Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šok či nezmysel? Djokoviča spájajú s dopingom

Aká je pravda? Tá, s ktorou sa verejnosť bez zaváhania stotožnila pred niekoľkými dňami? Alebo vyjdú na svetlo sveta úplne nové fakty, ktoré budú pre športový svet šokujúce?

07.08.2017 09:44
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (46)

Lakeť – len výhovorka?

Po Wimbledone zverejnil Novak Djokovič video, v ktorom fanúšikom oznámil, že počas aktuálnej sezóny už do lopty na súťažnom kurte neudrie. Dôvody boli také, aké ponúka v takýchto prípadoch podstatná väčšina športovcov: zdravotné problémy.

„Aj môj organizmus má limity. Preto musím rešpektovať to, čo si moje telo žiada. Lakeť na pravej ruke ma bolí natoľko, že hrať ďalej nemôžem. Operácia nie je nutná, no vynútenému odpočinku sa nevyhnem,“ hovoril sklamane srbský tenista.

Davy priaznivcov s ním súcitili. Djokovičovi cez sociálne siete odkazovali skoré uzdravenie a čo najrýchlejší návrat do súťažného diania.

Zdá sa však, že nemusí byť všetko tak, ako to vykreslil dvanásťnásobný grandslamový šampión. Nový uhoľ pohľadu na Djokovičovo stiahnutie sa z okruhu ATP ponúkla svetu Helene Pelletierová. Niekdajšia kanadská tenistka poskytla montrealskej rozhasovej stanici 98,5 FM rozhovor. V ňom vyriekla slová, ktoré by nik nečakal.

"Veľa mojich priateľov, medzi ktorými sú aj veľmi rešpektované osoby, tvrdí, že Djokovič má problémy s dopingom. Kto sú tí ľudia? Experti, ktorí pravidelne sledujú veľké turnaje a tenisu rozumejú,“ vyhlásila 58-ročná žena bez zaváhania.

Akoby to nestačilo, dodala črtajúcej sa kauze ešte významnejší rozmer: Djokovičov doping údajne kryje aj ATP – Asociácia tenisových profesionálov, ktorá riadi najväčšie turnaje sveta.

„Má Djokovič naozaj zdravotné problémy? Alebo ide skôr len o výhovorku, vďaka ktorej chce získať čas? Veľa ľudí neverí tomu, že za koncom jeho sezóny je zranený lakeť. V takom zlom stave, aby s ním nemohol hrať, naozaj nie je. Nejaké problémy určite má, neviem však, či je to s jeho lakťom natoľko vážne," dodala Kanaďanka.

Absencia oporného bodu

Jej slová sa, samozrejme, nemusia zakladať na pravde. Ich opodstatnenosť ukáže až čas. Pelletierová však každopádne rozvírila hladinu v súčasnosti vcelku pokojných tenisových vôd. Napokon, Djokovič má povesť džentlmena, mimoriadne férového profíka. A najmä muža, ktorý v minulosti viackrát odsúdil dopingových hriešnikov.

„Špekulácie tu budú vždy. Médiá sa snažia vytvárať príbehy. Pokiaľ však neexistuje dôkaz o tom, že niekto dopuje, je náš šport čistý. Verím, že sa to nikdy nezmení a aj naďalej budem môcť byť hrdý na to, že tenis a doping nemožno spájať,“ hovoril belehradský rodák vlani v apríli pre CNN.

Bolo to v čase, keď na ortieľ čakala Maria Šarapovová. Ruskej superhviezde našli v tele meldónium – látku, ktorá sa od nového roka ocitla na zozname zakázaných. Niekdajšiu svetovú jednotku napokon uznali vinnou a odpykala si pätnásťmesačný tres­t.

Novak Djokovič v opatere lekára. Foto: SITA/AP, Gareth Fuller
Novak Djokovič Novak Djokovič v opatere lekára.

Djokovičovi nič podobné nehrozí. Aspoň zatiaľ. Napokon, jeho prípadné potykanie si s dopingom by bolo nežiadanou senzáciou ohromných rozmerov. Niekdajší zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu sa už teraz radí k najúspešnejším tenistom všetkých čias: vyhral dvanásť grandslamových turnajov, celkovo uspel na 68 podujatiach ATP, čo ho radí na siedmu priečku v historických tabuľkách. Tenisom si zarobil už takmer 110 miliónov amerických dolárov. Pelletierovej slová napriek tomu v ušiach verejnosti zarezonovali. Hoci – žiadny priamy dôkaz Kanaďanka nemá.

„Je to tak, nemám sa o čo oprieť. Ale spomeňte si na minulosť. Takéto niečo tu už bolo – napríklad André Agassi (k užívaniu drog sa priznal až po kariére v autobiografii, pozn.). Robím si len svoju prácu a verejnosti predkladám správy, ktoré mám k dispozícii. Nemusí ísť o môj názor, možno to ani nie je pravda. Počúvam to však zo všetkých strán,“ povedala Pelletierová.

Na jej slová Djokovič zatiaľ nereagoval. Napokon, možno sú len nafúknutou bublinou, ktorá rýchlo spľasne. A možno ide o ostrý útok, ktorý ešte bude mať pokračovanie.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #ATP #Novak Djokovič