Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nekonfliktná i hravá. S Magdou nie je žiadny problém, tvrdí tréner Huber

Výškou neprehliadnuteľný, svojím správaním áno. Neustále sa usmieva, v skrytu duše si azda aj užíva, nezakryje však, že lepšie sa cíti na kurte ako v obklopení novinárov. Srší z neho pokora, presne tak ako z Magdalény Rybárikovej. Na semifinalistku Wimbledonu a jej trénera Petra Hubera už niekoľko dní žiaria lúče reflektorov i blesky fotoaparátov.

18.07.2017 08:13
Peter Huber Foto: ,
Peter Huber.
debata

„Verte, že ani tento veľký úspech ju nijako nezmenil,“ poznamená hneď na úvod sledujúc, ako niekoľko televíznych štábov spovedá jeho 28-ročnú zverenku. „Poznám ju už dosť dlho, je stále rovnaká ako pred piatimi rokmi,“ prízvukuje.

Aká je teda slovenská najpopulárnejšia tenistka súčasnosti? „Predovšetkým absolútne nekonfliktná. Veľmi si to na nej vážim. Naozaj s ňou nemám najmenší problém. K tréningom pristupuje presne podľa mojich predstáv. Aj na turnajoch je mimoriadne disciplinovaná,“ chváli ju a vzápätí pridá aj zopár netenisových vlastností.

„Možno to niekoho prekvapí, ale Magda je veľmi hravá. Neraz musím rozmýšľať nad tým, ako ju zabaviť aj po náročnom zápase. Vtedy napríklad vytiahnem karty. Súťaženie má jednoducho v krvi,“ prezradí.

Slovo dalo slovo už v roku 2012. Až na krátku prestávku ich spolupráca trvá až dodnes. Nebola ľahká, na ceste do wimbledonského semifinále museli prekonať niekoľko prekážok. Zdravotných. Najťažšiu v roku 2016.

Všetko dobre dopadne, presviedčal

„Na jednej strane som mal konečne viac voľného času na rodinu, na druhej som musel Magde dodávať vieru, že sa nemá čoho báť a všetko dobre dopadne. Veru, nebolo to jednoduché,“ zaspomína si na mesiace, ktoré netrávili na tenisových dvorcoch.

Na ne sa vrátili až na konci tohto februára. Ešte predtým si však sadli a stanovili jednoznačný cieľ. Australian Open 2018. Odvážny. Aspoň pre hráčku z piatej stovky rebríčka.

„Začali sme na turnajoch nižšej kategórie. Je to paradox, ale práve tam bola Magda pod väčším tlakom ako teraz vo Wimbledone. Potrebovala tam uhrať čo najviac a predovšetkým chcela všetkým ukázať, kam vlastne patrí. Ale zvládla to, postupne sa do toho dostala,“ priblížil Huber jej návrat na kurty po náročných operáciách kolena a zápästia.

„Keď sme sa rozprávali o budúcoročnom grandslame v Austrálii, ani mi len nenapadlo, že Magda už bude hrať na US Open. A to dokonca ako nasadená. Čo mám na to povedať?,“ opýta sa. "Hádam len, že som maximálne spokojný,“ odvetí si zároveň.

Tráva, tú doslova miluje. Zo všetkých povrchov ju má jednoznačne najradšej. "To platí. Stopercentne. Aj preto, že z nej dokáže vyťažiť maximum. Je veľmi šikovná, kreatívna. Má všetky zbrane, ktoré na tomto povrchu platia. Výborný servis, voleje, stopbaly i prechod na sieť,“ vysvetľuje.

Magdaléna Rybáriková odvracia loptičku od Coco... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Magdaléna Rybáriková Magdaléna Rybáriková odvracia loptičku od Coco Vandeweghovej vo štvrťfinále Wimbledonu.

Trávnatým dvorcom však už tento rok odzvonilo. Tenisový kolotoč sa sťahuje za oceán a predovšetkým na betón. „Aj ten má rada. V roku 2013 na ňom zaznamenala niekoľko veľmi dobrých výsledkov. Teraz sa potrebuje rozohrať, aby bola v New Yorku dobre pripravená,“ plánuje. Uvedomuje si eufóriu, ktorá okolo 33. hráčky sveta v uplynulých dňoch nastala. Nijako ju netlmí, do budúcnosti však hľadí s triezvou hlavou. A žiadne méty sebe ani svojej hráčke dávať nechce.

Ak bude zdravá, prídu aj ďalšie výsledky

„V tomto sme si absolútne sadli. Nad rebríčkovým postavením nešpekulujeme. Ani ja, ani ona. Opakujem, že ak bude zdravotne fit, výsledky prídu. Viem, akú šarapatu vie v tenisovom živote narobiť obyčajná chrípka. Veď si len predstavte, ak na niekoľko týždňov vypadne z tréningového procesu, zákonite sa to musí prejaviť aj na výkone. Ak tieto výpadky dokážeme eliminovať, nemám obavy o jej ďalší tenisový progres,“ naznačí tajuplne.

Druhú polovicu lanského roka maródovala, to znamená, že body nebude obhajovať, ale zbierať. Huber však zostáva neoblomný, pri zmienke o elitnej desiatke akékoľvek ciele odmieta.

„Aj hráčka s poradovým číslom 80 dokáže hrať na veľmi vysokej úrovni. To bol aj Magdin prípad, pred turnajom v Londýne bola na 87. pozícii. Nechcem špekulovať, ak si však udrží výkonnosť, môžeme pomýšľať aj na vyššie rebríčkové postavenie, ako je aktuálne 33. miesto." Na otázky odpovedá rozvážne, vyhýba sa akýmkoľvek klišé. Rovnako ako pred rokom spoločne ustáli ťažké mesiace bez tenisu, teraz sa nenechávajú unášať na vlnách wimbledonského nadšenia.

„Hovorí sa, že s výsledkami aj s úspechmi rastie chuť aj motivácia na sebe pracovať. U Magdy som však nikdy nemal pocit, že by bola deprimovaná. Vždy pre tenis žila a dávala mu maximum. Ani keď sa nedarilo alebo bola zranená. O jej semifinále sa veľa píše a polemizuje, prevláda názor, že konečne dozrela. Pravda je však niekde inde. Je vnútorne spokojná, vôbec nerieši, na koľko percent má hrať, aby si neublížila. Konečne je stopercentne zdravá,“ dodáva na záver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Peter Huber