Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prchký chlapec, ktorého pohladila dokonalosť

Bola polovica septembra 1996. V Zürichu sa konal juniorský Davisov pohár. Akcia pre tenistov vo veku od 15 do 16 rokov. Prirodzene - talent stál vedľa talentu. Už vtedy však jeden z chlapcov vynikal...

17.07.2017 09:46
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer s trofejou.
debata (2)

„V ten deň som sa s ním stretol po prvý raz. Na jednom z kurtov súperil s Talianom Nohuelom Fracassim, o ktorom som odvtedy už nikdy viac nepočul. Fracassi bol starší, väčší a silnejší. A v čase, keď som prišiel, vyhral prvý set,“ odhaľuje nevšedné spomienky René Stauffer, autor knihy Roger Federer – Hľadanie dokonalosti.

Si idiot!

V momente, keď sa zadíval na opačnú stranu dvorca, zostal uchvátený. Mladý, vtedy 15-ročný Federer, udieral do lopty s ohromnou ľahkosťou, s prirodzenou eleganciou.

„O tenise som písal v tom čase už pätnásty rok. No dovtedy som podobného hráča nikdy predtým nevidel,“ spomína si švajčiarsky novinár. „Tušil som, že ide o mimoriadne vzácny diamant. No jedna vec mi prekážala. Kontrastom Federerovho umenia bolo jeho správanie sa. Nemal problém odhodiť raketu. Od zlosti, po nevydarených úderoch, si nadával do idiotov. Kritický bol k sebe aj v momentoch, keď vyhral výmenu, no neurobil v nej všetko tak, ako si predstavoval,“ dodáva.

Už v tínedžerskom veku hľadal švajčiarsky talent na kurte jediné – dokonalosť.

Podľa mnohých neexistuje. Ak je to pravda, Federer sa k nej minimálne priblížil. Dnes je o dvadsať rokov starší a pýši sa statusom legendy, športového superhrdinu, celebrity. Stala sa z neho osobnosť, akú tenis nikdy predtým nemal.

„Náš šport potrebuje tohto chlapa aj počas ďalších rokov. Zrejme v žiadnom inom športovom odvetví neexistuje výraznejší ťahúň,“ myslí si Boris Becker, ďalšia z tenisových legiend. „Je to najlepší športovec histórie,“ pridáva sa Argentínčan Juan Monaco.

Kto píše bláznivé scenáre?

Obaja vyslovili svoje myšlienky v nedeľu podvečer. V čase, keď sa už Federer poláskal s rekordnou ôsmou trofejou pre víťaza Wimbledonu. Jeho súboj s Marinom Čiličom síce neponúkol svetu úchvatnú bitku, na ktorú budú fanúšikovia roky spomínať, no potvrdil Švajčiarovo neohroziteľné postavenie v tenisových dejinách.

Finále Wimbledonu v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Roger Federer so vzácnou trofejou.

„Prezraďte mi, kto píše tieto bláznivé scenáre? Je to neuveriteľné. Pred šiestimi mesiacmi by len málokto predpovedal Federerovi, že sa vráti a vyhrá dva grandslamy,“ nadchýna sa Tim Henman, niekdajší britský tenista.

Bolo to presne pred rokom, keď bazilejský rodák oznámil svetu, že zvyšok sezóny pre zranenie vynechá. Vtedy sa objavili hlasy, že Federer sa na súťažné kurty už zrejme ani nevráti. A ak predsa len áno, nebude už symbolom tenisovej dokonalosti.

Lenže Federer svojich fanúšikov nesklamal. Na Australian Open bol znovu fit – fyzicky i psychicky. A senzačne triumfoval. Prekvapil aj samého seba.

„Keď sme sa s Nadalom (jeho finálový súper, pozn.) stretli pred štyrmi, piatimi mesiacmi v jeho akadémii, neverili sme, že by sme mohli na Australian Open uspieť. No opak je pravdou, som nesmierne šťastný,“ hovoril Federer.

Vzápätí ovládol aj turnaje v Indian Wells a Miami a vynechal celú antukovú sezónu – vrátane grandslamového Roland Garros. Z jediného dôvodu: aby prišiel do Wimbledonu plný sily a energie. Krok, ktorý mnohých prekvapil, bol napokon správny. Cestou v All England Clube prešiel čoskoro 36-ročný tenisový kráľ bez straty jediného setu.

Túžba po dokonalosti

To sa pred ním podarilo jedinému mužovi – Björnovi Borgovi. Pred 41 rokmi. Hádam všetky noviny, televízie pripomenuli, že Federer sa stal najstarším grandslamovým víťazom v Open ére. Lenže pre otca štyroch detí je vek len číslo. Hoci pribúdajúce roky a skúsenosti mu v mnohom pomohli.

Najmä v správaní sa. Už dávno nie je mužom, ktorý na kurte ľahko vzbĺkne. Nenadáva, nehádže rakety. Správa sa ako džentlmen, vzor slušnosti a pokoja. Aj vo wimbledonskom finále nechal za seba hovoriť iba ruky a hlavu, ktorá ukrýva geniálne myšlienky. Vyhol sa zbytočným gestám, nerozptyľoval sa. Vzorne reprezentoval seba, tím, svojich najbližších.

„To, čo som dosiahol, nie je len výsledok tvrdej práce. Za mnohé som vďačný rodičom, manželke, deťom a v neposlednom rade celému tímu,“ zahľadel sa do svojej lóže.

Aj taký je Roger Federer – devätnásťnásobný grandslamový šampión. Z prchkosti, ktorá ho sprevádzala pred dvadsiatimi rokmi (ale i neskôr počas profesionálnej kariéry) na juniorskom Davisovom pohári v Zürichu, v ňom už nezostala ani štipka.

Niečo si však predsa len ponechal – túžbu po hľadaní dokonalosti a víťazstvách. Mimochodom, súboj s Fracassim napokon otočil a vyhral.

Šampión odmalička, šampión na sklonku výnimočnej kariéry – Roger Federer!

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Wimbledon 2017