Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po stopách vzoru. Dočká sa Ivaniševič nástupcu?

Stál na mieste, kričal z plného hrdla a mával rukami. Akoby chcel odletieť. V tých chvíľach Marin Čilič skutočne lietal - vo svojom vnútri. Bol v eufórii. V opojení veľkého víťazstva.

16.07.2017 08:36
Marin Čilič Foto: ,
Marin Čilič.
debata

Chorvátsky tenista práve premenil mečbal v semifinálovom súboji s Američanom Samom Querrym a vo Wimbledone postúpil do nedeľňajšej bitky o titul.

„Cítim sa neuveriteľne. Toto je výnimočný deň v mojom živote. Keď som prichádzal do Londýna, vedel som, že som vo forme. Ale že sa prebojujem až do finále, to som veru neočakával. Ďakujemcelému môjmu tímu, špeciálne trénerovi Jonasovi Björkmanovi, ktorý mi dodal dostatok pokoja,“ hovoril 28-ročný rodák z Bosny a Hercegoviny po záverečnej výmene.

Čilič síce ďakoval svojmu švédskemu koučovi, no už len jeden krok ho delí od toho, aby napodobnil jeho predchodcu. Ešte vlani viedol šiesteho muža svetového rebríčka iný chorvátsky dlháň, jeho vzor z detstva – Goran Ivaniševič. Ten triumfoval na najslávnejšej tráve sveta pred šestnástimi rokmi.

Zdá sa, že Čilič je vo forme, ktorá ho môže doviesť k druhému grandslamovému titulu v kariére (pred tromi rokmi ovládol US Open). Vo Wimbledone pôsobí suverénnym dojmom, až po štvrťfinále nestratil ani set. Zaváhaní sa 198 centimetrov vysoký tenista dopustil až v súboji obrov. Vo štvrťfinále ho v piatich setoch potrápil Luxemburčan Gilles Müller (193 cm), v piatok ho o jeden obral Querry (198 cm).

Pre Čiliča je postup do wimbledonského finále veľkým zlomom v sezóne. V tomto roku vyhral zatiaľ len jeden turnaj (Istanbul), na grandslamoch sa mu nedarilo podľa predstav. Na Australian Open uhral dve kolá, s Roland Garros sa lúčil po štvrťfinále. Na londýnskej tráve však žiari naplno.

Napokon – konečne. Čilič sa dočkal finálovej miestenky na najslávnejšej tenisovej akcii sveta na jedenásty pokus. Tak dlho nik pred ním na postup do boja o titul nečakal. Jeho doterajším maximom vo Wimbledone bolo štvrťfinále z predošlých troch sezón.

Chlap, ktorý miluje futbal (palce drží AC Miláno) a v minulosti obdivoval technických umelcov z Brazílie – Kakú s Robinhom, sa presadil najmä vďaka výbornému servisu – natoľko potrebnému na tráve. Aj v súboji s Querrym vytiahol nadštandardných 25 es, po prvom podaní vyhral 88 percent výmen. Súpera však zničil aj 70 víťaznými údermi.

Na najsilnejšiu spomedzi svojich zbraní sa bude Čilič spoliehať aj vo finále. V ňom vyzve Rogera Federera. Tenisovú legendu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marin Čilič #Wimbledon 2017