Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Djokovič si zahrá tenis až na budúci rok. Aký je dôvod?

Srbský tenista Novak Djokovič zo zdravotných dôvodov vynechá zvyšok sezóny 2017. Tridsaťročný momentálne štvrtý muž svetového rebríčka ATP Djokovič 12. júla nedohral štvrťfinále grandslamového Wimbledonu v Londýne proti Čechovi Tomášovi Berdychovi, odstúpil za stavu 6:7 (2), 0:2 pre problémy s pravým lakťom.

26.07.2017 14:51 , aktualizované: 18:50
Novak Djokovič, Roger Federer Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

NásNásledne priznal, že ruka ho sužuje už rok a pol. Nevylúčil dlhšiu pauzu. Zverenec Američana Andreho Agassiho a Chorváta Maria Ančiča „Nole“ Djokovič, ktorého v minulosti dlhodobo trénersky viedol Slovák Marián Vajda, je majiteľom tucta singlových titulov z veľkej štvorky a bývalým lídrom svetového rebríčka.

Budúci pondelok sa prvý raz po desiatich rokoch ocitne mimo Top 4 hodnotenia. Belehradčan zhodou okolností informoval o dlhodobej výluke 26. júla, teda na deň presne rok po tom, ako svoj súťažný ročník 2016 predčasne uzavrel Švajčiar Roger Federer.

„Veľmi dôkladne som zvažoval všetky možnosti. Operácia nie je potrebná. Povedali mi to všetci lekári, s ktorými som konzultoval situáciu. Zároveň sa však zhodli na tom, že táto indispozícia si vyžaduje odpočinok a dlhá športová pauza je nevyhnutná. Pre túto chvíľu nebolo inej možnosti. Urobím všetko, čo bude treba, aby som sa zotavil. Nasledujúce obdobie využijem na to, aby som zocelil moje telo a zároveň sa zlepšil v určitých tenisových aspektoch, na ktorých som nebol v stave pracovať v ostatných rokoch vzhľadom na nabitý program,“ povedal Djokovič, ktorý bude chýbať na newyorských US Open 28. augusta – 10. septembra. Grandslamové podujatie vynechá prvý raz od debutu na Majors na melbournských Australian Open 2005. Séria sa skončí na hodnote 51 vrcholných podujatí.

„Lakeť ma trápi pod vplyvom zaťažujúceho hrania, konštantne ma sužuje pri podaní, najnovšie už aj pri forhende. Môj organizmus má limity a ja ich musím rešpektovať a byť vďačný za všetko, čo sa mi podarilo dosiahnuť. V úvode kariéry som mával zdravotné ťažkosti, ale za tie roky som vďaka trpezlivosti a oddanosti ponachádzal riešenia. S takýmto prístupom vnímam aj terajšiu záležitosť a pevne verím, že sa vrátim silnejší,“ dodal Djokovič.

Srb potvrdil, že s Agassim sa dohodli na pokračovaní spolupráce v sezóne 2018. Američan mu pomohol aj s hľadaním odborníkov, Djokovič na základe jeho odporúčania bol na vyšetrení v kanadskom Toronte.

Djokovič vlani v júni na parížskom Roland Garros zavŕšil tzv. kariérny Grand Slam, odvtedy sa však na piatich podujatiach veľkej štvorky iba raz dostal za štvrťfinále: neúspešne si zahral o trofej so Švajčiarom Stanom Wawrinkom na US Open 20.

Djokovič potvrdil, že bude druhýkrát otcom

So smutnou správou o konci sezóny zároveň oficiálne zverejnil aj radostnú správu, že jeho manželka Jelena je po druhý raz tehotná. Srbský prominentný pár od októbra 2014 vychováva syna Stefana. Podľa anglického denníka The Sun Djokovičovci už v auguste očakávajú príchod dcérky. „Noleho“ manželka už v máji prostredníctvom instagramu informovala, že je tehotná. Bývalá svetová jednotka a držiteľ 12 grandslamových turnajov to oficiálne potvrdil až teraz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič