Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kto má krajšie nechty? Šampiónka z bubliny tenisové priateľstvá nehľadá

Pripomínala Alicu v krajine zázrakov. Ničomu, čo práve prežívala, nemohla uveriť.

15.07.2017 23:10
Garbine Muguruzová Foto: ,
Emócie šampiónky. Garbine Muguruzová sa po finále neubránila slzám.
debata (1)

Dopriala si druhú šancu

Pekne po poriadku – moment číslo 1: keď Jastrabie oko potvrdilo, že lopta skončila za základnou čiarou, zahalila svoju tvár do rúk. Zosunula sa na trávnik, schúlila sa do klbka. Plakala – od ťažko opísateľnej radosti, hľadiac na svojich najbližších.

Moment číslo 2: keď jej do rúk vložili obrovský pozlátený tanier, nachádzala slová len veľmi ťažko. „Stále nemôžem uveriť tomu, čo som dosiahla. O tejto chvíli som snívala odmalička,“ hovorila.

A napokon moment číslo 3: keď pristúpila k tabuli, na ktorej jedno slávne meno striedalo druhé, zamerala zrak na posledný riadok. V ňom čítala: 2017 GARBINE MUGURUZA. Ukazovákom nežne prešla po písmenkách, smiala sa. Cítila sa ako v rozprávke. Ocitla sa na exkluzívnom zozname, ktorého členkou by chcela byť každá tenistka planéty.

„Nikomu neunikne, že na ňom nájdete mnohokrát vyryté priezviská sestier Williamsových. Som pyšná na to, že môžem byť v ich spoločnosti,“ netajila nadšenie Muguruzová.

Práve sa dostala medzi vyvolených. Španielka zdolala vo finále Venus Williamsovú a stala sa wimbledonskou šampiónkou.

„Keď som tu pred dvomi rokmi podľahla vo finále Serene Williamsovej, túžila som po ďalšej šanci. Vtedy som zaváhala pri poslednom kroku, chcela som to jedného dňa napraviť,“ hovorila po záverečnej výmene 23-ročná semifinálová premožiteľka Slovenky Magdalény Rybárikovej.

Martínezová: ochrana pred stresom

V tej chvíli už sedela na tlačovej besede, pred desiatkami novinárov. Od momentu, keď prstom prechádzala po písmenkách na pamätnej tabuli, až po usadenie sa pred zástupcov médií, absolvovala v úzkych uličkách útrob legendárneho štadióna zopár stretnutí. Vyobjímala sa so sestrou, prijala gratulácie od prominentov.

Ženské finále Wimbledonu 2017 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Šampiónka: Garbine Muguruzová.

Až potom sa rodáčka z Venezuely ocitla v náručí ženy, ktorá zohrala na jej ceste za najväčším úspechom kariéry jednu z kľúčových úloh. Jej meno: Conchita Martínezová – finalistka Australian Open (1998) a Roland Garros (2000), ale najmä wimbledonská šampiónka spred 23 sezón. Až do soboty posledná španielska tenistka, ktorá uspela v All England Clube.

Práve ju požiadala Muguruzová, aby ju sprevádzala vo Wimbledone. Dôvod? Jej tréner Sam Sumyk nemohol do Londýna cestovať – tešil sa z narodenia potomka.

„Je mi ľúto, že tu nemohol byť s nami. Ale Sam, toto je tá trofej,“ ukazovala Muguruzová na obrovský tanier. „O to som vďačnejšia Conchite. Nesmierne mi pomohla. Nedovolila, aby som podľahla stresu, panike. Vedela, ako ma pripraviť, ako a čo mi poradiť na tréningu. Skrátka vedela, čo mám robiť. Nemohla som mať pri sebe lepšieho človeka. Predsa len, Conchita tento turnaj v minulosti vyhrala“ pochvaľovala si Muguruzová spoluprácu s Martínezovou.

Napokon, obe sa výborne poznajú. Španielska legenda je zároveň kapitánkou fedcupového tímu svojej krajiny.

My, ženy, sa nenávidíme

V ňom hrá Muguruzová prím. Je superhviezdou, v mladom veku už dvojnásobnou grandslamovou šampiónkou (vlani vyhrala Roland Garros). Pre úspech robí všetko – úplne všetko.

„Priznávam, žijem v bubline. Keďže som citlivá povaha, neťahám do tenisu emócie. Kariéra trvá približne desať rokov, preto ich vypínam, hoci mi je z toho občas smutno,“ vysvetľovala Muguruzová pred časom v rozhovore pre španielsky denník El País svoje kontroverzné tvrdenia.

Aké?

„My, ženy sa nenávidíme. Kto tvrdí opak, klame. Platí to aj o ženských záležitostiach. Prezrieme sa od hlavy k pätám a pomyslíme si: Ha, ja mám krajšie nechty. Pred turnajmi sa preto so žiadnou z tenistiek nezhováram,“ hovorila Muguruzová bez okolkov.

Finálové súperky: Garbine Muguruzová a Venus... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Garbine Muguruzová, Venus Williamsová Finálové súperky: Garbine Muguruzová a Venus Williamsová.

Priznáva, že v tenisovom prostredí veľké kamarátky nemá. Niečo pravdy na tom veru bude. „Je to veľká individualistka. Ide si svoje. V šatni veľa času netrávi, nezhovára sa s nami. Keď som ju pred časom zdolala v Paríži, podala mi ruku, nič viac, ani slovo,“ povedala o Španielke česká tenistka Lucie Šafářová.

Budúca svetová jednotka

Muguruzová sa síce nemusí ku konkurencii správať práve ukážkovo, to, čo však predvádza na kurte, robí skvele. Napokon, keď vlani zdolala vo finále Roland Garros Serenu Williamsovú, svoj vzor z detstva, hrnuli sa na jej adresu slová chvály. Aj z úst tých najpovolanejších.

„Toto dievča má všetky predpoklady na to, aby sa jedného dňa stalo svetovou jednotkou,“ tvrdil Nick Bollettieri, jeden z najuznávanejších tenisových expertov, majiteľ vyhľadávanej akadémie.

Muguruzová sa k pozícii líderky svetového tenisu blíži míľovými krokmi. Od pondelka bude v renkingu WTA svietiť pred jej menom číslo 5. Na tri priečky sa priblíži k svojmu kariérnemu maximu. To sa však exotickej kráske máli.

Tenisu chce vládnuť. Pevnou rukou, akú predviedla aj vo wimbledonskom finále…

Cesta Muguruzovej za titulom
1. kolo Jekaterina Alexandrovová (Rus.) 6:2, 6:4
2. kolo Yanina Wickmayerová (Bel.) 6:2, 6:4
3. kolo Sorana Cirsteaová (Rum.) 6:2, 6:2
Osemfinále Angelique Kerberová (Nem.-1) 4:6, 6:4, 6:4
Štvrťfinále Svetlana Kuznecovová (Rus.-7) 6:3, 6:4
Semifinále Magdaléna Rybáriková (SR) 6:1, 6:1
Finále Venus Williamsová (USA-10) 7:5, 6:0

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #venus williamsová #Wimbledon 2017