorok v kvalifikácii dvojhry žien neuspela absolútna debutantka na Majors medzi seniorkami Chantal Škamlová, v stredu sa ešte predstaví Karolína Schmiedlová. Zo zdravotných dôvodov na kvalifikáciu aj zvyšok sezóny rezignovali Rebecca Šramková a Kristína Kučová.

Priamo v „main draw“ sa prezentujú Dominika Cibulková, Magdaléna Rybáriková a Jana Čepelová, u mužov Norbert Gombos. V kvalifikácii dvojhry mužov v utorok prehral Jozef Kovalík a v stredu sa do nej zapojí Lukáš Lacko, právo na štart nevyužili Martin Kližan a Andrej Martin.

Dvojhra žien – kvalifikácia – 1. kolo:
Viktória Kužmová (SR-23) – Usue Maitane Arconadová (SR) 6:1, 6:1 za 55 minút

Do 2. kola kvalifikácie medzi mužmi postúpil Lukáš Lacko. Nasadený ako pätnásty zvíťazil za 73 minút 6:3, 6:4 nad Litovčanom Laurynasom Grigelisom.

Dvadsaťdeväťročný piešťanský rodák Lacko, 120. v singlovom renkingu ATP, nadviazal proti 26-ročnému Grigelisovi (237.) na úspech 6:1, 6:4, ktorý dosiahol predvlani na „hardovom“ challengeri v tureckom Izmire. V 2. kole kvalifikácie bude hrať s úspešným zo súbežného súboja Austin Krajicek (USA) – Mohamed Safwat (Egypt).

Bývalý 44. muž hodnotenia Lacko bol na Majors štyrikrát v 3. kole hlavnej súťaže, a to na melbournských Australian Open 2012 a 2017 a londýnskom Wimbledone 2012 a 2016. V lokalite Flushing Meadows síce počnúc debutovou sezónou 2010 ani raz nechýbal v „main draw“, zároveň však nikdy neprešiel 1. kolom.

Dvojhra mužov – kvalifikácia – 1. kolo:
Lukáš Lacko (SR-15) – Laurynas Grigelis (Litva) 6:3, 6:4 za 73 minút

Schmiedlová postúpila po boji

Karolína Schmiedlová zvíťazila nad Maďarkou Dalmou Gálfiovou nasadenou ako dvadsiatou ôsmou za 126 minút 2:6, 6:2, 6:4. Víťazka využila 8 z 19 brejkových príležitostí a v celkovo získaných bodoch dominovala 93:88.

Dvadsaťdvaročná niekdajšia 26. žena singlového renkingu WTA Kar. Schmiedlová, aktuálne 174. v počítačovom poradí, čelila 19-ročnej Gálfiovej (143.) premiérovo v kariére. V 2. kole kvalifikácie ju preverí iba 15-ročná Američanka Catherine McNallyová, ktorá ani nefiguruje v rebríčku WTA.

Zverenkyňa Milana Martinca v rámci projektu NTC Karolína Schmiedlová si v sezóne 2014 zahrala 3. kolo hlavnej singlovej súťaže na parížskom Roland Garros a predvlani sa dostala tiež medzi najlepších 32 práve na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických, podľahla Češke Petre Kvitovej 2:6, 1:6.

Minulý rok sa Košičanka lúčila v 1. kole „main draw“ v New Yorku (rovnako ako na Australian Open, RG a Wimbledone), keď podľahla Lotyške Anastasiji Sevastovovej dvakrát 3:6. V tejto sezóne sa zatiaľ v hlavnej súťaži na Majors neobjavila.

V utorok v kvalifikácii dvojhry žien neuspela absolútna debutantka na veľkej štvorke medzi seniorkami Chantal Škamlová, v stredu sa v 1. kole presadila Viktória Kužmová. Zo zdravotných dôvodov na kvalifikáciu aj zvyšok sezóny rezignovali Rebecca Šramková a Kristína Kučová.

Priamo v „main draw“ sa prezentujú Dominika Cibulková, Magdaléna Rybáriková a Jana Čepelová, u mužov Norbert Gombos. V kvalifikácii dvojhry mužov v utorok prehral Jozef Kovalík, v stredu v 1. kole triumfoval Lukáš Lacko, právo na štart nevyužili Martin Kližan a Andrej Martin.

Dvojhra žien – kvalifikácia – 1. kolo:
Karolína Schmiedlová (SR) – Dalma Gálfiová (Maď.-28) 2:6, 6:2, 6:4 za 126 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #ATP #WTA #Lukáš Lacko #Viktória Kužmová